Μουσικη

Πρώτη ακρόαση: Ακούσαμε το νέο άλμπουμ του Elton John

Ένα προς ένα όλα τα τραγούδια του «The Lockdown Sessions»

Γιάννης Νένες
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ATHENS VOICE άκουσε σε προακρόαση τα καινούργια τραγούδια του Elton John από το άλμπουμ «The Lockdown Sessions» και τα παρουσιάζει ένα προς ένα.

Καινούργιος Elton John. Τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συνθέτης, πιανίστας, τοτέμ της ποπ μουσικής. Από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, σαν να τον κυρίευσε ένας δημιουργικός οίστρος και ετοίμασε μία σειρά καινούργια τραγούδια ή έκανε ντουέτα και συνεργασίες με ηχηρά, «ιερά» ονόματα της μουσικής αλλά και φρέσκα, της νέας γενιάς, προσπαθώντας να αγκαλιάσει (το δικαιούται άλλωστε, είναι πλέον ένας father figure της ποπ μουσικής) τους νέους μουσικούς, όλων των ειδών, κυρίως αυτούς που έχουν βγει από τη ντουλάπα τους και απολαμβάνουν την αλήθεια τους και σαν ακτιβιστές της LGBTQ+ κοινότητας, αλλά και να στείλει έναν χαιρετισμό αγάπης στα πρόσωπα που εκτιμά σαν καλλιτέχνες και σε αυτό το μουσικό σύμπαν που τον κρατάει στις πρώτες θέσεις εδώ και 54 χρόνια.

Το καινούργιο του άλμπουμ έχει τίτλο The Lockdown Sessions και είναι το 32ο στούντιο άλμπουμ της καριέρας του. Κυκλοφορεί επίσημα την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από την Minos EMI, a Universal Music Company) και το ηχογράφησε τους τελευταίους 18 μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 – η οποία τον ανάγκασε να διακόψει την τελευταία του περιοδεία Farewell Yellow Brick Road tour.

Ο Elton John έγραψε στα social media: «Το τελευταίο πράγμα που περίμενα να κάνω στην διάρκεια του lockdown, ήταν ένα άλμπουμ. Αλλά όσο προχωρούσε η πανδημία, καινούργια projects ξεπηδούσαν μπροστά μου. Όλα τα tracks στα οποία δούλεψα ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα και ποικίλα, ένα υλικό εντελώς διαφορετικό από αυτό στο οποίο είχα συνηθίσει που με έβγαλε από την “ασφαλή περιοχή”​ μου και με έβαλε σε μία εντελώς νέα. Διαπίστωσα ότι υπήρχε κάτι το παράξενα οικείο δουλεύοντας με αυτόν τον τρόπο. Στην αρχή της καριέρας μου, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, εργαζόμουν σαν session μουσικός. Δουλεύοντας με διαφορετικούς καλλιτέχνες στη διάρκεια του lockdown, μου θύμισε ακριβώς εκείνη την εποχή: ήμουν ένας session μουσικός ξανά. Και περνούσα και πάλι καταπληκτικά

Από τα Lockdown Sessions έχουν ήδη κυκλοφορήσει και ακουστεί πολύ, τρία singles: το Cold Heart (Pnau remix) σε ντουέτο με την Dua Lipa, το After All με τον Charlie Puth και το Finish Line με τον Stevie Wonder.

© Gregg Kemp

Συμμετέχοντας σε μία επιλεκτική προακρόαση του άλμπουμ διεθνώς, είχαμε την ευκαιρία την παραμονή της κυκλοφορίας του, να ακούσουμε ολόκληρο το άλμπουμ, τραγούδι προς τραγούδι. Και νοιώσαμε ακριβώς αυτή τη ζεστή, ήρεμη και γεμάτη σιγουριά ευχαρίστηση που ένοιωσε ο Elton John ηχογραφώντας τα.

Είναι ένας κλασικός pop δίσκος χειρουργικού επαγγελματισμού, φτιαγμένος με αγάπη, χαρά και νοσταλγία ίσως, μιας εποχής της μουσικής που φαίνεται να χάνεται πια.

