Πέθανε η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή
Είχε δώσει τραγούδια μεταξύ άλλων στην Ελένη Δήμου, την Αρλέτα, τον Στράτο Διονυσίου
Έφυγε από τη ζωή η Μαριανίνα Κριεζή, στιχουργός των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη».
Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό τραγούδι μετά την απώλεια της Μαριανίνας Κριεζής, στιχουργoύ των τραγουδιών της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», αλλά και μεγάλων επιτυχιών.
Η Ελένη Δήμου την αποχαιρέτησε με τον δικό της τρόπο μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Συγκεκριμένα η τραγουδίστρια έγραψε κάτω από την κοινή τους φωτογραφία: «Αποχαιρετώ μια από τις πιο σπουδαίες στιχουργός που έβγαλε αυτή εδώ η χώρα. Μια από τις γυναίκες της ζωής μου που τόσο βοήθησαν για την εξέλιξη μου στο τραγούδι. Καλό ταξίδι ψυχή μου. Μαριανίνα Κριεζή η σπουδαία έφυγε».
Ποια ήταν η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή
Η Μαριανίνα Κριεζή γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Ψυχικό και είχε καταγωγή από την Ύδρα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να πάρει πτυχίο, και Διακοσμητική – Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ολοκλήρωσε τις εκεί διετείς σπουδές της.
Το 1969 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος, επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως γραφίστρια και την άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα όταν διευθυντής ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη ενώ συμμετείχε και στα κείμενα, ιδίως ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Αννα Παναγιωτοπούλου. Συνέπραξε επίσης, ως κειμενογράφος, σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής».
Συνεργάστηκε εν συνεχεία με την Λένα Πλάτωνος (εκτός Λιλιπούπολης) και σ' ένα δίσκο - σταθμό, πρωτοποριακής αναζήτησης και εξαιρετικής έμπνευσης, το εμβληματικό ΣΑΜΠΟΤΑΖ, ενώ αργότερα συναντήθηκε με τον Λάκη Παπαδόπουλο σε τρεις δίσκους, δύο για την Αρλέττα και έναν για την Ελένη Δήμου. Μερικά από τα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή της είναι τα εξής: «Τα ήσυχα βράδια» της Αρλέτας, «Ένα λεπτό περιπτερά» του Στράτου Διονυσίου, «Παραιτούμαι» της Δήμητρας Γαλάνη, «Δεν έχω χρόνο» του Μιχάλη Χατζηγιάννη, «Η ζωή είναι γυναίκα» της Ελένης Δήμου.
Στη μακρά σταδιοδρομία της ως στιχουργός συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους: Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτος Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Μπαζάκας, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Μιχάλης Καπούλας, Ευσταθία, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής κ.ά.
Η Κριεζή έχει, επίσης, μεταφράσει και διασκευάσει διάφορα έργα με παιδικό περιεχόμενο (ιστορίες και τραγούδια), το οποία έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αιώρα και Άμμος. Ως συγγραφέας έχει συμμετοχή στο συλλογικό τόμο Λόγος για την Ύδρα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008), που περιλαμβάνει και ζωγραφικά έργα γνωστών καλλιτεχνών που συνδέονταν με το ιστορικό νησί.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το bonus day της σταρ της ποπ που θα ήθελε να ζήσει κάθε εργαζόμενος.
Ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ των 90s θα πλαισιώσει τον headliner Moby
Λόγω θεμάτων υγείας των μελών της θρυλικής μπάντας
Δύο καλλιτέχνες από τη Σύρο επανερμηνεύουν το κλασικό τραγούδι ως σύγχρονη αφήγηση για τον έλεγχο, την εξάρτηση και τις σχέσεις που παγιδεύουν
Ο Λευκός Οίκος δείχνει να τo απολαμβάνει
«Δεν θα ήθελα να είμαι στην κριτική επιτροπή για το ελληνικό τραγούδι», πρόσθεσε ο τραγουδιστής
Οι παραγωγοί του Voice 102.5 μιλούν για το ραδιόφωνο
Το απόλυτο electronic event λίγο πριν αλλάξει η χρονιά by For303, Blend και Yucatan
Η βραδιά που φέρνει την απόλυτη festive house εμπειρία στην Αθήνα
Η επίσημη ανακοίνωση της EBU μετά τις αποχωρήσεις
Ένα αξέχαστο μουσικό καλοκαίρι με Nation of Language, The Flaming Lips και Jehnny Beth
Η Αυστραλή σταρ κατακτά ξανά την κορυφή των charts με το «Kylie Christmas (Fully Wrapped)»
Πήγαμε στη συναυλία του Βρετανού σταρ και ήταν σούπερ
Τα άλμπουμ που ξεχωρίσαμε μέσα σε μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά
Το περιστατικό συνέβη την ώρα που η 39χρονη ποπ σταρ ερμήνευε το τραγούδι «Garden of Eden»
Η συγκινητική στιγμή που η ομάδα λαμβάνει τα μπόνους
Μιλάμε με τον συνθέτη και πιανίστα για το νέο του άλμπουμ «Waving Hands»
Ο μουσικός μιλάει στην Athens Voice, 43 χρόνια μετά την ίδρυση των Chapter 24
Ο Νίκο Τσιτσιλίκας (harmo_nick) μας λέει την ιστορία του: Από τα πρώτα gigs μέχρι τη σύγχρονη R&B σκηνή του Λονδίνου
Η κυκλοφορία του έρχεται σε μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.