Μουσικη

Saxon – Biff Byford: Είμαι ένας rock star της εργατικής τάξης

Ο frontman της ιστορικής heavy metal μπάντας μιλάει για το νέο άλμπουμ «Carpe Diem», τη μεγάλη μουσική διαδρομή του και την περιπέτεια της υγείας του

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Saxon
© Steph Byford

Συνέντευξη Saxon: Ο Biff Byford μιλάει στην ATHENS VOICE για το νέο άλμπουμ «Carpe Diem», τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε και τη μουσική του πορεία.

Άναψαν τους ενισχυτές και τις μηχανές τους πριν από 45 χρόνια στο Μπάρνσλεϊ πρωτοστατώντας στην έκρηξη του λεγόμενου NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) κι έφτασαν να θεωρούνται μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιδραστικές heavy metal και rock μπάντες όλων των εποχών – έτσι έχουν δηλώσει συγκροτήματα όπως οι Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax, Pantera και Celtic Frost. Με περισσότερες από 15 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, με χιλιάδες συναυλίες στον πλανήτη και με τα χαρακτηριστικά κιθαριστικά riffs πάνω στα οποία η φωνή του Peter Rodney “Biff” Byford πατά πριν πετάξει για να πιάσει δυσθεώρητα ύψη, οι Saxon κυκλοφορούν στις 5 Φεβρουαρίου το νέο τους άλμπουμ «Carpe Diem».

Ένας δίσκος που σημαδεύτηκε από δύο δυσάρεστες καταστάσεις: τη νοσηλεία του Biff Byford μετά από καρδιακή προσβολή τον Σεπτέμβριο του 2019 και λίγους μήνες αργότερα το ξέσπασμα της πανδημίας. Όπως μας έχουν διδάξει με τη στάση τους, αντί να τα παρατήσουν, αποφάσισαν να συνεχίσουν. Από το κρεβάτι του νοσοκομείου μέχρι τα διάφορα μέρη που βρήκαν, οι Saxon συνεργάστηκαν ξανά με τον «Μίδα» των σύγχρονων metal παραγωγών και κιθαρίστα των Judas Priest, Andy Sneap, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα να «αδράξουμε τη μέρα». Και προκαλούν θαυμασμό με την προσήλωσή τους να προσεγγίζουν με νέους τρόπους τον «σκληρό ήχο» αντί να επαναπαύονται στα hits περασμένων δεκαετιών.

Ο Biff Byford, τραγουδιστής και συνιδρυτής των Saxon, μίλησε στην ATHENS VOICE για όλα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο γκρουπ, για την περιπέτεια της υγείας του, τις μέρες που αγόραζε singles των Beatles και τις νύχτες που γυρνούσε σε πάρτι με τον Lemmy. Και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Saxon να επιστρέψουν στην Ελλάδα για μια νέα συναυλία τη φετινή χρονιά…

SAXON - Remember The Fallen (Official Video)


Συγχαρητήρια για το επερχόμενο άλμπουμ σας «Carpe Diem». Έχει σπουδαίες μελωδίες και τραγούδια που μένουν στο μυαλό. Τι σας ενέπνευσε περισσότερο κατά τη διάρκεια της συγγραφής και της ηχογράφησής του;
Νομίζω ότι εξαιτίας της πανδημίας όλα ήταν πολύ σκληρά, ήθελα να φτιάξω ένα άλμπουμ που να είναι θετικό, με πολλή ενέργεια και σπουδαία riffs, οπότε σκέφτηκα να το συνεχίσω, να διασφαλίσω ότι τα αγόρια θα παίξουν με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, υπήρχε δυσκολία στο να γίνει αυτό το άλμπουμ εξαιτίας της πανδημίας. Όμως νομίζω ότι δεν πρέπει να σταματάς, να κρατάς «ανοιχτά» τα επίπεδα ενέργειας και να συνθέτεις σπουδαία τραγούδια. Αυτό θέλαμε να κάνουμε.

