Μουσικη

Manowar: H επική metal συναυλία στην Αθήνα το 2007

Επιστρέφουν στις 22 Ιουνίου στην Αθήνα, με μια υπερπαραγωγή άνευ προηγουμένου στο Release Athens Festival

chris_kissadjekian.jpg
Χρήστος Κισατζεκιάν
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Manowar στην Αθήνα το 2007
© Χρήστος Κισατζεκιάν

H συναυλία των Manowar στην Αθήνα τη Μεγάλη Τετάρτη του 2007, μέσα από φωτογραφίες του Χρήστου Κισατζεκιάν.

Επιμένοντας σθεναρά στον πρωταρχικό ρόλο τους ως πολέμιων της «ψευδούς heavy metal μουσικής», οι αμετανόητοι Manowar ξεκινούν τη διετή παγκόσμια επονομαζόμενη περιοδεία τους “Crushing the Enemies of Metal” στις 18 του προσεχούς Ιουνίου από την Κωνσταντινούπολη, με δεύτερη στάση τους την Αθήνα και την Πλατεία Νερού, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στο πλαίσιο του φετινού Release Athens Festival, σε μια υπερπαραγωγή άνευ προηγουμένου, ώστε να τιθασέψουν τη δίψα τους για εκδίκηση.

Η πρώτη μου προσωπική επαφή με αυτούς τους αμφιλεγόμενους νεοϋορκέζους (κοινό μυστικό της μεταλλικής κοινότητας: είτε τους λατρεύεις, είτε τους θεωρείς φαιδρούς, τρίτη εναλλακτική δεν υπάρχει) ήταν στις 18 και 19 Νοεμβρίου του 1992, όταν πραγματοποίησαν μια διήμερη προωθητική εκδήλωση στο club «Αγκάθι» στα ΚΤΕΛ του Κηφισού για την τότε επερχόμενη συναυλία τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Έκτοτε δεν ήταν λίγες οι φορές που τους απολαύσαμε ξανά επί σκηνής, με τελευταία στις 14 Ιουνίου του 2019 και πάλι ως πρωταγωνιστών μιας από τις «μεταλλικές» βραδιές του εν λόγω φεστιβαλικού θεσμού. Όπου όμως η εντολή του σχήματος ήταν ξεκάθαρη: κανείς δεν θα τους φωτογράφιζε!... Χρειάζεται να καταγράψω τα συναισθήματά μου; Εξίσου ξεκάθαρα, περιττό.

Έτσι λοιπόν πάμε ξανά μανά πίσω στα χρόνια και θυμήσου την αντίστοιχη πρωτοκαθεδρία τους στο λεγόμενο “March Metal Day Festival” στο μεταλλικό τολ, στο Ελληνικό.

Φωτορεπορτάζ: Manowar, Rhapsody Of Fire, Holy Hell, Τετάρτη 4 Απριλίου 2007, Ολυμπιακά Ακίνητα Ελληνικού, Αθήνα στο March Metal Day Festival,

Δυο ήταν οι σκηνές στον διαμορφωμένο χώρο. Μια μικρότερη υπό το όνομα “Wizard's Stage” όπου φιλοξενήθηκαν τα ντόπια σχήματα και μια μεγάλη επονομαζόμενη “Warrior’s Stage” με τους διεθνείς φιλοξενούμενους.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Manowar στην Αθήνα το 2007
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους τότε πρωτοεμφανιζόμενους μα και προστατευόμενους του Joey DeMaio, Holy Hell (υπήρξε μάλιστα και παραγωγός τους), με τη Maria Breon να παραπέμπει στην Tarja και τον Eric Adams να τη συνοδεύει στη διασκευή του επικολυρικού “Phantom of the Opera” του διάσημου ομώνυμου μιούζικαλ. Όσο για τον Joe Stump στις κιθάρες, ε, ναι, υποστήριξε τη φήμη του από σκηνής τα μάλα.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Manowar στην Αθήνα το 2007
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Υπό τον ήχο της επιβλητικότατης φωνής του αείμνηστου Christopher Lee να εισαγάγει από τα ηχεία την εμφάνιση των Rhapsody Of Fire, οι αλά-Ελληνικά προτροπές – «άντε μωρέ, άντε»- του Fabio Leone από μικροφώνου έκανα τη δουλειά τους μια χαρά για την επόμενη ώρα.

Και να σου που λίγα μόλις λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, σαν τα φαντάσματα, οι τέσσερις φανταστικοί κατέλαβαν τα σανίδια με το ομώνυμο τραγούδι τους που μονομιάς ένωσε σα γροθιά τους 4.500-5.000 αποκαμωμένους, μα παρόλα αυτά αλαφιασμένους θεατές. Λίγοι σου ακούγονται, ε; Να θυμίσω όμως πως ήταν Μεγάλη Τετάρτη, τρεις μέρες μονάχα πριν την Ανάσταση. Και δη με συνεχείς φήμες που ήθελαν το σχήμα να ακυρώνει τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ αυτό.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Manowar στην Αθήνα το 2007
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Όμως τελικά όχι μόνο συνέβη το αναμενόμενο, μα η πρώιμη και πολυαγαπημένη περίοδος του συγκροτήματος είχε την τιμητική της τούτη τη βραδιά (βλέπε setlist), με δυο και μόνο τραγούδια να τιμούν αντιστοίχως το ολόφρεσκο “Gods of War” και το προηγούμενό του, το “Warriors of the World”. Με ήχο διαυγέστατο, υπέρογκο, έως και ισοπεδωτικό. Με φώτα μεγαλειώδη.

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Manowar στην Αθήνα το 2007
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Τηρώντας τέλος «τα έθιμα και τις παραδόσεις», ο Adams φώναξε επί σκηνής στο “The Gods Made Heavy Metal” έναν τυχερό από το κοινό. Τον καταλληλότερο θα έλεγα κρίνοντας από τα γουνάκια που στόλιζαν του την πλάτη (!). Όσο για την μαγική τριάδα του ενός και μοναδικού encore που όμως συμπλήρωσε καίρια το δίωρο πρόγραμμα, τα “Hail and Kill”, “Black, Wind, Fire And Steel” και “The Crown And The Ring” ήθελαν τον ιδρώτα των μπροστινών να περιλούζει το τερέν. Για να δούμε φέτος. 

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Manowar στην Αθήνα το 2007
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Setlist:

  • Manowar
  • Brothers Of Metal
  • Call To Arms
  • Gloves Of Metal
  • Each Dawn I Die
  • Holy War
  • Mountains
  • Blood Of My Enemies
  • The Oath
  • March For Revenge
  • Secrets Of Steel
  • The Gods Made Heavy Metal
  • Kill With Power
  • Die For Metal
  • Kings Of Metal
  • Warriors Of The World

Encore:

  • Hail And Kill
  • Black, Wind, Fire And Steel
  • The Crown And The Ring

MANOWAR Headline Release Athens 2022 Festival With Special Gift For Greek Fans (official trailer)

Την Tετάρτη 22 Ιουνίου 2022, οι «βασιλιάδες του metal», Manowar, επιστρέφουν στο Release Athens, με μια “killer” setlist γεμάτη αθάνατα κλασικά τραγούδια και ένα ειδικό δώρο μόνο για τους Έλληνες οπαδούς. Μαζί τους, οι σπουδαίοι Rotting Christ, σε μία αποκλειστική εμφάνιση στην Ελλάδα για το 2022. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια και τις προσφορές του Release Athens 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