- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Primal Scream: Η νύχτα με τα dirty hits στην Αθήνα
Η πρόσφατη Αρχέγονη Κραυγή του Bobby Gillespie ξύπνησε μνήμες
Η συναυλία των Primal Scream στην Αθήνα, στο Ρόδον Club, τον Απρίλιο του 2004, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες του Χρήστου Κισατζεκιάν
Την 28η Οκτωβρίου κυκλοφόρησε από την εκδοτική White Rabbit η γλαφυρή αυτοβιογραφία του 59χρονου front-man των Primal Scream, Bobby Gillespie. “Tenement Kid” ο γενικός τίτλος της, αφού πραγματεύεται αρχικά τα δέκα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας ζώντας σε εργατική πολυκατοικία στο Σπρίνγκμπερν της Γλασκόβης, έως ότου τις εκκενώσει ο τότε πρωθυπουργός Edward Heath. Το γνήσιο βιβλίο που συνέγραψε παρέα με τον κολλητό του φίλο και συγγραφέα Irvine Welsh φτάνει έως και το 1991, λίγο πριν την κυκλοφορία του κομβικού, βραβευμένου δίσκου “Screamadelica” του Σκοτσέζικου κουιντέτου, στις 23 Σεπτεμβρίου. 30 χρόνια πίσω.
Τότε που «όπως λεν μερικοί, ξεκίνησαν τα 90s» όπως χαρακτηριστικά καταγράφει ο πρωταγωνιστής στην τελευταία του φράση.
«Τα απομνημονεύματα του χαράζουν ένα ενάρετο μονοπάτι τιμιότητας μέσα από μια δεκαετία χαμένη στον Θατσερισμό, που όμως σώθηκε από την acid house!» κατέγραψε σοφά και περιεκτικά άγγλος συνάδελφος...
Για την ιστορία να αναφέρω επίσης πως η πρόταση συγγραφής του εν λόγω ντοκουμέντου είχε προταθεί στον Bobby Gillespie δέκα χρόνια πίσω! Όμως ήταν η περσινή καραντίνα της απρόσμενης πανδημίας που ώθησε τελικά τον ιδιαίτερο ερμηνευτή να ενδώσει.
Γεννημένος στις 22 Ιουνίου του 1962, όντας ακόμη πιτσιρικάς, ήθελε να γίνει αστροναύτης. Διόλου παράξενο, αφού ένα χρόνο πριν ο Yuri Gagarin ήταν ο πρώτος κάτοικος του πλανήτη μας που ταξίδεψε στο διάστημα. «Αρκετά αργότερα στο διάβα της ζωής μου, με την πολύτιμη βοήθεια ψυχοφαρμάκων, κατέληξα κοσμοναύτης του εσώτερου διαστήματος» ομολογεί μεταξύ άλλων σε τούτες τις σελίδες.
Σε ακόλουθο κεφάλαιο πάλι καταγράφει την αποχώρησή του από το σχολείο στα δεκαέξι του για να δουλέψει ως βοηθός τυπογράφου, μια περίοδο κατά την οποία κόλλησε το σαράκι του rock’n’roll λατρεύοντας συγχρόνως Sex Pistols και Thin Lizzy! Η βίαιη μετακόμιση της οικογένειάς του στην περιοχή Μάουντ Φλόριντα το 1973 είχε όμως και ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Ήταν εκεί που ο ανήσυχος Bobby συνάντησε χρόνια αργότερα τον Alan McGee, τον άνθρωπο που χάρισε στους νεοσύστατους Primal Scream το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο στην δική του ανεξάρτητη Creation Records.
Και να σου λοιπόν που το εορταζόμενο “Screamadelica” επανακυκλοφόρησε φέτος, σταδιακά, σε τρεις επετειακές και συλλεκτικές εκδόσεις:
- Ένα box-set εννέα δίσκων σαρανταπέντε στροφών, δηλαδή αυθεντικές ρέπλικες των αντίστοιχων singles σε βινύλιο εκατόν ογδόντα γραμμαρίων,
- Ένα διπλό δίσκο τριαντατριών στροφών σε πολύχρωμα βινύλια του εξωφύλλου (picture discs), και
- Ένα διπλό βινύλιο/διπλή κασέτα/διπλό cd (τρία εναλλακτικά formats) γεμάτο με τις δοκιμαστικές ηχογραφήσεις (demos) των τραγουδιών, εναλλακτικές μίξεις τους, συνοδευόμενα από κείμενα του επώνυμου συναδέλφου Jon Savage.
Και να σου λοιπόν επίσης η ευκαιρία να σου θυμίσω λιγάκι τι έγινε στο «Ρόδον» τον Απρίλιο του 2004.