Ιδού τα κομμάτια:

1. Cold Heart (Pnau remix) (με την Dua Lipa)
Γεμάτη υποψηφιότητες και βραβεία και με την καριέρα της σε full bloom (για παράδειγμα, μπήκε στη λίστα των 100 Next ονομάτων του Time), η Dua Lipa λάμπει ακριβώς όσο πρέπει δίπλα στον Elton John που της δίνει την ευλογία του με ένα κομμάτι σαν mashup του σύμπαντός του. Οι Αυστραλοί Pnau μιξάροντας με αλάθητο dance groove ήχο, δίνουν σε ένα track: το Rocket Man του 1972, το Sacrifice του 1989, το Kiss the Bride του 1983 και το Where's the Shoorah? από το άλμπουμ του 1976, Blue Moves. Το τραγούδι, ενισχυμένο από ένα ροζ, νεραϊδένιο animated βίντεο, όπου τέσσερις φιγούρες σαν μεταλλαγμένα Teletubbies χορεύουν ευτυχισμένες σε έναν space disco κόσμο, τον περασμένο Αύγουστο χτύπησε την πρώτη θέση στα singles της Μεγάλης Βρετανίας, θέση που είχε να δει ο Elton John από το 2005.

2. Always Love You (με τον Young Thug και την Nicki Minaj)
Μελοδραματική μπαλάντα που «φωνάζει», με μία εκπληκτικά δυναμική φωνή του John που παίζει στο πιάνο του τις νότες με δύναμη και συναίσθημα, ενώ με μία φθίνουσα κίνηση κάνει χώρο να μπουν στο δικό τους στιλ ραπαρίσματος ο καθένας: ο πολύ in Young Thug με ένα αξέχαστο, βραχνό παράπονο στη φωνή και η, κάπως παράταιρη (μου φάνηκε) αλλά πάντα δυναμική και με μπραβάντο, η Nicki Minaj με το χαρακτηριστικό της ραπ, όλο νύχια και καμπύλες που κρύβουν μία ευαίσθητη, όμως, καρδιά.

3. Learn to Fly (με τους Surfaces)
Ένα τραγούδι από το ντουέτο των Αμερικάνων Surfaces που το έστειλαν στον Elton John ζητώντας του να προσθέσει πιάνο και φωνητικά. Και just like that, όπως συμβαίνουν οι ωραίες συμπτώσεις, (οι Surfaces δήλωσαν ότι ήταν σαν να κέρδιζαν το Grammy), ο John πρόσθεσε σε αυτό το τρυφερό, χαρούμενο soul pop τραγούδι με ένα αεράκι από θαλασσινό calypso και reggae, το δικό του χαρακτηριστικό στίγμα και το έκανε να μοιάζει πραγματικά σαν να πετάει. Αίσθηση που ενισχύθηκε και από το (πολύ σοφά) animated βίντεο σε σκηνοθεσία και σχέδια του Ivan Dixon, ένα πάρτι εν πτήσει με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, μέσα σε ένα αεροπλάνο. Που νομίζεις ότι το πιλοτάρει ο Bobby McFerrin τραγουδώντας από τα μεγάφωνα στους ταξιδιώτες, don’t worry, be happy.

4. After All (με τον Charlie Puth)
Μία power μπαλάντα που της δίνει ρυθμό το πιάνο του Elton και νεανικό σφρίγος η φωνή του Charlie Puth, μαζί και με λίγο auto tune στις καταλήξεις. Ο Puth είναι ένα αστέρι στο YouTube και ακριβώς αυτόν τον ήχο προτείνει, αλλά όταν μπαίνουν τα έγχορδα και συμβαίνει το «ξέσπασμα» έρχεται ο Μπαμπάς Elton και ταιριάζει τη φωνή του μαζί με του μικρού σε έναν θαυμάσιο συντονισμό που απογειώνει το κομμάτι.

