Μουσικη

Ο Ολιβιέ Ντεκότ για το πρόγραμμα του Ολύμπια έως τον Μάιο 2022

Έργα Μότσαρτ και Στάινμπεργκ, αφιερώματα στη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον Μάνο Λοϊζο, έντεχνο τραγούδι και νέοι σολίστ στο Ολύμπια. Οι στόχοι του καλλιτεχνικού διευθυντή Ολιβιέ Ντεκότ

Ιωάννα Γκομούζα
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολύμπια: Ο Ολιβιέ Ντεκότ μιλά στην ATHENS VOICE για το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» του ΟΠΑΝΔΑ, το νέο πρόγραμμα και τους στόχους του

Το GPS δήλωνε αντίστροφα απ’ ότι θα φανταζόταν κανείς τις θέσεις μας σ’ αυτή τη «συνάντηση». Βρήκε εμένα στο Παρίσι, σε επαγγελματικό ταξίδι, και τον Γάλλο συνομιλητή μου –ο οποίος, επιπλέον, κατέχει τον ρόλο του επιθεωρητή καλλιτεχνικής δημιουργίας στο Υπουργείο Πολιτισμού της πατρίδας του– στην Αθήνα, δυστυχώς με το πόδι στον γύψο, να αναρρώνει από χειρουργείο μετά από ένα ατύχημα. Γεγονός που δεν εμπόδισε τον Ολιβιέ Ντεκότ (Olivier Descotes) να μιλήσει για το Ολύμπια, το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» του ΟΠΑΝΔΑ, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει αναλάβει από την περασμένη χρονιά, για το πρόγραμμα και τους στόχους του για το επόμενο διάστημα.

Άποψη από παράσταση στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας"

Οι προκλήσεις χτύπησαν την πόρτα του με το καλημέρα, με την πανδημία να φέρνει αλλαγές στα πλάνα του και να δημιουργεί την ανάγκη παραγωγής καλλιτεχνικού περιεχομένου για διαδικτυακή προβολή. Αλλά και η επανεκκίνηση του θεάτρου παρουσία θεατών από το περασμένο φθινόπωρο του πρόσφεραν πολλαπλά μαθήματα, παραδέχεται.
Κατ’ αρχάς για το νόημα της ύπαρξης ενός ακόμα πόλου στην Αθήνα, πέρα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο, αφιερωμένου στη μουσική και τη λυρική δημιουργία. «Το κοινό ανταποκρίνεται με θέρμη», μου λέει, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την sold-out επιστροφή του Ολύμπια με την «Πολιορκία της Κορίνθου» του Ροσίνι, τις παραστάσεις των bijoux de kant και της καταξιωμένης χορογράφου Πατρίσιας Απέργη και την «ενθουσιώδη υποδοχή» στην κωμική όπερα του Σπυρίδωνα Σαμάρα «Κρητικοπούλα» που παρουσιάστηκε με διπλή διανομή δίνοντας τόπο στη σκηνή και σε νέους καλλιτέχνες.

Ο Ολιβιέ Ντεκότ στο Ολύμπια

Κάνοντας ταμείο για το πρώτο τρίμηνο αποφαίνεται ότι «η επιλογή να ανοίξει αυτή η ιστορική μουσική σκηνή σε άλλες τέχνες αποδίδει καρπούς» και υποστηρίζει εμφατικά τη δημιουργία συναντήσεων με διεθνείς καλλιτέχνες φέρνοντας ως παράδειγμα «την επιτυχία που είχε το γκαλά της όπερας υπό τη διεύθυνση του νεαρού και λαμπρού Γερμανού μαέστρου Nikolas Nägele».

