Μουσικη

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το τραγούδι - προσομοίωση συνουσίας με την Ειρήνη Παππά

Συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «666»

Γιάννης Μπελεσιώτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ακούστε το τραγούδι «Infinity» με την Ειρήνη Παππά, η οποία προσποιείται έναν κανονικό οργασμό.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν ένα από τους πιο αναγνωρίσιμους Έλληνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη τον κόσμο και τους θαυμαστές του. Πώς μπορεί να γίνει διαφορετικά, όταν αναφερόμαστε σε έναν άνθρωπο, που άφησε το στίγμα του στη μουσική και ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Σχεδόν όλα τα διεθνή ΜΜΕ αφιέρωσαν πολλές γραμμές για εκείνον και ακόμα και η NASA έκανε αναφορά στο έργο του.

Μπορεί πολλοί να γνωρίζουν τον κατά κόσμον Vangelis ως έναν κινηματογραφικό συνθέτη και υπεύθυνο για τη μουσική των «Chariots of Fire» και «Blade Runner», όμως ήταν σίγουρα κάτι παραπάνω από αυτό. Στα χρόνια των «Aphrodite’s Child» μαζί με τους Ντέμη Ρούσο, Λουκά Σιδερά και Αργύρη Κουλούρη κυκλοφόρησαν τον δίσκο «666» και μέσα μπορεί να βρει κανείς το «Infinity» ως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τραγούδια της progressive ροκ μπάντας.

Πρόκειται για μία μίξη ήχου από κρουστά και τη φωνή της Ειρήνης Παππά που λέει «Ήμουν, είμαι, είμαι έτοιμη να ολοκληρώσω». Η διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός ήταν μία από τους guest του συγκεκριμένου δίσκου όπως οι John Forst και Giorgio Gomelsky. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Παρίσι προς τα τέλη του 1970 και σύμφωνα με τον Σιδερά «Με τον Βαγγέλη κλεινόμασταν με τις ώρες στο στούντιο και ηχογραφούσαμε από το απόγευμα μέχρι το επόμενο πρωί».

 

 

Ο Ελληνό – Αιγύπτιος στιχουργός και σκηνοθέτης, Κώστας Φέρρης, ήταν υπεύθυνος για την επιλογή της Ειρήνης Παππά, αν και στην αρχή αναζήτησε έναν βρετανό αφηγητή με βαριά προφορά. Ο Λουκάς Σιδεράς είχε ερωτηθεί για το πώς έγινε η ηχογράφηση και απάντησε ότι «Η Ειρήνη Παππά ευχαριστήθηκε ολόκληρη τη διαδικασία, καθώς ήθελε πολύ να είναι μέρος της. Κλείστηκε μόνη της σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και κανείς δεν επιτρεπόταν να την κοιτάει. Η πράξη της δεν είχε τίποτα το θεατρικό και ήταν ένας κανονικός οργασμός».

Το τραγούδι, όπως όταν φυσικό, μάζεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Το πασίγνωστο περιοδικό της εποχής, Melody Maker, ανέφερε στις σελίδες του το 1972 για το τραγούδι ότι «Είναι περίεργο που τα μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν αναφορά για το Infinity αλλά από την άλλη θα ήταν κρίμα να γίνει γνωστό από την Ειρήνη Παππά». Από την άλλη οι Hegarty και Halliwell το περιέγραψαν ως «ως κομμάτι μιας κλιμακούμενης κακοφωνίας που σηματοδοτεί την αρχή της αποκάλυψης».

Φωτογραφία των μελών του συγκροτήματος «Aphrodite's Child» © GAB Archive / Getty Images

Μπορείτε να ακούσετε το Infinity εδώ