Ποιο τραγούδι σας δυσκόλεψε πιο πολύ στο στούντιο;
Δεν νομίζω ότι μας δυσκόλεψε κάποιο, επειδή όλα τα είχαμε γράψει πριν μπούμε στο στούντιο, το 2019, πριν την πανδημία, οπότε το πιο δύσκολο ήταν να συγκεντρώσεις μαζί όλους τους στίχους αλλά και τις μελωδίες. Πέρασα αρκετό χρόνο σκεπτόμενος τι είδους τραγούδια θα φτιάξω, τι στίχους θα γράψω – όμως ακριβώς επειδή είχαμε περισσότερο χρόνο όλο αυτό μας γύρισε θετικά· φτιάξαμε αυτό το άλμπουμ καθώς και το «Inspirations», επίσης κάναμε ένα άλμπουμ («Red Brick City») με τον γιο μου (Seb Byford) ως «Heavy Water». Πιάσαμε δουλειά στην πανδημία, αυτό ήταν το μυστικό.

Πώς καταλήξατε στον τίτλο «Carpe Diem»; Πώς εφαρμόζετε αυτό το μότο στην καθημερινή σας ζωή;
Πιστεύω πως το «Άδραξε τη μέρα» είναι ένα σπουδαίο μότο. Προφανώς έρχεται από τη ρωμαϊκή εποχή, είναι λατινικό, μου αρέσει, είναι ένα καλό ρητό, κάτι θετικό για να εκφραστείς, ένα σπουδαίο, θετικό μήνυμα για να διαπεράσεις την πανδημία.

Saxon - Carpe Diem (Seize The Day) [Official Video]

Το «The Pilgrimage» είναι ένα από τα πιο έντονα τραγούδια του άλμπουμ. Τι προκάλεσε τη δημιουργία του;
Το «The Pilgrimage» είναι για ανθρώπους που βρίσκονται σε συνεχή περιπλάνηση και όχι μόνο στα μεσαιωνικά χρόνια. Ο κόσμος πηγαίνει να δει τον Jimi Hendrix ή τον Jim Morrison, οι άνθρωποι ταξιδεύουν για να δουν πού πολέμησαν οι πρόγονοί τους, σε θρησκευτικούς προορισμούς για να βρουν θαύματα, αυτό γίνεται συνέχεια, είναι μια σπουδαία λέξη και αυτό σημαίνει το συγκεκριμένο κομμάτι.    

Οι Saxon είναι μία από τις σπουδαιότερες rock και metal μπάντες όλων των εποχών. Μετά από 22 άλμπουμ, εκατομμύρια ακροατές και χιλιάδες συναυλίες, ποια πρόκληση θέσατε στους εαυτούς σας καθώς δημιουργούσατε τα νέα σας τραγούδια;
Το κίνητρο είναι πάντοτε να φτιάξεις το καλύτερο άλμπουμ που θα μπορούσες, αυτό είναι το δικό μου κίνητρο, γράφεις κάποια τραγούδια για ένα άλμπουμ και ελπίζεις ότι όλα θα ταιριάξουν και θα έχουν καλή ροή, αυτό το άλμπουμ έχει μια τέτοια καλή ροή οπότε ναι, φτιάχνεις ένα καλό άλμπουμ και κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς.

Έχετε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές στη rock και metal μουσική. Πραγματικά, πώς τη διατηρείτε;
Απλά έτσι είναι, είμαι πολύ τυχερός, η φωνή μου είναι σε καλή κατάσταση και ελπίζω να παραμείνει έτσι.

Είστε ένα άτομο που έχει επηρεάσει πολλούς άλλους· έχετε εμπνεύσει ανθρώπους να γίνουν μουσικοί. Πώς ορίζετε εσείς την επιτυχία;
Ορίζω την επιτυχία από το κληροδότημα, από τα 22 άλμπουμ που έχω φτιάξει και ακόμα φτιάχνω, σε λίγο κυκλοφορεί το 23o μου, αυτό, λοιπόν, είναι ένα από τα πράγματα που εμπνέει τους ανθρώπους, πάντοτε προσπαθώ σκληρά να γράψω τραγούδια που φτάνουν στα άκρα – τα καλύτερα τραγούδια που θα μπορούσε κάποιος να γράψει, τα καλύτερα riffs, τις καλύτερες φωνές, τις καλύτερες μελωδίες, για όλα αυτά προσπαθούμε.