Ολύμπια, το φουαγιέ στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας"

Ο δημόσιος χαρακτήρας του συγκεκριμένου θεάτρου προσφέρει για τον ίδιο ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα σε σχέση με τις κατευθύνσεις του προγραμματισμού: «Μια όπερα όπως η “Πολιορκία της Κορίνθου” προσελκύει περισσότερο κόσμο από τις ελληνικές ·το έχω διαπιστώσει και στις άλλες αίθουσες της Αθήνας τους τελευταίους μήνες. Αλλά έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να επιμείνουμε στην προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ξέρουμε καλά τις συνταγές του εμπορικού θεάτρου, όμως, ένας δημόσιος πολιτιστικός οργανισμός, όπως το Ολύμπια, δεν υπάρχει για να τις μιμείται». Σε αυτό το πνεύμα, χθες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ολόκληρη στην Ελλάδα η «Ανδρονίκη», η μέχρι πρότινος χαμένη όπερα για την Ελληνική Επανάσταση του Κερκυραίου συνθέτη Αλέξανδρου Γκρεκ.

Ολύμπια: τι να μη χάσουμε την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2022

Το νέο κύμα της πανδημίας ανακάτεψε ξανά για τα καλά την τράπουλα του προγραμματισμού. Έτσι, η μεγάλη θεατρική παραγωγή, με έντονο το μουσικό στοιχείο, που θα άνοιγε το δεύτερο μέρος της σεζόν 2021-2022 ακυρώθηκε και ο Ολιβιέ Ντεκότ, σε συνεννόηση με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή και τον διευθυντή μουσικής, Γιώργο Βλαστό, αποφάσισε να ποντάρει στα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, διευρύνοντας το συμφωνικό ρεπερτόριο της ορχήστρας, να δώσει έμφαση στην έντεχνο τραγούδι αλλά και σε άξονες που ορίζουν επετειακές αφορμές.

Η ορχήστρα επί το έργον στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας"

Τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή φέρνουν συναυλίες με την Νένα Βενετσάνου και τη Μαρία Σουλτάτου, το Λογοτεχνικό Έτος Ιάκωβος Καμπανέλλης δυο βραδιές με την Μαρία Φαραντούρη, τον Βασίλη Γισδάκη και την Ηρώ Σαΐα και τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Λοϊζου ένα εκτενές αφιέρωμα σε εννέα από τους 12 κύκλους τραγουδιών του συνθέτη με τη συμμετοχή των Γιώργου Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μαρίας Φαραντούρη, Μίλτου Πασχαλίδη και Απόστολου Ρίζου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου μας συνιστά να μη χάσουμε, επίσης, τη νέα παραγωγή της όπερας «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» του Μότσαρτ, που αναμένεται στα τέλη Μαρτίου, σε μουσική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Γιώργου Πέτρου και σκηνικά και κοστούμια του Πάρη Μέξη. «Ένα αριστούργημα που φέρει τη δημιουργική φρενίτιδα του ωριμότητας του Μότσαρτ και έχει παρουσιαστεί ελάχιστα στην Ελλάδα». Στον απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο θα εμφανιστεί ο Πολωνός τενόρος Krystian Adam έχοντας στο πλευρό του Έλληνες ερμηνευτές –τη Μυρτώ Παπαθανασίου, την Μαίρη-Έλεν Νέζη, τον Βασίλη Καβάγια, τη Μυρσίνη Μαργαρίτη–, γνωστούς για την αγάπη τους στον Μότσαρτ, οι οποίοι θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά σ’ αυτή την παρτιτούρα.

Από το κλασικό ρεπερτόριο ξεχωρίζει, ακόμα, τη βραδιά που η διεθνούς φήμης πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου θα ερμηνεύσει Σούμπερτ, πλαισιωμένη από ένα κουαρτέτο εγχόρδων· το γκαλά οπερέτας με τους Χρύσα Μαλιαμάνη, Μάρθα Σωτηρίου, Δημήτρη Πακσόγλου και Χάρη Ανδριανό, σε μουσική διεύθυνση Ελευθέριου Καλκάνη –ο οποίος τη Μεγάλη Δευτέρα θα βρίσκεται στο πόντιουμ και για το «Ρέκβιεμ» του Μπρύκνερ που σπάνια παρουσιάζεται–· και τη σειρά «Νέα ταλέντα» που δίνει τη δυνατότητα σε νέους ερμηνευτές να εκφραστούν σε πρωτότυπα προγράμματα, όπως ένα αφιέρωμα στον Αντίοχο Ευαγγελάτο.

