Μουσικη

Rememberings: Η αυτοβιογραφία της Sinéad O’Connor

«Αυτή είναι η ιστορία μου όπως τη θυμάμαι. Πέρασα υπέροχα γράφοντάς τη τα τελευταία λίγα χρόνια»

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Sinéad O’Connor αφηγείται τη ζωή της στο αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Rememberings»

Κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της Sinéad O’Connor με τίτλο «Rememberings» και βρίσκεται ήδη στη λίστα των μπεστ-σέλερ. Η O’Connor αφηγείται τα παιδικά της χρόνια στο Δουβλίνο, περιγράφοντας ένα βίαιο οικογενειακό περιβάλλον από το οποίο αποδρούσε μέσω της μουσικής. Οι  δίσκοι του Bob Dylan που είχε ο αδερφός της λέει ότι «της έσωσαν τη ζωή». Άρχισε να συμμετέχει σε τοπικές ιρλανδέζικες μπάντες και ηχογράφησε το πρώτο της σόλο άλμπουμ ενώ ήταν οκτώ μηνών έγκυος – η O’Connor έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

© EPA/HERBERT PFARRHOFER

Η O’Connor γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ιδιαίτερα με τη διασκευή του κομματιού του Prince «Nothing Compares 2 U». Αλλά το 1992 σε μια εμφάνισή της στο Saturday Night Live έκανε κάτι που σημάδεψε τη σταδιοδρομία της: για να διαμαρτυρηθεί για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της Καθολικής εκκλησίας, έσκισε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου II φωνάζοντας στην κάμερα «Πολεμήστε τον πραγματικό εχθρό!». Η χειρονομία προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες στην πατρίδα της την Ιρλανδία, ο Frank Sinatra την αποκάλεσε «χαζοκόριτσο» και πολλοί έκαναν λόγο για βλασφημία.

«Αυτή είναι η ιστορία μου όπως τη θυμάμαι» λέει για το βιβλίο. «Πέρασα υπέροχα γράφοντάς τη τα τελευταία λίγα χρόνια». H O'Connor έχει ασπαστεί το Ισλάμ αλλά, όπως δηλώνει η ίδια, είναι «Ιρλανδή δημοκράτισσα» που θα ψήφιζε για την ενοποίηση της Ιρλανδίας και που της αρέσει να οδηγεί ακούγοντας Van Morrison. Επίσης έχει γίνει γιαγιά και της αρέσει να μένει ήσυχα στο σπίτι, να καπνίζει, να πλέκει και να βλέπει αστυνομικές σειρές. Ζει σε μια αγροικία στο βουνό, έχοντας πουλήσει την παραθαλάσσια έπαυλή της στην ανατολική ακτή της Ιρλανδίας.

© EPA/Marton Monus HUNGARY OUT

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια είχε ανακοινώσει την απόσυρσή της από τη μουσική σκηνή, αλλά μετάνιωσε και οργάνωσε τουρνέ στην αρχή του 2020, η οποία διεκόπη λόγω της πανδημίας για το 2021. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα την ανέβαλε προκειμένου να μπει σε ένα πρόγραμμα ψυχοθεραπείας «για τραύμα και εθισμό». Σε μια σειρά από tweets ζήτησε συγνώμη από τους θαυμαστές της και απέδωσε την ψυχική της κατάσταση στον θάνατο «αγαπημένου προσώπου» που έφυγε από τη ζωή το 2020. 

Το βιβλίο ανέβηκε στο νούμερο 13 της λίστας των μπεστ-σέλερ των NY Times μέσα σε λίγες μέρες από την κυκλοφορία του και πρόκειται να μεταφραστεί στα ιταλικά, στα γερμανικά, στα ισπανικά και στα πολωνικά.