Μουσικη

Οι ΑΒΒΑ επιστρέφουν ως ψηφιακά avatars

Το νέο άλμπουμ «Voyage» με καινούργιο υλικό και η digital συναυλία στο Λονδίνο

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα avatars του σουηδικού ποπ συγκροτήματος ABBA

Η επιστροφή των ABBA, η πρωτότυπη συναυλία τους ως avatars και το νέο άλμπουμ «Voyage» που κυκλοφορεί στις 5 Νοεμβρίου.

Για αυτούς που έχουν μεγαλώσει σε άλλο πλανήτη, οι ABBA είναι εκείνο το μουσικό γκρουπ από τη Σουηδία που, πρώτα άλλαξε για πάντα το προφίλ και το περιεχόμενο του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision (με καλές αλλά και καταστροφικές συνέπειες) και, μετά, δημιούργησε την πιο ιδιοφυή και διαχρονική pop στον πλανήτη, μετά τους Beatles.

Tώρα, μετά από 40 χρόνια απουσίας, επιστρέφουν με μία «φουτουριστική» συναυλία στο Λονδίνο, όπου δεν θα βρίσκονται ακριβώς οι ίδιοι εκεί, επί σκηνής, αλλά τα ψηφιακά τους ολογράμματα: Agnetha, Björn, Benny & Anni-Frid live μαζί με μια μπάντα 10 μουσικών, στις 27 Μαΐου του 2022, στην ABBA arena χωρητικότητας 3.000 ατόμων, στο Queen Elizabeth Olympic Park, του Λονδίνου.  

Επίσης, οι ABBA επιστρέφουν και με το νέο studio album τους «Voyage».

Για τη συναυλία αυτή έχουν δημιουργηθεί ψηφιακοί χαρακτήρες των ABBA, μετά από πολλές εβδομάδες και μήνες με τεχνικές πρόβες motion-capture τεχνολογίας, τόσο με τη συμμετοχή και των τεσσάρων μελών της μπάντας, όσο και της ομάδας της Industrial Light & Magic τεχνολογικής εταιρείας-με δυναμικό 850 ατόμων.

Τα avatars του σουηδικού ποπ συγκροτήματος ABBA
© Baillie Walsh

Πώς δημιουργήθηκε και τι είναι το project «Voyage» των ABBA

Από όσο είδαμε στην ειδική εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες, με live συνδέσεις από όλο τον κόσμο για την παρουσίαση του project «Voyage», τα ψηφιακά ολογράμματα των τεσσάρων είναι ανατριχιαστικά ίδια με το πρωτότυπο (πριν 40 χρόνια) αλλά και ανατριχιαστικά παράξενα, χωρίς την πνοή του ζωντανού ανθρώπου, με ένα ρομποτικό πάγωμα στις όλο χαρά, ψηφιοποιημένες εκφράσεις τους. Είναι πάντως, εντυπωσιακό.

ABBA Voyage - LIVE

Για τη δημιουργία των ψηφιακών ΑΒΒΑ οι δύο άντρες χρειάστηκε να ξυρίσουν τα γένια τους και οι τέσσερίς τους να γυρίσουν όλη τη συναυλία με εκατοντάδες dots κολλημένα επάνω τους για να τα διαβάζει το πρόγραμμα.

Κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα είναι ένα επιτυχημένο πείραμα. Έτσι κι αλλιώς, η πιο απλοϊκή επιστημονική φαντασία μιλάει για ολογράμματα που θα μας ψυχαγωγούν ποικιλοτρόπως στο μέλλον που, ορίστε, αρχίζει χωριανοί! Μέχρι στιγμής εξάλλου, κανένας δεν έχει παραπονεθεί που, στα διάφορα live πλέον, όλοι παρακολουθούν τα μάτριξ και ελάχιστοι τη μικρή κουκίδα στη σκηνή.

ABBA - I Still Have Faith In You

Όσο για το άλμπουμ «Voyage» που κυκλοφορεί στις 5 Νοεμβρίου έχει ακριβώς αυτή, την ίδια, εύπεπτη ιδέα περί «φουτουριστικού». Άλλωστε ο τίτλος του, προ 40ετίας, τελευταίου τους άλμπουμ ήταν «The Visitors» σαν να κατέβαιναν με το διαστημόπλοιο και να επιχειρούσαν εναγωνίως να μεταβούν στην νέα εποχή. Έτσι, και το «Voyage» είναι τίτλος που θα μπορούσε να τον έχει σκεφτεί ο Μίστερ Σποκ για τηλεοπτικό επεισόδιο του Σταρ Τρεκ τη δεκαετία του 1960. Είναι ακριβώς η ιδέα της pop εκδοχής του μέλλοντος όπως θα την καταλάβαινε η Cher: για όλη την οικογένεια. Το άλμπουμ θα περιέχει νέα τραγούδια, σίγουρα δουλεμένα με τέχνη και επιδεξιότητα από τους δύο ΒΒ του συγκροτήματος, καθαρή pop -ακόμα και το απαραίτητο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Τα πρώτα δύο κομμάτια που έχουν ακουστεί, τα «I Still Have Faith In You» και «Don’t Shut Me Down», δείχνουν ακριβώς αυτή την αρτιότητα και την επιδεξιότητα του γκρουπ, ακόμα και σήμερα, να κάνει all weather pop για τις μάζες.