«Η εβδομάδα των παθών» του Ρώσου συνθέτη Μαξιμιλιανού Στάινμπεργκ, που παρουσιάζεται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, δεν θα μπορούσε να μην έχει μια ιδιαίτερη θέση στις επιλογές του. «Είναι το τελευταίο θρησκευτικό κομμάτι a cappella που συντέθηκε στη δεκαετία του 1920 κατά τη σοβιετική περίοδο και ανακαλύφθηκε ξανά πρόσφατα».

Ολιβιέ Ντεκότ: οι στόχοι και το στοίχημα για το Ολύμπια

Με την επιστροφή του ιστορικού θεάτρου της οδού Ακαδημίας –άλλοτε έδρα της ΕΛΣ– στη ζωή της πόλης, κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων πλέον, είχε εκφραστεί ο στόχος να φιλοξενεί διεθνείς παραγωγές και συμπαραγωγές, με την φιλοδοξία μάλιστα «να καταστεί πρεσβευτής της Αθήνας στο εξωτερικό». Αναρωτιέμαι κατά πόσο παραμένει ζωντανό αυτό το πνεύμα καθώς η υγειονομική περιπέτεια συνεχίζεται. «Η πανδημία έχει αλλάξει τα πάντα, φέρνοντας διαδοχικές ακυρώσεις σχεδίων. Θα δούμε αν μπορούμε να τα βάλουμε μπροστά για την επόμενη σεζόν. Όλα είναι στον αέρα» ομολογεί ο Ντεκότ και μου αναφέρει μια οπερατική συμπαραγωγή με ένα μεγάλο γερμανικό φεστιβάλ με την οποία επρόκειτο να ανοίξει η σεζόν για το 2022-2023, αλλά η οργάνωσή της ματαιώθηκε. Παρά τα οικονομικά και τα γραφειοκρατικά δεδομένα του θεάτρου, δεν παραλείπει να πλέξει το εγκώμιο στη «μικρή αλλά αφοσιωμένη ομάδα του που κάνει θαύματα» φροντίζοντας κάθε φορά να ανεβαίνει η αυλαία.

Ο Ολιβιέ Ντεκότ, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας"

Ποια είναι, λοιπόν, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν μπροστά τους; «Nα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο του καλλιτεχνικού προγραμματισμού μας, σε ένα πνεύμα διεθνούς εξωστρέφειας, μόλις περάσει η κρίση της πανδημίας. Η σεζόν 2022-2023, για την οποία εργάζομαι, θα εμβαθύνει στους άξονες με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει: ελληνικές όπερες σε συναυλιακή μορφή, ένα αριστούργημα της ελληνικής οπερέτας σε σκηνική εκδοχή, μια σπουδαία όπερα από το διεθνές ρεπερτόριο, μουσικό θέατρο για το νεανικό κοινό, πειραματικό θέατρο και σύγχρονος χορός, βιντεοσκοπήσεις των αξιόλογων παραγωγών και συνέχιση της συνεργασίας με την ΕΡΤ. Στο σημερινό πλαίσιο αβεβαιότητας, θα είναι ήδη πολύ εάν διατηρήσουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει τεθεί».

