Μουσικη

Simple Minds: Η Alive and Kicking συναυλία στο Αθηνών Αρένα

Με αφορμή την κυκλοφορία του «Act Of Love», θυμόμαστε την υπέρλαμπρη συναυλία στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2006

chris_kissadjekian.jpg
Χρήστος Κισατζεκιάν
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Simple Minds στην Αθήνα το 2006
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Η συναυλία των Simple Minds στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2006, στο «Αθηνών Αρένα» μέσα από σπάνιες φωτογραφίες του Χρήστου Κισατζεκιάν.

Με αφορμή τον εορτασμό 44 χρόνων από την πρώτη ζωντανή εμφάνιση των Simple Minds στις 17 Ιανουαρίου του 1978 στο “Satellite City” της Γλασκόβης, η δημοφιλέστερη post-punk μπάντα της Σκοτίας κυκλοφόρησε την προηγούμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου του 2022 το τετράλεπτο επετειακό σινγκλάκι “Act Of Love”. Μια πάσα-ασίστ που με θέλει με χαρά περίσσια να σε πηγαίνω αυτή τη φορά πίσω στον Απρίλιο του 2006, τότε που το σχήμα του αγέραστου Jim Kerr πατούσε στα μέρη μας για δεύτερη φορά, στο «Αθηνών Αρένα».

Simple Minds - Act Of Love (Lyric Video)

«Στο πέρασμα του χρόνου ήταν αρκετοί αυτοί που με ρωτούσαν πότε καταλάβαμε πως οι Simple Minds είχαν το απαραίτητο δυναμικό ώστε να πιάσουν την “καλή”. Η κλασική μου απάντηση ήταν “μα δεν το σκεφτόμασταν αυτό αρχικά”, όμως πλέον έχω συνειδητοποιήσει πως έλεγα ψέματα. Διότι τώρα θυμάμαι πως πίστεψα σε μας με το που άκουσα τον Charlie να παίζει το ριφάκι του “Act Of Love”!» ομολογεί φέτος ο ηγετικός ερμηνευτής, Jim Kerr.

Με μίξη που πραγματοποίησε σοφά ο διάσημος Alan Moulder (Suede, Arctic Monkeys, The Killers), το “Act Of Love” είναι ουσιαστικά μια ζωντανή αναπαράσταση ενός από τα πρώτα τραγούδια που έγραψαν ποτέ μαζί ο Jim Kerr και ο Charlie Burchill. Το τραγούδι μιλά για το πού γεννήθηκαν και πού κατευθύνονται οι Simple Minds. Τιμώντας το νεανικό πάθος και την αυτοπεποίθηση που πυροδότησε το συγκρότημα εξαρχής, σφύζει από την «κάψα» που συνεχίζει να συνοδεύει το αχώριστο ιδρυτικό ντουέτο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τούτο το κομμάτι ήταν το πρώτο που έπαιξαν επί σκηνής του “Satellite City” το 1978, όπως ήταν και το πρώτο τραγούδι που περιείχε το δοκιμαστικό (demo) που χάρισε στο νεοσύστατο σχήμα το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την κραταιά Arista το 1979. «Ανέκαθεν το ξεχώριζα ως τραγούδι» συνεχίζει ο Kerr, «εξ’ ου και ήταν το πρώτο πράγμα που άκουσε το κοινό εκ μέρους μας. Ήταν η πρωτόλεια κραυγή μας. Η σημαία μας! Έτσι λοιπόν ήρθε η ώρα φέτος να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος, αφού όταν ηχογραφήσαμε το ντεμπούτο μας το “Act Of Love” χάθηκε στην ομίχλη ξεμένοντας στα αζήτητα. Προσωπικά ανέκαθεν ήθελα να επανέλθω σε αυτό. Συγχρόνως, τα πειρατικά δοκιμαστικά (bootleg demos) που διέρρευσαν το 1978 το ήθελαν αγαπημένο και των πιο σκληροπυρηνικών θαυμαστών μας!»

Και για δες που τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες μετά, με αναρίθμητα hit-singles και πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει συνολικά τα εξήντα εκατομμύρια άλμπουμ, το συνθετικό δίδυμο επέστρεψε επιτέλους ξανά στο ιστορικό τραγούδι. Ήταν πριν λίγα χρόνια λοιπόν που κατά την διάρκεια των διακοπών του στην Ταϊλάνδη, ο Charlie Burchill έστειλε στο συνοδοιπόρο του το προσχέδιο της ανανεωμένης μορφής του αναγεννημένου τραγουδιού με σκοπό να τον εξιτάρει. Πράγμα που κατάφερε υπέρ το δέον! Κι όμως.

