Μουσικη

H Αθηνά Ανδρεάδη έκανε τραγούδι τη νοσηλεία της με κορωνοϊό

Ένα προσωπικό γράμμα από το Λος Άντζελες για το «Hands On Glass», την πανδημία, τις αναμνήσεις από τη συνεργασία της με τον Leonard Cohen

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τραγουδοποιός Αθηνά Ανδρεάδη

Η Αθηνά Ανδρεάδη γράφει για το τραγούδι «Hands On Glass» που προέκυψε μετά τη νοσηλεία της με κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη.

Γιόρτασε πρόσφατα τα γενέθλιά της με ένα live stream από το σπίτι της στο Λος Άντζελες, στις 16 Ιουνίου, για την κυκλοφορία του νέου της τραγουδιού «Hands On Glass» το οποίο προέκυψε μετά τη βαριά νοσηλεία της με κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Η Αθηνά Ανδρεάδη μετακόμισε από το Λονδίνο στην Καλιφόρνια πριν από έξι χρόνια, μια κίνηση που την οδήγησε να συνεργαστεί με τον Leonard Cohen στο τελευταίο του άλμπουμ, «You Want It Darker», όπου τραγούδησε στο «Traveling Light» σε παραγωγή του γιου του Leonard, Adam. Έχοντας εμφανιστεί σε αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ διεθνούς εμβελείας, όπως το Royal Festival Hall, τα Glastonbury, TEDx και SXSW η Αθηνά Ανδρεάδη χρόνο με τον χρόνο ακούγεται περισσότερο: τα τραγούδια της έχουν παιχτεί στην τηλεόραση όσο και σε ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των «Mike & Molly» (CBS), «Smash (NBC)», «Nomads» (Lucy Liu), στην «Επισκεφτείτε την Αγγλία» Καμπάνια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου όπως και στο «Fuller House» (Netflix).

Το νέο άλμπουμ της Αθηνάς Ανδρεάδη, «Outside Of Time», κυκλοφορεί σταδιακά με ένα νέο single και video κάθε δίμηνο, διαδεχόμενο το «Ready For The Sun». Τι θυμάται από αυτούς τους δύσκολους μήνες, ακούγοντας ξανά το «Hands On Glass»; Διαβάστε το κείμενο που μας έστειλε από την Πόλη των Αγγέλων.

Η Αθηνά Ανδρεάδη γράφει για τη νοσηλεία της με κορωνοϊό και το τραγούδι «Hands On Glass»

«Ήθελα να μοιραστώ την προσωπική μου περιπέτεια με τον κορωνοϊό με την ελπίδα πως ίσως να βοηθήσει και άλλους που πέρασαν δύσκολα. Όταν τραγουδάμε αυτό που μας πονά, όταν το μοιραζόμαστε με άλλους, κάπως σιγά σιγά γαληνεύει η καρδιά και λίγο λίγο με κάποιο μαγικό τρόπο γιατρεύεται και η ψυχή. Αυτό που έζησα ήταν ένας εφιάλτης που ευτυχώς πέρασε. Το καλοκαίρι του 2020 πήρα τον άνδρα μου και το δίχρονο αγοράκι μου και ήρθαμε στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας, όπου τα πράγματα φαίνονταν πολύ καλύτερα από την Αμερική όπου ζούμε μόνιμα. Μείναμε απομονωμένοι στο δάσος σε ένα σπίτι όπου πιστεύαμε ότι ο ιός δεν θα μας βρει. Παρ’ όλα αυτά, μια άτυχη συγκυρία τον Νοέμβριο του 2020 μας έφερε σε επαφή με κρούσμα και αρρώστησα βαριά. Νοσηλεύτηκα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και μετά πάλι σε απομόνωση, χωρίς να μπορώ να δω τον δίχρονο γιο μου για συνολικά ένα μήνα. Ήταν μαρτύριο. Έβλεπα το μωράκι μου μόνο μέσα από το γυαλί. Φώναζε “μαμά” και χτυπούσε το τζάμι αλλά δεν μπορούσε να με αγγίξει. Το πιο δύσκολο ήταν ότι δεν μπορούσα να του εξηγήσω, είναι πολύ μικρός. Υποφέραμε και οι δύο.