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»: το πρόγραμμα της σεζόν Ιανουάριος-Μάιος 2022

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 20:30
GUSTAV MAHLER: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΡ. 4
Μεταγραφή για ορχήστρα δωματίου: Klaus Simon.
Σολίστ: Άννυ Φασσέα (σοπράνο)
Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €3 Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €5, Γ΄ Ζώνη: €7, Β΄ Ζώνη: €10, Α΄ Ζώνη: €12, Διακεκριμένη Ζώνη: €15, Προεδρικό θεωρείο: €20

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Χορωδία Δήμου Αθηναίων

7 Φεβρουαρίου στις 20:30
THE SOUND OF MUSIC
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
Ερμηνεύουν: Νάντια Κοντογεώργη, Γιάννης Καλύβας
Πιάνο: Γιώργος Δούσης
Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10 Γ΄ Ζώνη: €12, Β΄ Ζώνη: €15, Α΄ Ζώνη: €18, Διακεκριμένη Ζώνη: €20, Προεδρικό θεωρείο: €30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Athens Big Band
11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 20:30
JAZZ TIME! FEATURING DIMITRIS TSAKAS, PHILIPPOS PAPPAS AND DIMITRIS PAPADOPOULOS!
Σολίστ:
Δημήτρης Τσάκας, σαξόφωνo
Φίλιππος Παππάς, σαξόφωνo
Δημήτρης Παπαδόπουλος, τρομπέτα
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σάμι Αμίρης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ΄ Ζώνη: €12, Β΄ Ζώνη: €15, Α΄ Ζώνη: €18, Διακεκριμένη Ζώνη: €20, Προεδρικό θεωρείο: €30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής  Δήμου Αθηναίων
17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 20:30
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟ
Ερμηνεύουν:
Ελένη Δήμου, Δώρος Δημοσθένους, Πένυ Ξενάκη, Κώστας Τζιαγκούλας
Αφήγηση: Άννα Ψαρρά
Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις: Άγγελος Ηλίας
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10 Γ΄ Ζώνη: €12, Β΄ Ζώνη: €15, Α΄ Ζώνη: €18, Διακεκριμένη Ζώνη: €20, Προεδρικό θεωρείο: €30

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 20:30
100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ 1922- 2022
Τραγούδι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Σενάριο - αφήγηση – τραγούδι: Άννα Μπιθικώτση
Συμμετέχουν: Σωτήρης Δογάνης, Χριστίνα Μιχαλάκη, Αλέξανδρος Ψωμόπουλος
Παρουσιάζει η δημοσιογράφος - παρουσιάστρια: Μάγδα Τσέγκου
Επιμέλεια προβολής video σπάνιου οπτικού υλικού από το αρχείο του Γρηγόρη και της Άννας Μπιθικώτση: Studio pixel
Σκηνοθεσία: Κώστας Νικολόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γρηγόρης & Άννα Μπιθικώτση
Λαϊκή Ορχήστρα «Μπιθικώτση»:
Νίκος Στρατηγός (πιάνο – μουσική διεύθυνση)
 Αλέξανδρος  Ψωμόπουλος (μπουζούκι )
Αλέξανδρος  Κουβέλης (μπουζούκι)
Πόλυς Πελέλης (μπάσο)
Γιώργος Τσουπάκης (ντραμς)
Δημήτρης Γαλίτης (κιθάρα)
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Γενική είσοδος  €5