5. Chosen Family (με την Rina Sawayama)
Ένα τραγούδι της Γιαπωνο-Βρετανής συνθέτριας, τραγουδίστριας, μοντέλου, ηθοποιού και πανσέξουαλ φιγούρας Rina Sawayama που ζήτησε από τον Elton John να το ερμηνεύσουν μαζί. Ο μικρός ηλεκτρονικός ήχος της εισαγωγής γίνεται ακόμα πιο τρυφερός με το πιάνο του John και εξελίσσεται σε μία θαυμάσια r’n’b μπαλάντα που της δίνει αξέχαστο χαρακτήρα η προφορά της Rina - ο τρόπος που λέει ολόκληρα τα «ο» και τρώει τα «ρο».

6. The Pink Phantom (Gorillaz με τον Elton John και τον 6lack)
Η αγαπημένη μας Αγγλική, virtual μπάντα, οι Gorillaz που λατρεύουν τις απρόβλεπτες συνεργασίες, κυκλοφόρησαν αυτό το track τον Οκτώβριο του 2020 σαν ακόμα ένα σινγκλ από έβδομο άλμπουμ τους, Song Machine, Season One: Strange Timez. Μαζί τους, εκτός από τον Elton John είναι και ο Αμερικάνος ράπερ 6lack που δίνει, σαν ολόγραμμα στο animated (φυσικά από τους Jamie Hewlett, Tim McCourt και Max Taylor) βίντεο του τραγουδιού τον απαραίτητο trap ήχο, ενώ ο καρτούν χαρακτήρας του Elton John καθισμένος σε ένα υπέρλαμπρο ροζ πιάνο παίζει τις νότες αυτής της μελαγχολικής, τόσο Gorillaz μπαλάντας, μέσα στα Kong Studios ενώ έξω μαίνεται η καταιγίδα. Το βίντεο είναι ένας φόρος τιμής στον αγαπημένο Ροζ Πάνθηρα, το καρτούν της MGM από τα 60s. Και είναι επίσης μία δικαίωση για τον Elton John που συντονίζεται στον ήχο του Damon Albarn/Gorillaz χωρίς να χάνει την (παρωχημένη; θα έλεγαν κάποιοι) ταυτότητά του.

7. It's a Sin (Global Reach Mix) (με τον Years & Years)
Το κλασικό τραγούδι των Pet Shop Boys σε μία μελοδραματική disco ερμηνεία, γεμάτη ενέργεια και ενθάρρυνση – και χωρίς το παγερό, σνομπ ύφος του Neil Tennant (που ήταν τόσο καλοσχεδιασμένο όμως). Αυτή, η προ-ηχογραφημένη εκτέλεση του κομματιού με τον Elton John και τον Years & Years (Olly Alexander -άλλη μία φυσιογνωμία του βρετανικού LGBTQ χώρου) μεταδόθηκε στις 11 Μαΐου 2021 κατά την απονομή των Brit Awards (επρόκειτο να εμφανιστούν και οι ίδιοι οι Pet Shop Boys στην εκτέλεση του τραγουδιού αλλά δεν τα κατάφεραν «για θέματα συμβολαίου»). Η ερμηνεία, ένας χείμαρρος χαράς για χορό και πολλές drag queens, δένει την συνθετική ποπ με την disco και το πιάνο του Elton John που έρχεται στις σωστές στιγμές να υπενθυμίζει ποιά είναι η πραγματική βασίλισσα εκεί μέσα. Τιμημένα 90s...

8. Nothing Else Matters (Miley Cyrus μαζί με τους Watt, Elton John, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo και Chad Smith)
Κλασικοί Metallica και Nothing Else Matters, κυριολεκτικά. Το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει το 1992 σαν τρίτο σινγκλ από το άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους και είχε χτυπήσει υψηλές θέσεις στους πίνακες επιτυχιών πολλών χωρών, ενώ έφτασε μέχρι το Νο.11 στα Mainstream Rock Tracks του Billboard. Το τραγούδι έπαιζε ακόμα και σαν υπόκρουση στο video game Guitar Hero: Metallica. Είναι ένας ροκ ύμνος που έχει παιχτεί εκατοντάδες φορές στις συναυλίες τους ενώ έχει μεταφερθεί και σε ακουστική εκδοχή με τον αμίμητο τίτλο «Εκδοχή για ασανσέρ». Στις 7 Ιανουαρίου του 2021, η πανταχού παρούσα Miley Cyrus ανακοίνωσε ότι θα διασκευάσει το τραγούδι, με τη συμμετοχή του Elton John στο πιάνο, του ντράμερ Chad Smith από τους Red Hot Chili Peppers, του μπασίστα των Metallica Robert Trujillo και του τσελίστα Yo-Yo Ma. Η διασκευή αυτή κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021 σαν σινγκλ από το άλμπουμ - αφιέρωμα στους Metallica με διασκευές, το The Metallica Blacklist. Παράλληλα υπάρχει και στο νέο άλμπουμ του Elton John. Είναι πιστή στο heavy ύφος του αυθεντικού, άλλωστε κυριαρχεί επί των πάντων η Cyrus ενώ ανάσα δίνει το τσέλο του Yo-Yo Ma και το bluesy πιάνο του John. Κατά τη γνώμη μου, η πιο αδύναμη, ή μάλλον “άσχετη” στιγμή του αλμπουμ.

