Μουσικη

The Stendor Band: Η folk rock μπάντα από τις Σέρρες με χιούμορ

Ροκ εν ρολ με γκάιντες και «Coron-o-party»

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το συγκρότημα The Stendor Band

The Stendor Band: Το folk rock συγκρότημα από τις Σέρρες μιλάει για το νέο τραγούδι «Coron-o-party», το χιούμορ και την παράδοση.

Έκανε την αρχή με το «Άκου BARMAN». Κι αφού διασκεύασε Λάκη Παπαδόπουλο στο «Κάτι Γλυκό», το συγκρότημα The Stendor Band επέστρεψε με το «Coron-o-party». Χιούμορ και χαβαλές με ηλεκτρικές κιθάρες και γκάιντες. Ποια είναι η εξαμελής μπάντα που ζει στις Σέρρες, σχηματίστηκε την περίοδο της πανδημίας κι ανακατεύει το ροκ εν ρολ με την παραδοσιακή μουσική; Ο Θάνος Χατζής (φωνή), ο Σωτήρης Μπακιρτζής (μπάσο), ο Ηλίας Ομηριάδης (πνευστά), ο Σάκης Πάντας (πλήκτρα), ο Κώστας Σαπράνωφ (κιθάρα) και ο Σάκης Τσιαμπάζης (τύμπανα) συστήνονται και εξηγούν τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτούς στο μέλλον.

The Stendor Band - Coron-O-Party (Official Video)

Πώς δημιουργήθηκαν οι Stendor Band και γιατί διάλεξαν αυτό το όνομα;
Ίσως να ακουστεί υπερβολικό αλλά το «φλερτ» της συνεργασίας κρατούσε χρόνια! Από τη μια η δυνατή και πολυετής επιθυμία του ντράμερ μας (Σάκη Τσιαμπάζη) για μια μουσική συνεργασία που βασικός στόχος της θα ήταν να γεμίζει τις καρδιές μας, και από την άλλη το επί έτη μουσικό όνειρο του τραγουδιστή μας (Θάνος Χατζής) και του «πνευστού» της μπάντας (Ηλία Ομηριάδη) να συνδυάσουν αρμονικά τους ήχους των παραδοσιακών πνευστών οργάνων με τους εκρηκτικούς ήχους της ροκ. Τα όνειρα και οι επιθυμίες παίρνουν λοιπόν σάρκα και οστά τον Μάρτιο του 2021. Γιατί Stendor Βand; Αν ο Στέντορας της αρχαιότητας ήταν ένας και ακούγονταν τόσο δυνατά όσο 50 άνδρες, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν 6 Στέντορες μαζί! Το όνομα αυτό άλλωστε συνόδευε για πολλά χρόνια τις μουσικές δραστηριότητες του τραγουδιστή μας, ωστόσο επιλέχθηκε ομόφωνα απ’ όλους μας να γίνει και το όνομα της μπάντας μας!

Ποια ήταν τα σχέδιά σας όταν ξεκινήσατε αυτή την μπάντα;
Στην ουσία είναι τα ίδια ακριβώς με σήμερα. Δηλαδή να «ταξιδεύουμε» πάνω σε playlists που να γεμίζουν πρώτα απ’ όλα εμάς του ίδιους. Όταν αυτό γίνεται σωστά, είσαι σίγουρος ότι μπορείς να μεταδόσεις όλη σου την ενέργεια και στον ακροατή στο 101%. Αυτή την ενέργεια βλέπουμε στα live μας και μας χαροποιεί. Η έκπληξη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν ακούν από Avicii το «Wake me Up» διασκευασμένο με καβάλι. Τα πόδια δεν μένουν στο πάτωμα για πολύ ώρα…!

Πώς προέκυψε το «Κάτι Γλυκό» που «μαγειρέψατε» με την ιδέα του Λάκη Παπαδόπουλου; Πώς του φάνηκε η νέα διάσταση που δώσατε στο τραγούδι;
Ο συνδετικός κρίκος ήταν ασφαλώς ο μπασίστας μας, Σωτήρης Μπακιρτζής, ως χρόνια on stage συνεργάτης του Λάκη Παπαδόπουλου. Η επιλογή του τραγουδιού δεν ήταν δύσκολη, μιας και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα της μπάντας μας και ταιριάζει απόλυτα στην διάθεση και στο στιλ που εξωτερικεύουμε σαν μουσικό σχήμα. Ο ίδιος ο Λάκης Παπαδόπουλος έδειξε μεγάλη διάθεση και εμπιστοσύνη να μοιραστεί μαζί μας το «Κάτι Γλυκό», πόσο μάλλον να εμφανιστεί και ο ίδιος στο βιντεοκλίπ μας, με το πάντα ευδιάθετο ταμπεραμέντο που τον διακρίνει… και μετά το χάος!

