Πέθανε η καταξιωμένη μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο
Πρωταγωνίστησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για περίπου τρεις δεκαετίες
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών η μεσόφωνος, Γιολάντα ντι Τάσσο.
Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών η σπουδαία, διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος, Γιολάντα ντι Τάσσο, η οποία πρωταγωνίστησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για περίπου τρεις δεκαετίες, από το 1964 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Η μεσόφωνος Γιολάντα ντι Τάσσο (Τατσόγλου) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, ενώ σπούδασε τραγούδι με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου στο Ωδείο Αθηνών. Συνέχισε σπουδές στη διάσημη Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Διακρίθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως Ατσουτσένα στον Τροβαδούρο του Βέρντι.
Γιολάντα ντι Τάσσο: Η καριέρα
Με την Εθνική Λυρική Σκηνή πρωτοσυνεργάστηκε το 1964 ως Κάρμεν εισπράττοντας θριαμβευτικές κριτικές. Υπήρξε μόνιμο στέλεχος του θεάτρου από το 1969. Λαμπερή πρωταγωνίστρια, φωτεινή επί σκηνής και εκτός, με υποδειγματική ρυθμική και τονική σιγουριά, για μια τριακονταετία ερμήνευσε πολυάριθμους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε διάσημες όπερες, καθώς επίσης σε έργα του 20ού αιώνα και έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτες παρουσιάσεις.
Ενδεικτικά σημειώνονται: Κάρμεν, Σαρλότ (Βέρθερος), Πρίγκιπας Ορλόφσκι (Η νυχτερίδα), Ατσουτσένα (Ο τροβαδούρος), Ροζίνα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Τζοβάννα Σεϋμούρ (Άννα Μπολένα), Πρετσιοσίλλα (Η δύναμη του πεπρωμένου), Ιζαμπέλλα (Η Ιταλίδα στο Αλγέρι), Φενένα (Ναμπούκκο), Ντοραμπέλλα (Έτσι κάνουν όλες), Σαντούτσα (Καβαλλερία ρουστικάνα), Μπάμπα η Τουρκάλα (Η ζωή ενός ακόλαστου), Πριγκίπισσα Έμπολι (Ντον Κάρλο), Μανταλένα (Ριγολέττος), Λάουρα (Τζοκόντα), Κυρία Πέιτζ (Φάλσταφ), Άμνερις (Αΐντα) κ.ά.
Τραγούδησε επανειλημμένα σε σπουδαία λυρικά θέατρα της Ιταλίας (Θέατρο Σαν Κάρλο Νάπολης, Θέατρο Μπελλίνι Κατάνιας, Σκάλα Μιλάνου), ενώ ακολούθησε μια λαμπρή σταδιοδρομία παγκοσμίως με εμφανίσεις σε Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Περού, Παναμά, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Ισραήλ. Το 1985 πραγματοποίησε την πρώτη της ηχογράφηση, ερμηνεύοντας την Κασσάνδρα του Γιώργου Σισιλιάνου με τη Χορωδία και την Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας. Πάντα με διάθεση προσφοράς στις νεότερες γενιές, δίδαξε για πολλά χρόνια μονωδία και μελοδραματική στο Ελληνικό Ωδείο.
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη λύπη και τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό της.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 16 Μαΐου 2026 ο Μεγάλος Τελικός στη Βιέννη της Αυστρίας
Το κορυφαίο οικονομικό Μέσο ανησυχεί για τις επιθέσεις στο ανδρικό φύλο, μετά μουσικής
Μια διαχρονική φιγούρα της ψυχεδελικής ροκ και η ιστορική του εμφάνιση στο Woodstock
Αναδρομή στα επιτεύγματα μιας μοναδικής καριέρας - Οι σταθμοί της καλλιτεχνικής διαδρομής του
Το νέο αίμα του πανκ ροκ πλαισιώνει το παλιό στην Πλατεία Νερού
Το μουσικό της ταξίδι από τις γειτονιές της Αθήνας στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης κατακτώντας το ελληνικό και διεθνές κοινό
Τα live ραντεβού της νέας χρονιάς που δεν θες να δεις μόνο σε stories
Μιλήσαμε με τη mezzo-soprano με αφορμή τη συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η 8η Ιανουαρίου και οι μουσικοί θρύλοι που γεννήθηκαν σαν σήμερα
Ψηφίστε και αναδείξτε και τους νικητές: Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στο τέλος του Ιανουαρίου 2026
Το εκρηκτικό supergroup που λατρεύει ο Iggy Pop προσγειώνεται στις 9 Ιανουαρίου στο Soul SKG
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, δεν είναι τεχνικό
Ο Εθνικός Τελικός θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο
Απόψε, Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026!
Τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Τα πρώτα βήματα του γκρουπ και τα ιστορικά σινγκλ «Break On Through» και «Light My Fire»
Στις 19:00 ξεκινά η ειδική τηλεοπτική εκπομπή
Η ζωή και η κληρονομιά ενός από τους πλέον αυθεντικούς rock stars
Και τραγούδι της Κύπρου στα κορυφαία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.