Υπάρχουν άλμπουμ των Saxon σε χιλιάδες δισκοπωλεία και σπίτια. Θυμάστε το πρώτο άλμπουμ που αγοράσατε;
Δεν θυμάμαι το πρώτο άλμπουμ, θυμάμαι το πρώτο σινγκλ, πιθανότατα των Beatles, όταν ήμουν αγόρι το 1960. Τότε τα περισσότερα ήταν σινγκλ, όχι άλμπουμ.

Πώς νιώσατε όταν ακούσατε ένα από τα τραγούδια σας στο ραδιόφωνο;
Πάντοτε είναι καλό να σε παίζουν στο ραδιόφωνο και είναι πάντοτε καλό όταν ένα νέο τραγούδι ακούγεται στο ραδιόφωνο, τα παλιά κομμάτια των Saxon τα ακούω όλη την ώρα. Είναι ωραίο να ακούω καινούργια.

Το «Living On The Limit» είναι ένα από τα πιο καταιγιστικά τραγούδια του άλμπουμ. Τι σημαίνει για εσάς να ζείτε στα όρια;
Το να βρίσκεις αδρεναλίνη σε όσα κάνεις, αυτό είναι. Όσο μεγαλώνεις, γίνεται δυσκολότερο να βρεις αδρεναλίνη. Αυτήν ψάχνεις και αυτό κάναμε σε αυτό το άλμπουμ, αναζήτηση αδρεναλίνης, δύναμης και πάθους για να ηχογραφηθεί. Αυτό σημαίνει «Living On The Limit».

Θέλατε να γίνετε διάσημος; Όσο γνωρίζατε την επιτυχία, φοβηθήκατε ότι θα χάσετε την επαφή με τον εαυτό σας; 
Όχι, ποτέ δεν αισθάνθηκα διάσημος. Είμαι αρκετά προσγειωμένος, είμαι ένας rock star της εργατικής τάξης!

Ποιο είναι το πιο rock star πράγμα που έχετε κάνει ποτέ;
Πολλά πάρτι! Τα πάρτι με τον Lemmy ήταν αρκετά καλά.

Είστε ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει πολύ στον πλανήτη, πηγαίνοντας περιοδείες με τους Saxon. Ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος που έχουν δει τα μάτια σας;
Βλέπουμε πολλά μέρη με το αεροπλάνο. Έχω δει αρκετά σε εξοχές και σε πόλεις. Δεν μπορώ να πω κάποιο συγκεκριμένο, επειδή πιστεύω πως όταν ταξιδεύεις, βρίσκεις κάπου την ομορφιά, είτε πρόκειται για τη Νέα Υόρκη ή το δάσος του Αμαζονίου ή την Ακρόπολη στην Αθήνα ή το Τείχος του Αδριανού στην Αγγλία, αρκεί να βλέπεις.

Θυμάστε το πρώτο σας ταξίδι στην Ελλάδα; Πώς ήταν; Θυμάστε κάποια συγκεκριμένη συναυλία στην Ελλάδα; Γνωρίζετε πως έχετε πολλούς fans εδώ.
Νομίζω η πρώτη συναυλία ήταν το 1986. Έχω έρθει διακοπές στην Ελλάδα, στη Ρόδο, πριν από τις συναυλίες. Παίξαμε σε ένα φεστιβάλ, σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Δεν υπήρχε στέγη στη σκηνή, έβρεξε πάρα πολύ οπότε ακυρώσαμε την παράσταση για την επόμενη ημέρα και ήρθαν πάλι όλοι και αυτό ήταν κάτι φανταστικό.

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρείται μία μπάντα ζωντανή για 45 ολόκληρα χρόνια; Ποια θα λέγατε ότι ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή σε αυτό το μουσικό ταξίδι;
Γύρω στο 1999. Επιστρέψαμε με ένα πολύ δυνατό άλμπουμ, αυτό ήταν το σημείο καμπής για τους Saxon.