9. Orbit (με τον SG Lewis)
Τυπικό synth pop με την «έγκυρη» παρουσία του νεαρού SG Lewis (εμφανίσεις σε Coachella κλπ) που συνεργάστηκε με τον Elton John για το κομμάτι, δίνοντας φουλ 80s ήχο, με άνετο ρυθμό, περάσματα με αέρινα φωνητικά και συνθετικά βιολιά και μερικά μπλιπς που το κάνουν ιδανικό mainstream ραδιοφωνικό track.

10. Simple Things (με την Brandi Carlile)
Η Carlile, στα 17 της, όταν γνώρισε τη μουσική του Elton John γοητεύτηκε τόσο πολύ που αποφάσισε να μάθει κιθάρα. Αργότερα, συνειδητοποιημένη ακτιβίστρια και ομοφυλόφιλη και με πολλά βραβεία και υποψηφιότητες για Γκράμι, γνώρισε το είδωλό της και, το 2009, κυκλοφόρησαν μαζί ένα χαριτωμένο country pop, το Caroline. Τώρα, έρχεται να συνοδεύσει τον Elton σε μία μεγαλόπρεπη «σαν country» μπαλάντα με, ίσως, όχι τον καλύτερο φωνητικό συνδυασμό των δυο τους, η παραγωγή και οι δύο φωνές μοιάζουν να μπουκώνουν τον ήχο. Αλλά έρχεται η κρυστάλλινη slide κιθάρα της Brandi και κάνει τόσο ωραίο σόλο που μοιάζει σαν να ανοίγεις το παράθυρο σε ένα καιρό κλειστό, δωμάτιο.

11. Beauty in the Bones (με τον Jimmie Allen)
Ο James Edward Allen, γεννημένος το 1985, είναι ένας Αμερικάνος country μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής. Το Beauty in the Bones είναι ένα τυπικό country κομμάτι που έγραψε ο Elton John και το τραγουδάει μαζί του, με παράξενη παραγωγή που, από αργό αρχικά, του δίνει ένα ξαφνικό ξέφρενο μπιτ σαν βιντεοπαιχνίδι από το βαθύ παρελθόν και μετά το αφήνει να ξανακυλήσει σε μία αργή μελωδία σαν να ακούς τραγούδι ταινίας των στούντιο Ντίσνεϊ. Μπερδεύτηκα.



12. One of Me (Lil Nas X με τον Elton John)
Ο αγαπημένος, φαντεζί, εντελώς gay Lil Nas X είναι μία φιγούρα που συνδυάζει το χιούμορ με τα πανέξυπνα rhymes που συνεργάζεται με τον Elton στο One of Me που υπάρχει στο ντεμπούτο άλμπουμ του Lil Nas X, το MONTERO. Είναι ένα πολύ προσωπικό του κομμάτι που διηγείται την ιστορία του μέχρι την αποδοχή του εαυτού του, γι’ αυτό και ήθελε κάποιον που γνωρίζει τι σημαίνει αυτό, να τον συνοδεύσει στο τραγούδι του. Για καλή του τύχη, ο Elton John όχι μόνο δέχτηκε αλλά είπε ότι θα έπαιζε και σε τραγουδάκι του νηπιαγωγείου αν ήξερε ότι θα τραγουδούσε ο Lil Nas X. Πρόκειται για ένα εθιστικό, easy ρυθμικό ραπ ενδυνάμωσης που «βασικά λέει f*ck off σε όσους του έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρει». Είπα εθιστικό και αμέσως πατάω replay.