Έγραψα αυτό το τραγούδι, το “Hands On Glass” γιατί ένιωθα πως η καρδιά μου πάει να σπάσει. Η μουσική πάντα με γιάτρευε. Μου ήρθε η μελωδία στον ύπνο μου, σηκώθηκα αμέσως να μην την ξεχάσω και την ηχογράφησα αρχικά στο κινητό μου. Άρχισα να τραγουδάω ενώ δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπο μου και η φωνή μου έτρεμε. Τα πνευμόνια μου ήταν ακόμα αδύναμα. Δεν ήξερα αν θα μπορέσω να ξανατραγουδήσω όπως παλιά ή αν ο ιός θα άφηνε κάτι στα πνευμόνια μου... Προσευχόμουν να βγω πιο δυνατή από αυτή την δοκιμασία και η μουσική και η φωνή μου να βοηθήσει κάπως τον κόσμο, να μπορέσω να προσφέρω με τον μόνο τρόπο που ξέρω. Το τραγούδι “Hands On Glass” και το βίντεο ήταν μια κάθαρση για μένα και ελπίζω να μιλήσει και σε άλλους που πέρασαν δύσκολα αυτήν την περίοδο.

Athena Andreadis - Hands On Glass (Official music video)

Όταν ένιωσα πιο δυνατή και γύρισα στο Λος Αντζελες, έπαιξα το τραγούδι στον παραγωγό μου ο οποίος μοιράστηκε μαζί μου ότι έχασε τον πατέρα του από τον κορωνοϊό και είπαν αντίο για τελευταία φορά μέσα από το γυαλί του γηροκομείου όπου κόλλησε και πέθανε. Πέρασε και περνάει δύσκολα ο κόσμος. Στο ΑΧΕΠΑ είδα σκηνές που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Σπαρακτικές στιγμές που άγγιξαν την ψυχή μου και άνοιξαν την καρδιά μου διάπλατα. “Αυτό κάνει η καρδιά» μου είχε πει ένας σοφός διδάσκαλος κάποτε, «ανοίγει μπρος στον πόνο του άλλου, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι άλλος παρά ένα μέρος του Ενός που είμαστε”. Είναι συγκλονιστικό το πόσο βαθιά αλληλένδετοι είμαστε, το πόσο εξαρτόμαστε ο ένας απ’ τον άλλο.

Η πανδημία με έκανε να συνειδητοποιήσω όλα τα πράγματα που παίρνουμε ως δεδομένα, τις λεπτές ισορροπίες, το πόσο λίγο θέλει για να αλλάξει η ζωή μας εντελώς από αυτό που ξέρουμε, πόσο ευάλωτοι είμαστε σαν είδος. Οι οικολογικές μου δραστηριότητες νιώθω ότι είναι πιο σημαντικές από ποτέ, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής επείγον αφού ανάμεσα σε άλλα θα κάνει και τις πανδημίες συχνότερες καθώς νέοι και παλιοί ιοί εξαπλώνονται πιο ευρέως και γρήγορα. Ελπίζω η πανδημία να μας έκανε λίγο πιο σοφούς και συνειδητοποιημένους, να μας ξύπνησε λίγο, στο πόσο εξαρτώμενοι είμαστε από τις συνθήκες του πλανήτη, και ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε σε ένα χωριστό γυάλινο κουτί! Αυτό που με κάνει να νιώθω αισιόδοξη είναι πως κάθε μας πράξη μετράει και έχει αντίκτυπο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορούμε να ξέρουμε•  σαν μικρός σεισμός δημιουργεί ένα τσουνάμι μου μπορεί να βοήθησε, ή να κάνει κακό σε κάποιον, και να γυρίσει πάλι σε μας (συνήθως με άλλο τρόπο). Μια πράξη καλοσύνης για παράδειγμα που ούτε την θυμόμαστε μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου για πάντα. Μου δίνει αισιοδοξία το να σκέφτομαι πως έχουμε όλοι μας αυτή την δύναμη, να προσφέρουμε, ακόμα και με τον πιο απλό καθημερινό τρόπο όπως ένα πηγαίο χαμόγελο. Λένε “όταν νιώθεις αβοήθητος, βοήθα κάποιον” έτσι γιατρεύεις τον εαυτό σου.