Ποιο ήταν το σχέδιό σας για τους Saxon όταν ξεκινήσατε τη μπάντα;
Όταν ξεκινήσαμε, το κύριο μέλημα ήταν να κλείσουμε συμβόλαια για ηχογραφήσεις. Το πετύχαμε και από τότε ηχογραφούμε συνεχώς. 

Τον Σεπτέμβριο του 2019 πάθατε καρδιακή προσβολή (έχοντας αναρρώσει από εγχείριση τριπλού bypass). Πώς αντιμετωπίσατε αυτό το ζήτημα υγείας; Σας έκανε να αναθεωρήσετε πράγματα;
Αρχικά ήταν ένα σοκ που έκανα μία τόσο μεγάλη εγχείριση και μου πήρε περίπου πέντε μήνες για να επιστρέψω στο τραγούδι, ήταν πολύ δύσκολο γιατί επηρεάζει το στήθος και ακόμα περισσότερο το διάφραγμα. Όμως έμαθα να τραγουδώ ξανά, ήταν μία περίεργη περίοδος για εμένα, για τους Saxon και τους θαυμαστές μας σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι ανησύχησαν για μένα. Πήγαν όλα καλά, οπότε όλα είναι καλά.  

Ποιο είναι το πιο σημαντικό «μάθημα» που σας έμαθε η ζωή – εντός ή εκτός μουσικής – και γιατί είναι σημαντικό;
Πρέπει να είσαι επίμονος, να έχεις τη συμπεριφορά του ανθρώπου που δεν παραδίδεται ποτέ. Αυτό βοηθάει στα πάνω και στα κάτω, σε πανδημίες και σε οτιδήποτε αντίστοιχο.

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ άγχος στη σκηνή;
Όχι, δεν θα το έλεγα. Υπάρχει ένα άγχος πριν το show, αλλά δεν εξελίσσεται άσχημα.

Έχετε κάποια ιεροτελεστία πριν τις παραστάσεις;
Όχι, τίποτα. Δεν κάνουμε τίποτα σε ιεροτελεστία, πραγματικά.

Τι κάνετε για να φορτίσετε τις δημιουργικές σας μπαταρίες;
Συνήθως φορτίζω με περιοδείες τις δημιουργικές μου μπαταρίες, αλλά για τώρα, ηχογραφούμε και μετά ξεκουραζόμαστε. Με την πανδημία έχει γίνει δύσκολο το να δουλεύεις και εύκολο να τεμπελιάσεις και να στεναχωρηθείς και να πάθεις κατάθλιψη. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να υπάρχει το κίνητρο.

Τι σας κάνει να αισθάνεστε ζωντανός στην καθημερινότητά σας;
Η μουσική και η οικογένειά μου. Τα δύο πιο κοντινά σε εμένα πράγματα.

Εάν ο 20χρονος εαυτός σας μπορούσε να σας δει τώρα, τι θα σκεφτόταν;
Δεν ξέρω, πιθανότατα ότι είμαι ένας σοφός τύπος!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αλλάξατε γνώμη για κάτι;
Αλλάζω γνώμη συνεχώς και για πολλά πράγματα. Πρέπει να είσαι ικανός να αλλάζεις γνώμη, να παίρνεις καλές αποφάσεις και να ακούς αυτά που λένε οι άλλοι. Ειδικά όταν φτιάχνεις άλμπουμ, επειδή μπορεί τα τραγούδια να μην είναι καλά, οπότε φτιάχνω άλλα. Πρέπει να είσαι ανοικτός στην αλλαγή.

Τι θα επιθυμούσατε να αλλάξετε το 2022 αναφορικά με τη ζωή σας και τον πλανήτη;
Θα ήθελα να τελειώσει η πανδημία, η Ρωσία να είναι ευτυχισμένη και να γυρίσει σπίτι.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, το «Carpe Diem» τα «σπάει», εύχομαι ό,τι καλύτερο.
Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε και ίσως σας δω μέσα στη χρονιά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