Μουσικη

Ed Sheeran: Κέρδισε τη δικαστική διαμάχη για το «Shape of You»

Κατηγορούνταν για αντιγραφή και λογοκλοπή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Ed Sheeran κέρδισε τη δικαστική διαμάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με το τραγούδι του από το 2017, Shape of You.

Δικαστής αποφάσισε ότι ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός δεν αντέγραψε το «Oh Why» του από το 2015. Ο δικαστής Άντονι Ζακαρόλι αποφάσισε ότι ο Σίραν δεν είναι κοπιάρει το κομμάτι ούτε εσκεμμένα ούτε συνειδητά.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπήρχαν ομοιότητες μεταξύ των δύο στίχων των τραγουδιών αλλά όχι ικανά να συντάξουν αντιγραφή και λογοκλοπή. Προσπαθώντας να αποδείξει ότι πολλά τραγούδια έχουν παρόμοια μελωδία, ο Εντ Σίραν τραγούδησε ενώπιον του Δικαστηρίου τα τραγούδια «No Diggity» και «Feeling Good».

Οι δύο τραγουδοποιοί  Σάμι Χόκρι και Ρος Ο' Ντόνοχ υποστηρίζαν πως το τραγούδι «Shape Of You», που κυκλοφόρησε από τον Εντ Σίραν το 2017 είναι μία αντιγραφή του δικού τους «Oh Why».

Η αγωγή από τους δύο μουσικούς εναντίον του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη κατατέθηκε το 2018, με το Δικαστήριο να ζητάει από τον Σίραν να αποδείξει δημόσια πως δεν έχει διαπράξει παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως με την κλοπή της μελωδίας τους, ο Σίραν τους προκάλεσε ζημιά στην καριέρα τους.

Ο καλλιτέχνης δεν κατηγορείται πρώτη φορά για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς το 2016, οι συνθέτες Μάρτιν Χάρινγκτον και Τομ Λέοναρντ τον κατηγόρησαν για λογοκλοπή. Το ζήτημα λύθηκε τελικά με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