Μουσικη

Οι ΙΟΣ μιλούν για το ντεμπούτο άλμπουμ τους «Βαθύ Ταξίδι»

Ποιοι είναι, πώς δημιουργήθηκαν και τι τους έκανε να δημιουργήσουν τον πρώτο τους δίσκο, «Βαθύ Ταξίδι»

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ios.jpg

Συνέντευξη Το ελληνικό συγκρότημα Ίος κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Βαθύ Ταξίδι» από το label «Μικρός Ήρως» και μιλά στην ATHENS VOICE.

Οι «Ίος» μπορεί να γνωρίστηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όμως οι συγκυρίες έφεραν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο φέτος. Το «Βαθυ Ταξίδι» που κυκλοφορεί από το label «Μικρός Ήρως» περιλαμβάνει τόσο πρωτότυπες συνθέσεις, με ήχο ποιητικό και αέρινο, όσο και διασκευές αγαπημένων παραδοσιακών με μια ethnic διάθεση. Λίγο πριν την παρουσίαση της νέας τους δουλειάς στην Αθήνα, οι «Ίος» συστήνονται στην ATHENS VOICE και μας παρουσιάζουν δείγματα της ιδιαίτερης μουσικής τους.

thumbnail_ios.jpg

Ποια είναι τα μέλη των ΙΟΣ;
Οι «Ιος» αποτελούνται από την Αθηνά Χιώτη στα φωνητικά, τον Ιωάννη Χούλη στις κιθάρες και το γιουκαλίλι, τον Γιάννη Ευσταθόπουλο στα κρουστά και τον Ηλία Πανταζή στο μπάσο.

thumbnail_dsc_4659-01.jpg

Πώς γνωριστήκατε;
Αρχικά βρεθήκαμε η Αθηνά και εγώ όταν συνεργαστήκαμε στη World Music Μπάντα  «Strovili» το 2012. Ο Γιάννης Ευσταθόπουλος και ο Ηλίας Πανταζής μπήκαν στους “Ίος” το 2020 μετά από μακρόχρονη γνωριμία μας.

thumbnail_dsc_4683-01.jpg
Αθηνά Χιώτη

Τι σας έκανε να ενωθείτε εκ νέου μετά το 2013;
Στην ουσία ποτέ δεν χωρίσαμε. Μετά τον διαγωνισμό της διαδικτυακής μουσικής πύλης Music Heaven το 2013, όπου βραβευτήκαμε για το τραγούδι «Μαστίχα Μύρισα», παίξαμε σε διαφορετικές μπάντες, αλλά βαθιά στο μυαλό μας υπήρχε πάντα η ιδέα της ίδρυσης ενός γκρούπ με Ελληνικό στίχο και ανοιχτούς μουσικούς ορίζοντες.

Αυτά τα 7 χρόνια ήταν δύσκολα για όλους. Εσάς πώς σας επηρέασαν;
Εμείς, μιλώντας πάντα μουσικά, δεν επηρεαστήκαμε από τις οικονομικές δυσκολίες, γιατί ήμαστε απορροφημένοι στην δημιουργία, στην έκφραση και στην υλοποίηση της μουσικής. Φυσικά οι οικονομικές αλλά και οι υγειονομικές δυσκολίες της εποχής, μας άγγιξαν αλλά έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

ΧΙΝΟΠΩΡΟΣ | ΙΟΣ | Official Audio Clip

Από πού αντλείτε έμπνευση για τη μουσική σας;
Ο καθένας έχει άλλους τρόπους να εκφράζεται. Εγώ γεννήθηκα στη Χίο, οπότε κουβαλάω την νησιώτικη επιρροή αλλά και βαθιά αγάπη στο Rock και γενικά στην παγκόσμια μουσική. Η Αθηνά είναι περισσότερο επηρεασμένη από τις παραδοσιακές μουσικές της Μεσογείου, ο Γιάννης Ευσταθόπουλος από τις μουσικές του κόσμου και ο Ηλίας από τα ταξίδια του ανά τον κόσμο.

Σας αρέσουν πολύ οι διασκευές, όπως φαίνεται και το ίδιο ισχύει και για το κοινό σας. Πώς σας ήρθε η ιδέα για να τις προχωρήσετε και ποια είναι η διασκευή που ευχαριστηθήκατε περισσότερο;
Τα Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια έχουν βαθιές ρίζες που δύσκολα αγνοεί κανείς. Υπέροχες μελωδίες που δυστυχώς όμως κάποιες φορές κακοποιούνται από επαγγελματίες διασκεδαστές. Η παράδοση από την άλλη μεριά, δεν μπορεί να μένει στείρα. Πρέπει να γευτεί την γνώση της εξέλιξης του σήμερα, αλλά και του αύριο. Από τις δικές μας διασκευές, σίγουρα μας άρεσε περισσότερο το «Θαλασσάκι μου».

ΘΑΛΑΣΣΑΚΙ ΜΟΥ | 'ΙΟΣ | Official Video Clip


Μιλήστε μας για το «Βαθύ ταξίδι». Πότε δημιουργήθηκε και τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;
Ο δίσκος «Βαθύ Ταξίδι» ξεκίνησε κάποια χρόνια πρίν ενωθούμε σαν «Ίος», μέσα από το τραγούδι «Μαστίχα μύρισα». Ήταν ένα ταξίδι που μιλούσε για τους τόπους που υπάρχουν και ενίοτε ανακαλύπτουμε μέσα μας. Βουτιά στον κόσμο μας. Ήταν ένας προάγγελος, αλλά και προορισμός των «Ίος». Καθώς περνούσαν τα χρόνια, γεννήθηκαν κι άλλα σκόρπια τραγούδια, όπως ο «Χινόπωρος» και το «Λευκό μαντήλι» κι έτσι κάποια στιγμή αποφασίσαμε να τα συγκεντρώσουμε όλα μαζί σε έναν δίσκο. Πλησιάσαμε λοιπόν τον Άγγελο Σφακιανάκη κι εκείνος δέχτηκε αμέσως να εκδόσει την δουλειά μας, η οποία βγήκε στο φως φέτος τον Σεπτέμβριο από την δισκογραφική εταιρεία «Μικρός Ήρως».

ΒΑΘΥ ΤΑΞΙΔΙ | ΙΟΣ | Official Audio Video

Πώς είναι το ξεκίνημα για νέους καλλιτέχνες στη δισκογραφία;
Είναι αρκετά απαιτητικό, η αλήθεια είναι, αλλά προτιμάμε να εστιάζουμε σε εκείνα που μπορούμε να αλλάξουμε και είναι κάτω από τον έλεγχό μας. Οπότε εκείνο που μας δυσκόλεψε και γενικά που μας δυσκολεύει περισσότερο είναι η πάλη με τις αδυναμίες μας. Τον εαυτό μας πασχίζουμε να ανακαλύψουμε. Εκεί είναι οι πραγματικές μάχες. Είναι σημαντικό επίσης το ότι υπάρχει μια τόσο καλή συνεννόηση μέσα στην μπάντα, ενώ πολύτιμη είναι και η υποστήριξη του παραγωγού μας Άγγελου Σφακιανάκη.

thumbnail_youtube_ios_copy.jpg

Μπορούμε να σας ακούσουμε κάπου από κοντά φέτος τον χειμώνα;
Εμφανιζόμαστε στις 1002 Νύχτες στου Ψυρρή στις 5 και 26 Δεκεμβρίου. Ευχαριστούμε πολύ!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