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής  Δήμου Αθηναίων
22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 20:30
Τ’ ΑΗΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Κείμενα/Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Νένα Βενετσάνου
Ερμηνεύουν: Νένα Βενετσάνου, Μαρία Σουλτάτου
Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις: Άγγελος Ηλίας
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ΄ Ζώνη: €12, Β΄ Ζώνη: €15, Α΄ Ζώνη: €18, Διακεκριμένη Ζώνη: €20, Προεδρικό θεωρείο: €30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
25 & 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 20:30
ΑΚΟΥΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΙ ΕΛΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Ερμηνεύουν: Μαρία Φαραντούρη, Ηρώ Σαΐα, Βασίλης Γισδάκης, Θανάσης Βούτσας
Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, Τεό Λαζάρου, Νεοκλής Νεοφυτίδης
Επιμέλεια: Κατερίνα Καμπανέλλη
Οργάνωση Παραγωγής: Cantabile Events
Μουσική Διεύθυνση: Ραφαήλ  Πυλαρινός
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ΄ Ζώνη: €20, Β΄ Ζώνη: €25, Α΄ Ζώνη: €30, Διακεκριμένη Ζώνη: €40, Προεδρικό θεωρείο: €50
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Athens Big Band
2 ΜΑΡΤΙΟΥ ►20:30
CUBA E BRAZIL! FEATURING ROSANNA MAILAN SEVILA
Ερμηνεύει η Rosanna Mailan Sevila
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σάμι Αμίρης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ΄ Ζώνη: €12, Β΄ Ζώνη: €15, Α΄ Ζώνη: €18, Διακεκριμένη Ζώνη: €20, Προεδρικό θεωρείο: €30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων
4 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 20:30
GALA ΟΠΕΡΕΤΑΣ
Χρύσα Μαλιαμάνη, σοπράνο
Μάρθα Σωτηρίου, μέτζο-σοπράνο
Δημήτρης Πακσόγλου, τενόρος
Χάρης Ανδριανός, βαρύτονος
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική Διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ΄ Ζώνη: €15, Β΄ Ζώνη: €18, Α΄ Ζώνη: €20, Διακεκριμένη Ζώνη: €30, Προεδρικό θεωρείο: €40

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
26, 28, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ, 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:00
ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart
Νέα παραγωγή
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πέτρου 
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας
Ερμηνεύουν:
Ίλια: Μυρσίνη Μαργαρίτη
Ιδομενέας: Krystian Adam
Ιδαμάνθης: Μαίρη-Έλεν Νέζη
Ηλέκτρα: Μυρτώ Παπαθανασίου
Αρβάκης: Βασίλης Καβάγιας
Αρχιερέας του Ποσειδώνα: Γιάννης Καλύβας
Φωνή από το Μαντείο του Ποσειδώνα: Γιώργος Παπαδημητρίου
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ
Χορωδία Δήμου Αθηναίων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €12, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €15, Γ΄ Ζώνη: €25, Β΄ Ζώνη: €30, Α΄ Ζώνη: €45, Διακεκριμένη Ζώνη: €50, Προεδρικό θεωρείο: €60

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής  Δήμου Αθηναίων
5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:30
ΤΑ ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΑ
Ιδέα – Έρευνα – Κείμενα: Δημήτρης Χαλιώτης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Χαλιώτης
Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις: Άγγελος Ηλίας
Επιμέλεια φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Επιμέλεια ήχου: Άγγελος Πετκίδης
Ερμηνεύουν: Κώστας Μακεδόνας, Ρίτα Αντωνοπούλου
Αφήγηση: Λεωνίδας Κακούρης, Ελένη Καρακάση
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ΄ Ζώνη: €15, Β΄ Ζώνη: €18, Α΄ Ζώνη: €20, Διακεκριμένη Ζώνη: €30, Προεδρικό θεωρείο: €40

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Athens Big Band
6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:30
ATHENS BIG BAND PRESENTS VERONICA MORTENSEN
Ερμηνεύει η Veronica Mortensen
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σάμι Αμίρης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ΄ Ζώνη: €12, Β΄ Ζώνη: €15
Α΄ Ζώνη: €18, Διακεκριμένη Ζώνη: €20, Προεδρικό θεωρείο: €30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:30
ΕΡΓΑ ΤΩΝ L.van BEETHOVEN & J. BRAHMS
Σολίστ: Σταύρος Δρίτσας
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €3, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €5, Γ΄ Ζώνη: €7, Β΄ Ζώνη: €10, Α΄ Ζώνη: €12, Διακεκριμένη Ζώνη: €15, Προεδρικό θεωρείο: €20