Η τραγουδοποιός Αθηνά Ανδρεάδη

Ο τελευταίος μου δίσκος “Outside of Time” κυκλοφορεί με ένα νέο τραγούδι κι ένα νέο βίντεο κάθε δίμηνο, για το οποίο συνεργάζομαι με διαφορετικούς σκηνοθέτες, ζωγράφους και άλλους καλλιτέχνες. Στο τραγούδι “Out of The Dirt” είχα για παράδειγμα την τιμή να συνεργαστώ με τον Billy Steinberg (που έχει γράψει επιτυχίες για τις Linda Ronstadt, Cyndi Lauper, Madonna, Whitney Houston) έναν από τους πιο επιτυχημένους τραγουδοποιούς των τελευταίων 25 ετών, μέλος του Songwriters Hall of Fame. Μεγάλη εμπειρία να συναντήσεις τέτοιον γίγαντα. Το τραγούδι “How to Love” το έγραψα στο Νάσβιλ για τη δύναμη της αγάπης, ενώ το “Broken Friend” το έγραψα στο Λος Αντζελες λίγο αφού συνεργάστηκα με ένα προσωπικό μου ήρωα τον Leonard Cohen. Το έγραψα για να του το παίξω, εμπνευσμένη από την συνεργασία μας στον τελευταίο του δίσκο “You Want it Darker” όπου είχα την τεράστια τιμή να τραγουδήσω στο “Traveling Light”, και εμπνευσμένη από τη ζωή του, ιδιαίτερα την περίοδο του ως Βουδιστής μοναχός, όταν αποφάσισε μετά από 10 χρόνια διαλογισμού και απομόνωσης να κατέβει από το μοναστήρι στο βουνό όπου ζούσε. Αναρωτήθηκα με τι μάτια να αντίκρισε τον κόσμο ξανά. Τι να έμαθε. Δυστυχώς πέθανε πριν προλάβω να του το παίξω, αλλά το ανατριχιαστικό ήταν ότι έγραψα το στίχο για τις Μοίρες και το νήμα της ζωής την ημέρα που πέθανε, σαν κάτι μέσα μου να το ήξερε... Μυστήριο η ζωή! Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος φως, πηγαίο χιούμορ, ταπεινός, με ενθάρρυνε να είμαι ο εαυτός μου και να αντλώ από την ελληνική μου καταγωγή και ιστορία. Όπως και έκανα με τον στίχο σε αυτό το τραγούδι “Broken Friend (You, Called Love)” με αναφορές στη μυθολογία, αλλά και κάτι που κάνω συχνά και στη μουσική μου, από τον πρώτο μου κιόλας δίσκο “Breathe With Me”. Ήταν μεγάλη τιμή όταν διάλεξε εμένα -ανάμεσα από εξαιρετικές τραγουδίστριες που θαυμάζω- να τραγουδήσω το ρεφρέν του τραγουδιού του κι έχω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον γιο του, Adam Cohen, που με βρήκε στο Λος Αντζελες όταν είχα πρωτομετακομίσει. Μου είχαν πει παλαιότερα πως ήμουν αγαπημένη ελληνίδα τραγουδίστρια του Cohen -όταν είχε βγει ο πρώτος μου δίσκος, βρισκόταν Ελλάδα ο Cohen και τον είχε ακούσει- αλλά δεν το είχα πιστέψει. Ήταν μια καθοριστική εμπειρία, και μια επιβεβαίωση ότι έκανα καλά που μετακόμισα στην άλλη άκρη του κόσμου. Το ένστικτο και η καρδιά μου, με οδήγησαν.

Στέλνω την αγάπη μου και τη συμπαράστασή μου σε όλα τα θύματα της πανδημίας.

Σας ευχαριστώ! Εύχομαι καλό καλοκαίρι!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