ABBA - Don't Shut Me Down (Lyric Video)

Και όταν λέμε μάζες, εννοούμε πωλήσεις 400 εκατομμυρίων άλμπουμ σε όλο τον κόσμο και τα τραγούδια τους στο YouTube κάνουν ακόμα 60 εκατομμύρια streams τον μήνα. Η Kylie Minogue ανεβάζει βιντεάκια κρατώντας σχολικές τσάντες ΑΒΒΑ, ενώ ενθουσιασμένες drag queens στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη δηλώνουν live ότι ανυπομονούν για το νέο άλμπουμ. Γιατί οι ΑΒΒΑ, μέσα σε τρελή glam ευτυχία και παράλληλα δάκρυα γεμάτα γκλίτερ, συγκίνησαν όχι μόνο τις θείες μας αλλά επέζησαν και μετά τη διάλυσή τους το 1982.

Στη δεκαετία του 1990 τους αγκάλιασαν με ακομπλεξάριστες hi-energy electro διασκευές των Erasure, τους πέρασε στα σύμβολα της gay κουλτούρας η ταινία «Priscilla, η Βασίλισσα της Ερήμου» ενώ στο νεώτερο ακροατήριο τους σύστησαν οι διασκευές των κομματιών τους από τη Cher και, βέβαια, η ασταμάτητη μηχανή του «Mamma Mia» που γεννάει συνέχεια παραστάσεις, ταινίες, singalongs, sequels και αμέτρητους γάμους που πραγματικά γίνονται στο εκκλησάκι του βράχου, του Άη Γιάννη στο Καστρί στη Σκόπελο.

Με έναν πολύ βολικό τρόπο, οι ΑΒΒΑ έδωσαν την τέλεια εξίσωση: Να γελάς, να χορεύεις και να κλαις ταυτόχρονα.

Το συγκρότημα ABBA σε αριθμούς

Εκτός από τα 400.000.000 άλμπουμ, μετρούν και 17 No. 1 hits και περισσότερα από 16.000.000 streams την εβδομάδα σε όλο τον κόσμο. Το τραγούδι «Waterloo», που παρουσίασαν το 1974 στη Eurovision και πήραν το πρώτο βραβείο τους έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο κι από τότε παρέμειναν πιστοί στο σχήμα ΑΒΒΑ: τα δύο Αλφα είναι τα κορίτσια Agnetha Fältskog και Anni-Frid που είναι οι ερμηνεύτριες των τραγουδιών και τα δύο Βήτα είναι ο Benny Andersson και ο Björn Ulvaeus, που γράφουν τα κομμάτια, και είναι οι παραγωγοί και ο ιθύνων νους πίσω από τη φίρμα ΑΒΒΑ. Πρόσφατα το #ABBA hashtag στο TikTok έφτασε το ένα δισεκατομμύριο views, οι ABBA έχουν επίσημα ενταχθεί στο Rock N’Roll Hall of Fame το 2010, έχουν μουσείο αφιερωμένο σε αυτούς στη Στοκχόλμη και το «Dancing Queen», ένα από τα πιο αγαπημένα τους τραγούδια (και παιγμένο αμέτρητες φορές σε γάμους), είχε ενταχθεί στο Grammy Hall of Fame το 2015.

Τα avatars του σουηδικού ποπ συγκροτήματος ABBA

Οι συντελεστές της συναυλίας ABBA Voyage

Για την ABBA Voyage συναυλία έχουν συμβάλλει οι: Producer Svana Gisla (David Bowie Blackstar/Lazarus, Beyoncé and Jay Z for HBO, Springsteen and I), Producer Ludvig Andersson (And Then We Danced, Yung Lean – «In My Head», Mamma Mia! Here We Go Again), Director Baillie Walsh (Flashbacks of a Fool, Being James Bond, Springsteen and I), Co-Executive Producer Johan Renck (Spaceman, David Bowie Blackstar/Lazarus, Chernobyl) & Choreographer Wayne McGregor CBE (The Royal Ballet, Company Wayne McGregor, Paris Opera Ballet).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