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Χορωδία Δήμου Αθηναίων
12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:30
MAXIMILIAN STEINBERG: Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ
(1η Πανελλήνια Εκτέλεση)
Ερμηνεύουν:
Σοφία Καρβουνά, σοπράνο
Κατερίνα Νουνοπούλου, σοπράνο
Ιωάννα Βρακατσέλη, μέτζο-σοπράνο
Χρήστος Κεχρής, τενόρος
Αντώνης Δήμου, βαρύτονος
Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €3, Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €5, Γ΄ Ζώνη: €7, Β΄ Ζώνη: €10, Α΄ Ζώνη: €12, Διακεκριμένη Ζώνη: €15, Προεδρικό θεωρείο: €20

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:30
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ντόρα Μπακοπούλου, πιάνο
Νίκος Μάνδυλας, βιολί
Κρυσταλία Γαϊτάνου, βιόλα
Χριστόφορος Μιρόσνικοφ, βιολοντσέλο
Άγγελος Ρεπαπής, κοντραμπάσο
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ΄ Ζώνη: €12, Β΄ Ζώνη: €15, Α΄ Ζώνη: €18, Διακεκριμένη Ζώνη: €20, Προεδρικό θεωρείο: €30
 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία Δήμου Αθηναίων
18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:30
A. BRUCKNER: REQUIEM AETERNAM DONA EIS DOMINE
Βαρβάρα Μπιζά, σοπράνο
Μαρίτα Παπαρίζου, μέτζο-σοπράνο
Γιάννης Καλύβας, τενόρος
Χάρης Ανδριανός, βαρύτονος           
Διεύθυνση Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική Διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ΄ Ζώνη: €12, Β΄ Ζώνη: €15, Α΄ Ζώνη: €18, Διακεκριμένη Ζώνη: €20, Προεδρικό θεωρείο: €30

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
4, 11, 22, 26 ΜΑÏΟΥ στις 20:30
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΛΟÏΖΟ
Μάνος Λοΐζος – 40 χρόνια μετά
Από την καρδιά στην μνήμη
4 Μαΐου: Θαλασσογραφίες - Να ‘χαμε τι να ‘χαμε - Τα τραγούδια μου
Γιώργος Νταλάρας
11 Μαΐου: Τα τραγούδια του Δρόμου – Για μια μέρα ζωής
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
22 Μαΐου: Τα Νέγρικα - Καλημέρα Ήλιε - Γράμματα στην Αγαπημένη
Μαρία Φαραντούρη
Μίλτος Πασχαλίδης
Απόστολος Ρίζος
26 Μαΐου: Τα τραγούδια της Χαρούλας - Ο Σταθμός
Με τη συμμετοχή πολλών επιφανών καλλιτεχνών.
Σε συνεργασία με τη MINOS EMI.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €8, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €20, Γ΄ Ζώνη: €25, Β΄ Ζώνη: €30, Α΄ Ζώνη: €35, Διακεκριμένη Ζώνη: €40, Προεδρικό θεωρείο: €40

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
7 ΜΑÏΟΥ στις 20:30
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΟΧΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ
Βυζαντινή Μελωδία, για ορχήστρα εγχόρδων
Ακρογιάλια και Βουνά της Αττικής
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, Συμφωνία αρ. 2
Σολίστ: Νεφέλη Μούσουρα
Μουσική Διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου 
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €3, Δ΄ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €5, Γ΄ Ζώνη: €7, Β΄ Ζώνη: €10, Α΄ Ζώνη: €12, Διακεκριμένη Ζώνη: €15, Προεδρικό θεωρείο: €20

