Μουσικη

Πέθανε η εμβληματική τραγουδίστρια της φανκ Μπέτι Ντέιβις

Υπήρξε σύζυγος του μεγάλου Μάιλς Ντέιβις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε η εμβληματική τραγουδίστρια της φανκ, Μπέτι Ντέιβις
Πέθανε η εμβληματική τραγουδίστρια της φανκ, Μπέτι Ντέιβις © EPA

Σε ηλικία 77 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η μορφή της μαύρης μουσικής, ερμηνεύτρια σημαντικών επιτυχιών και σύζυγος του τεράστιου Μάιλς Ντέιβις.

Έφυγε από τη ζωή, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, η εμβληματική τραγουδίστρια της φανκ Μπέτι Ντέιβις σε ηλικία 77 ετών. Ειδικότερα, δελτίο τύπου που εκδόθηκε ανέφερε η Ντέιβις πέθανε σήμερα το πρωί στις 4:40 π.μ. στο Homestead της Πενσυλβάνια.

«Με μεγάλη λύπη μοιράζομαι τα νέα για τον θάνατο της Μπέτι Ντέιβις, μιας πολυτάλαντης μουσικής επιρροής και πρωτοπόρου ροκ σταρ, τραγουδίστριας, τραγουδοποιού και είδωλο της μόδας», είπε σε δήλωσή της η μακροχρόνια φίλη του Ντέιβις, Κόνι Πόρτις.

«Πάνω απ ‘όλα, η Μπέτι ήταν φίλη, θεία, ανιψιά και αγαπημένο μέλος της κοινότητάς της στο Homestead της Πενσυλβάνια και της παγκόσμιας κοινότητας φίλων και θαυμαστών. Σε μια στιγμή που θα ανακοινωθεί, θα αποτίνουμε φόρο τιμής στην όμορφη, τολμηρή και θαρραλέα περσόνα της. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της ως το γλυκό, στοχαστικό και στοχαστικό άτομο που ήταν… Δεν υπάρχει άλλος».

They Say I'm Different

Ποια ήταν η Μπέτι Ντέιβις

Η Μπέτι Μάιμπρι γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1944 στη Βόρεια Καρολίνα αλλά κατέληξε λίγο πιο βόρεια στο Πίτσμπουργκ, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Τελικά μετακόμισε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1960 και άκμασε στην καλλιτεχνική σκηνή της πόλης.

Το 1968 παντρεύτηκε τον θρύλο της jazz Μάιλς Ντέιβις, παίρνοντας αφενός το όνομα του και αφετέρου «συστήνοντας» στον κόσμο της rock, funk και soul. Στενή φίλη του Τζίμι Χέντριξ και του Sly Stone επηρεάζει τον Ντέιβις o oποίος αλλάζει σταδιακά τόσο μουσικό στυλ και όσο και ντύσιμο. Ενδεικτικό είναι ότι ο Μάιλς στο πρώτο του άλμπουμ μετά τη γνωριμία με την Ντέιβις, το Filles De Killimanjaro αλλάζει τον ήχο του, βάζοντας ηλεκτρικό πιάνο για πρώτη φορά, ενώ της αφιερώνει τόσο στο εξώφυλλο όσο και ένα τραγούδι «Madamoiselle Mabry».  Έτσι ο Μάιλς Ντέιβις φτάνει στα εμβληματικά  In a Silent Way και Bitches Brew.

Πέθανε η τραγουδίστρια της funk Betty Davis
Filles De Killmanjaro

Στο «παρθενικό» της άλμπουμ, που ήρθε το 1973, συνεργάστηκε με τον μπασίστα Larry Graham και τον ντράμερ Greg Errico (του Sly and the Family Stone), τον keyboardist Merl Saunders και τους κιθαρίστες Neal Schon και Douglas Rodriguez.

Τόσο όμως το πρώτο, όσο και τα δύο επόμενα άλμπουμ της που ακολούθησαν, το «They Say I’m Different» του 1974 και το «Nasty Gal» του 1975, πραγματοποίησαν αργές πωλήσεις αλλά έκαναν δημοφιλή την Ντέιβις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