Φωτορεπορτάζ: Primal Scream – Ρόδον Club, Αθήνα, Παρασκευή 23 Απριλίου 2004
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, κάθε που διοργανώνεται διήμερη εμφάνιση εγχώριου ή εισαγόμενου σχήματος από το 1989 που ξεκίνησα τούτο το πανέμορφο ταξίδι Ήχου και Εικόνας, καλύπτω την πρώτη νύχτα, είτε διότι θέλω να απολαύσω πιο χαλαρός τη δεύτερη -που συνήθως είναι η καλύτερη- είτε επειδή την επομένη καλύπτω έτερο συγκρότημα, αλλού.
Εν προκειμένω, το Σάββατο που ήταν μάλιστα και του Αγίου Βαλεντίνου κάλυπτα στο club TNT Mystic Prophecy και Inner Wish. Έτσι λοιπόν χοροστάτησα Παρασκευή βράδυ στο «Ρόδον» για τις ανάγκες του περιοδικού ΠΟΠ&ΡΟΚ.
Στο πλαίσιο της περιοδείας των Primal Scream με τίτλο “Evil Heat”, με βαρύγδουπες εμφανίσεις σε ονομαστά φεστιβάλ όπως του Glanstonbury και του Fuji, τη ζωντανή τους εμφάνιση ως supporting act των Rolling Stones στο Τουίκενχαμ και με το best-of “Dirty Hits” να έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των οπαδών, οι προσδοκίες ήταν θεόρατες. Τόσο, που ούτε μια χιονοθύελλα σαν κι εκείνη που βιώσαμε στην πρωτεύουσα κείνο το βράδυ στάθηκε ικανή για να αφήσει άδειο το αείμνηστο λαϊβάδικο της οδού Μάρνη.
Κι αν αρχικά ο Bobby έμοιαζε από «διεκπεραιωτικός» έως κάργα μαστουρωμένος, δεν χρειάστηκε πολύ ώρα ώστε να τον δούμε ημίγυμνο να βουτά πολλάκις στα χέρια των μπροστινών! Παρέα με τον Gary “Mani” Mounfield που κατάπινε ασταμάτητα τα οινοπνευματώδη υγρά που τον συντρόφευαν, τραγούδια όπως τα “Αccelerator”, “Miss Lucifer”, “Sick City” τον ήθελαν σύντομα να πετάει δώθε-κείθε τη βάση του μικροφώνου του σπασμωδικά.
Θυμήσου τη στιγμή που το “Movin’ On Up” έβαλε φωτιά στην πλατεία και τον Mani να μη πιστεύει στα μάτια του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Ένα μουσικό ταξίδι από τον Mozart και τον Beethoven έως τον Σκαλκώτα και τη σύγχρονη δημιουργία
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός σταρ της grime συναντά τους Toquel, Εθισμό, Vlospa, Gxhan και Lunar σε ένα line-up που φέρνει την παγκόσμια και την ελληνική rap σκηνή στο ίδιο stage
Η συγκινητική στιγμή στο Λονδίνο και η αληθινή ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι
Οι προσεχείς συναυλίες μετατίθενται για το 2027
Από μια καλύβα στα Smoky Mountains στην κορυφή της country, από την Jolene στο Dollywood και την Imagination Library
Η Ντόλι Πάρτον συμμετείχε στη δημοφιλή σειρά «Hannah Montana», υποδυόμενη την «θεία Ντόλι»
Νέες αποκαλύψεις για τη μοιραία πτήση - Τι υποστηρίζει ο πρώην σύντροφος της τραγουδίστριας
Η Ντόλι Πάρτον έγραψε και ηχογράφησε το εμβληματικό τραγούδι το 1973
Από μια ξύλινη καλύβα στο παγκόσμιο στερέωμα
Μια φωνή που σε κερδίζει από την πρώτη νότα!
Ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος και ταινία από την εμφάνιση του γκρουπ στο El Coyote του Λος Άντζελες
Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, το ΟΑΚΑ φιλοξενεί το μεγαλύτερο lineup στην ιστορία του Primer Music Festival, μέσα από τη μοναδική συνεργασία του με το παγκόσμιο brand της ZAMNA
Ο 88χρονος ηθοποιός ολοκλήρωσε το όνειρό του σε διάστημα 60 χρόνων
Έξι δεκαετίες μετά, το Pet Sounds παραμένει σπουδαίο. «Ζωντανό» όμως;
Βlack metal, desert fuzz, καλιφορνέζικο psych, ιστορικές επανενώσεις και μεγάλες φωνές μετατρέπουν την Αθήνα σε συναυλιακή ζώνη υψηλής τάσης
Η φετινή διοργάνωση κινείται γύρω από τη θεματική «Μουσικές ρίζες»
«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», απαντάει τα Κρεμλίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.