13. E-Ticket (με τον Eddie Vedder)
Eddie Jerome Vedder, ο βασικός τραγουδιστής, στιχουργός και ένας από τους τέσσερις κιθαρίστες των Pearl Jam. Απόδειξη ότι ο θείος Elton ταιριάζει με τους πάντες. Το E-Ticket είναι ένα γάργαρο glam rock που θυμίζει τις πρώτες εποχές του Elton John, Crocodile Rock, Pinball Wizard, The Bitch is Back και ό,τι γυαλίζει και είναι ανεβασμένο σε μπότες πλατφόρμες. Επιστροφή στα 70s.

14. Finish Line (με τον Stevie Wonder)
Ένα τραγούδι που σου φτιάχνει τη μέρα, έτσι όπως το εννοούσαμε παλιά. Feel good. Η πιο συγκινητική, η πιο ωραία συνεργασία του άλμπουμ και ένα υπέροχο τραγούδι που θυμίζει τις καλύτερες στιγμές του Elton John αλλά αναδεικνύει και την gospel, soul συμμετοχή του μεγάλου Stevie Wonder. To 1985 είχαν συνεργαστεί σε ένα σινγκλ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, το That’s What Friends Are For και ξαναβρέθηκαν τώρα για το Finish Line. Ο Elton δήλωσε «θα τολμήσω να πω ότι είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους που έχω κάνει. Η φωνή του Stevie είναι όσο καλή την θυμάμαι πάντα να είναι – ακούγεται σαν 17χρονος ξανά, τραγουδάει με τόσο αγνή χαρά και ζωντάνια στα φωνητικά του. Ο Andrew Watt έχει κάνει μία απίστευτη δουλειά στην παραγωγή. Ήταν μία μαγική συνεργασία.»

15. Stolen Car (με την Stevie Nicks)
Κλασικός σεντιμένταλ John σε ντουέτο με την «(καλή) μάγισσα» Stevie Nicks που κουβαλάει τη σκόνη από τις παλιές δόξες των Fleetwood Mac αλλά και τη σέξι (;) βραχνάδα των 20s πια. Θα το προτιμούσα λίγο πιο ήσυχο αλλά στην Stevie αρέσει να στροβιλίζεται, τι να κάνουμε;

16. I'm Not Gonna Miss You (με τον Glen Campbell)
Η πιο τρυφερή στιγμή που ολοκληρώνει κιόλας, το άλμπουμ. Το τραγούδι είναι το τελευταίο που ηχογράφησε ο μεγάλος Αμερικάνος τραγουδιστής και ηθοποιός των 70s, Glen Campbell ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 8/8/2017. Ο Campbell το 2011 είχε ομολογήσει ότι έπασχε από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ. Μέχρι το 2014 η ασθένεια τον είχε καταβάλλει τόσο πολύ ώστε χρειαζόταν παρακολούθηση και φροντίδα και δεν μπορούσε να συνεχίσει τη μουσική του καριέρα. Η τελευταία του ηχογράφηση ήταν αυτή και την έκανε για ένα ντοκιμαντέρ που γυριζόταν για αυτόν, το Glen Campbell: I'll Be Me. Είναι ένα μήνυμα προς την αγαπημένη του γυναίκα και τα παιδιά του: «Είσαι το τελευταίο πρόσωπο που θα αγαπήσω / είσαι το τελευταίο πρόσωπο που θα θυμάμαι / και το καλύτερο απ’ όλα / δεν θα μου λείψεις.» Ο Elton John μεταχειρίστηκε το τραγούδι και τη φωνή του Campbell με σοβαρότητα, τρυφερότητα και του έδωσε μία επιπλέον διάσταση: εκείνη του ανθρώπου που φτάνει στη δύση της καριέρας του αλλά έχει κερδίσει την αγάπη. Θα ρέει πάντα από τα δάχτυλά του όταν αγγίζουν τα πλήκτρα του (ροζ) πιάνου του.