Ενώ σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις οι ηχογραφήσεις του πολυαναμενόμενου νέου δίσκου των Simple Minds είχαν ολοκληρωθεί στο Αμβούργο ήδη στα τέλη Οκτωβρίου του 2020, έως και αυτή τη στιγμή που γράφονται τούτες οι αράδες δεν έχουμε παρά μόνο αυτό το άσμα στα χέρια μας...

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Simple Minds στην Αθήνα το 2006
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Φωτορεπορτάζ: Simple Minds «Αθηνών Αρένα», Αθήνα, Σάββατο 15 Απριλίου 2006

Τούτη ήταν η δεύτερη από τις τρεις χρονιές που έπαιξαν για το ελληνικό κοινό τους. Η πρώτη ήταν πάλι Απρίλιο του 1995, στο κλειστό του Περιστερίου στην Αττική και στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο στη Θεσσαλονίκη. Και η τελευταία στη Τεχνόπολη τον Ιούνιο του 2014.

Αρχικά οι συναυλιακές νύχτες το 2006 ήταν δυο και ο χώρος το Club 22. Όμως εν τέλει το «Αθηνών Αρένα» βόλεψε σε πολλά επίπεδα με τη διπλάσια χωρητικότητα του και έτσι οι δυο μοναδικοί εναπομείναντες της αυθεντικής σύνθεσης μπόρεσαν να απλώσουν ξέφρενα τα ποδάρια τους στην άκρως ευρύχωρη σκηνή του μακρόστενου πάλκου. Άσε που ο εξαερισμός του εν λόγω μαγαζιού είναι κυριολεκτικά κορυφαίος. Η πολύμηνη παγκόσμια περιοδεία με τίτλο “Black & White 050505” ήθελε τους τότε σαρανταπεντάχρονους σύντεκνους να αλωνίζουν γεμάτοι ενέργεια και αυτοπεποίθηση την Υφήλιο με το ομώνυμο δίσκο τους να προσφέρει δίωρες και «μεγαλοπρεπείς»  βραδιές όπως μας είχε υποσχεθεί ο Jim. Ο οποίος πραγματικά δεν έβαλε κώλο κάτω!

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Simple Minds στην Αθήνα το 2006
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Το πρόγραμμα υπήρξε πράγματι πλουσιότατο σε αγαπημένες επιτυχίες του παρελθόντος (βλέπε set list). Σκεπτόμενος δε πως τούτη η γκρούπα υπήρξε κάποτε τόσο «τεράστια» που βρέθηκε δίπλα με τιτάνες στο κομβικό “Live Aid” για την απελευθέρωση του Nelson Mandela, χάρηκα πολύ που έχαιραν τουλάχιστον μιας από τις μεγαλύτερες χειμερινές σκηνές που κατέχει η πρωτεύουσα!... Κι ας μη γέμισε ασφυκτικά εν τέλει. Ο ήχος άψογος. Όπως και ο κλιματισμός. Και ναι ρε φίλε, επιτέλους, τα φώτα για μας τους πολυπαθείς φωτογράφους συναυλιών ήταν καθώς έπρεπε: χρωματικά πολυποίκιλα μα και υπέρλαμπρα!

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Simple Minds στην Αθήνα το 2006
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Y.Γ.: Παρότι ουδέποτε υπήρξα ένθερμος οπαδός αυτού του μουσικού ιδιώματος, άρα και του τιμώμενου σχήματος, ως συλλεκτικό ον δε μπόρεσα να μη σημειώσω την αλλόκοτη απουσία του προβλεπόμενου πάγκου με τα μπλουζάκια/καπελάκια/δισκάκια (merchandising)...

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Simple Minds στην Αθήνα το 2006
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Simple Minds στην Αθήνα το 2006
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Simple Minds στην Αθήνα το 2006
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Simple Minds στην Αθήνα το 2006
© Χρήστος Κισατζεκιάν

Setlist

  • Stay Visible
  • Home
  • Love Song
  • Book of Brilliant Things
  • See the Lights
  • Big Sleep
  • All the Things She Said
  • Waterfront
  • Hypnotised
  • She's a River
  • Underneath the Ice
  • Someone Somewhere in Summertime
  • Speed Your Love to Me
  • Don't You (Forget About Me)
  • Belfast Child
  • Different World [TAORMINA.ME]
  • Seeing Out the Angel
  • New Gold Dream (81-82-83-84)
  • Theme for Great Cities
  • Stranger
  • Alive and Kicking

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