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
14 ΜΑÏΟΥ στις 20:30
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ LUDWIG VAN BEETHOVEN
Εισαγωγή «Κοριολανός», έργο 62
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 61
Συμφωνία αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, έργο 67
Σολίστ: Μάριος Ζυγούρης
Μουσική Διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €3, Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €5, Γ’ Ζώνη: €7, Β’ Ζώνη: €10, Α’ Ζώνη: €12, Διακεκριμένη Ζώνη: €15, Προεδρικό θεωρείο: €20
 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Athens Big Band
17 ΜΑÏΟΥ στις 20:30
ATHENS BIG BAND PRESENTS CRAIG BAILEYS RAY CHARLES PROJECT, WITH PETER SALCHEV
Σαξόφωνο: Craig Bailey       
Τραγούδι: Peter Salchev
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σάμι Αμίρης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ’ Ζώνη: €12, Β’ Ζώνη: €15, Α’ Ζώνη: €18, Διακεκριμένη Ζώνη: €20, Προεδρικό θεωρείο: €30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Χορωδία Δήμου Αθηναίων
19 ΜΑÏΟΥ στις 20:30
ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ
Επιμέλεια προγράμματος: Γιώργος Κωνστάντζος
Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
Μουσική Διεύθυνση: Σταύρος Μπερής
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €3, Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €5, Γ’ Ζώνη: €7, Β’ Ζώνη: €10, Α’ Ζώνη: €12, Διακεκριμένη Ζώνη: €15, Προεδρικό θεωρείο: €20

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
20 ΜΑÏΟΥ στις 20:30
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε έργα Πουτσίνι, Μπραμς, Ντεμπισί και Θεοδωράκη
Σολίστ: Θεόδωρος Κερκέζος
Μουσική Διεύθυνση: Κωνσταντίνος  Ρωμανός  Παπάζογλου
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €3, Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €5, Γ’ Ζώνη: €7, Β’ Ζώνη: €10
Α’ Ζώνη: €12, Διακεκριμένη Ζώνη: €15, Προεδρικό θεωρείο: €20

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
21 ΜΑÏΟΥ στις 20:30
ΕΡΓΑ ΤΩΝ J. BRAHMS, J. SIBELIUS & A. DVORAK
Johannes Brahms:  «Ουγγρικοί Χορός αρ. 1
Jan Sibelius: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα
Antonín Dvořák: Συμφωνία αρ. 7 σε ρε ελάσσονα, έργο 70
Σολίστ: Χριστόφορος Πετρίδης
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας 
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €3, Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €5, Γ’ Ζώνη: €7, Β’ Ζώνη: €10, Α’ Ζώνη: €12, Διακεκριμένη Ζώνη: €15, Προεδρικό θεωρείο: €20

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής  Δήμου Αθηναίων
24 ΜΑÏΟΥ στις 20:30
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Τραγούδι: Ζαχαρίας Καρούνης
Σολίστ παραδοσιακών πνευστών: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος
Μουσική διεύθυνση / ενορχηστρώσεις: Άγγελος Ηλίας
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €5, Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €10, Γ’ Ζώνη: €12, Β’ Ζώνη: €15, Α’ Ζώνη: €18, Διακεκριμένη Ζώνη: €20, Προεδρικό θεωρείο: €30

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
28 ΜΑÏΟΥ στις 20:30
ΕΡΓΑ ΤΩΝ M. ARNOLD & A. DVOŘÁK
Malcolm Arnold: Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα δωματίου, έργο 67
Antonín Dvořák: Συμφωνία αρ. 8 σε σολ μείζονα, έργο 88
Σολίστ: Αντιγόνη Μπαξέ
Μουσική Διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €3, Δ’ Ζώνη (Φοιτητικό, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, άνω των 65 ετών): €5, Γ’ Ζώνη: €7, Β’ Ζώνη: €10, Α’ Ζώνη: €12, Διακεκριμένη Ζώνη: €15, Προεδρικό θεωρείο: €20

ΕΚΘΕΣΗ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Επιμέλεια έκθεσης:Χριστόφορος Μαρίνος, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ
Βοηθός επιμελήτρια: Εβίτα Τσοκάντα
Χώροι διεξαγωγής: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Μεταξουργείο (Κτίριο A και Κτίριο Β), Κέντρο Τεχνών / Πάρκο Ελευθερίας, Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»
Είσοδος ελεύθερη

ΕΚΘΕΣΗ
ΝΤΟΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - ΡΑΚΟΡ / CONTINUITY
12 ΜΑΪΟΥ – 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ
Είσοδος ελεύθερη