The Stendor Band - Κάτι Γλυκό (Official Video clip)

Folk rock αλλά και χιούμορ. Το «Coron-o-Party» είχε επικίνδυνα γυρίσματα στον βράχο της Κατίνγκος στον Λαϊλιά, τον ήχο της γκάιντας, φουστανέλες, σπαθιά, τραπεζώματα και στίχους για την περίοδο της πανδημίας. Τι σας έχει οδηγήσει σε αυτό τον συνδυασμό;
Το folk rock είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία στο μουσικό στερέωμα παγκοσμίως. Έχουμε δει κατά καιρούς να συμβαίνουν αρκετές διασκευές παλιών τραγουδιών σε ροκ. Το τόλμημα εδώ είναι ότι θέλαμε να κρατήσουμε τα παραδοσιακά ηχητικά στοιχεία. Δεν μπορείς να αγγίξεις επιτυχώς μια τέτοια κατηγορία αν πρώτα δεν έχεις σεβασμό και γνώση πάνω στο παραδοσιακό τραγούδι και την πορεία του. Ο λόγος που συνδυάζεται από πλευράς μας με αυτή την χιουμοριστική διάθεση, είναι απλώς γιατί βγαίνει αυθόρμητα από μέσα μας. Το χαμόγελο και η τρέλα είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό για τους Στέντορες! Όσο σοβαρά θέματα κι αν χρειαστεί να καυτηριάσουμε μέσα από τα τραγούδια μας, πάντα θα υπάρχει στον κεντρικό άξονα της τελικής παρουσίασης, ένα κεφάλαιο χιουμοριστικού κύματος που θα τα πλαισιώνει. Πάντα θα έχουμε την διάθεση να είμαστε τα πειραχτήρια στο μπαρ, ή θα κυνηγιόμαστε με βουβάλια στον κάμπο, ή θα παίζουμε τουρτοπόλεμο, ή ακόμα θα αναστατώνουμε τα επίσημα τραπεζώματα «ρίχνοντας κι έναν κλέφτικο χορό με μπόλικα τσαλίμια» αν χρειαστεί, βρε αδερφέ! Το χιούμορ, δεν μπορεί παρά να είναι ειλικρινές και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό εισπράττει όποιος μας ακούσει σε live ή δει τα βιντεοκλίπ μας. Το «Coron-o-party» σε στίχους του Σωτήρη Μπακιρτζή και μουσική / ενορχήστρωση του Κώστα Σαπράνωφ ήρθε όπως είναι λογικό σε καιρό πανδημίας. Όχι τόσο για να κρατήσουμε μια αντίδραση απέναντι σε κάποιον ή σε κάτι (ούτε καν), όσο για να κλειδώσουμε μια «αναμνηστική φωτογραφία» της κάθε δυσκολίας που περάσαμε στις πρώτες μέρες δράσης αυτής της μπάντας, διότι ξεκινήσαμε εν μέσω πανδημίας, και για κακή μας τύχη είχαν ακυρωθεί οι live εμφανίσεις, οι μετακινήσεις και τόσα αλλά που καθιστούσαν τη μουσική μας συνεύρεση ακόμη πιο δύσκολη. Έτσι λοιπόν θέλαμε να βάλουμε ψηλά τον πήχη στα γυρίσματα, γνωρίζαμε πολύ καλά την επικινδυνότητα. Το δύσκολο σε αυτό το βίντεο, δεν ήταν ούτε ο βράχος της Κατίνγκος, ούτε ο γκρεμός μπροστά μας, αλλά ούτε και οι φουστανέλες και οι ρέπλικες των όπλων… όσο ήταν το κρύο! Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων είχαμε τρομερά χαμηλές θερμοκρασίες που άγγιξαν και τον -1 °C, ενώ παράλληλα εμείς, χάριν οπτικής αρμονίας, έπρεπε να φοράμε ένα λεπτό πουκαμισάκι!

Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας όταν δεν ασχολούνται με τη μουσική, ασχολούνται επαγγελματικά με…
Όλα τα μέλη της μπάντας έχουν μια παράλληλη δραστηριότητα. Πυρήνας μας όμως είναι η μουσική. Έχουμε ασχοληθεί ενεργά ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. «Συλλέκτες» μουσικών εμπειριών. Πριν ενώσουμε τις δυνάμεις μας είχε ο καθένας τη δική του τριβή με το χώρο. Άλλοτε μέσα από άλλα μουσικά σχήματα, όπως ο Σωτήρης Μπακιρτζής μέσα από τη συνεργασία του ως μπασίστας με τον Λάκη Παπαδόπουλο, ο Θάνος Χατζής μέσα από μουσικά σχήματα και σόλο εμφανίσεις. Αλλά και η σημαντική παρουσία του Ηλία Ομηριάδη μέσα από την πολυετή εμπειρία του στο χόρο της παραδοσιακής μουσικής. Οι Σάκης Πάντας (πλήκτρα),Κώστας Σαπράνωφ (Κιθάρα), Σάκης Τσιαμπάζης (τύμπανα) έχουν ενισχύσει την ομάδα μας σημαντικά έχοντας ίσως διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα στο μουσικό στερέωμα.

Υπάρχουν σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις τώρα που οι συναυλίες επέστρεψαν;
Ασφαλώς! Οι ζωντανές εμφανίσεις έχουν μπει δυναμικά στο πρόγραμμά μας με κοντινότερη αυτή στις 6 Μάϊου στις Σέρρες στο ΕΚΚΟ live stage, όπου έχουμε στα σκαριά ένα πραγματικό σόου! Το stage conquering θα συνεχίσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (τις οποίες θα ανακοινώσουμε σύντομα). Σίγουρα κάποιες από αυτές τις εμφανίσεις θα είναι στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη αλλά σκοπεύουμε να γράψουμε αρκετά χιλιόμετρα και σε άλλα μέρη.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος rock μύθος κατά τη γνώμη σας;
Τα ακούσματα που σημαδεύουν αυτό το μουσικό σχήμα έχουν ένα τεράστιο φάσμα που μπορεί να ξεκινάει από τον ανεπανάληπτο Χρόνη Αηδονίδη, να περνάει από πολλά ευρωπαϊκά rock και rock 'n' roll στοιχεία, όπως οι Beatles και οι Dire Straits και να ταξιδεύει έως την απέναντι όχθη του ωκεανού σε προσωπικότητες όπως ο Bruce Springsteen, ο Bryan Adams, οι Deep Purple κ.α.

Τι σημαίνει για εσάς παράδοση στο 2022;
«Η Παράδοση διατηρείται μέρα τη μέρα». Είναι σημαντικό να μην ξεχνάς ποτέ όσα πέρασαν, αλλά να τα κρατάς, να μαθαίνεις, να ψάχνεις και να ανακαλύπτεις όσα περισσότερα μπορείς και πάντα με το βλέμμα στο αύριο να εμπλουτίζεις το σήμερα! Η ενασχόλησή μας με το folk rock μας έχει οδηγήσει σε αρκετές έρευνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, η οποία είναι πάμπλουτη και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και σε κανένα επίπεδο από οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μουσική του κόσμου! Είτε στις μελωδίες, είτε στις χορογραφίες, ακόμα και στη λαογραφία. Πρωτοστάτης και συντονιστής σε αυτόν τον τομέα είναι ο Ηλίας Ομηριάδης, καθηγητής παραδοσιακών χορών και φανατικός ερευνητής της λαογραφίας! Θέλουμε να κρατάμε όσα περισσότερα στοιχεία μπορούμε να παντρέψουμε με τους νέους ήχους και μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε.

Ποιο είναι το πιο απίθανο μήνυμα που έχει έρθει στο inbox του συγκροτήματος;
Κάποτε μας ζητήθηκε από έναν καλό φίλο της ομάδας Stendor Band στο Facebook να τον βοηθήσουμε μέσω μιας καντάδας να κάνει πρόταση γάμου στην κοπέλα του! Εννοείται πως η απάντησή μας ήταν θετική.

Τι θα λέγατε για τον εαυτό σας σε κάποιον που σας ακούει για πρώτη φορά;
Επειδή η μουσική μας φέρνει πιο κοντά, δεν θα του λέγαμε για εμάς, μάλλον θα του τραγουδούσαμε κάτι από «εμάς»…

Τι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;
Εκτός από τις ζωντανές εμφανίσεις, έχουμε και τη στουντιακή μας δράση! Έρχεται μια τελείως διαφορετική θεματική ενότητα, με παλμό και δυναμικότητα που ελπίζουμε να αρέσει όσο και οι μέχρι τώρα, οπτικοακουστικές μας συνθέσεις!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