Μουσικη

Τα Αφανέρωτα: Η Σουσάνα Τρυφιάτη παρουσιάζει το νέο της άλμπουμ

Τα θέματα των τραγουδιών, η ηχογράφηση και η σημασία των live εμφανίσεων

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ερμηνεύτρια Σουσάνα Τρυφιάτη
Η ερμηνεύτρια Σουσάνα Τρυφιάτη

Τα Αφανέρωτα: Η Σουσάνα Τρυφιάτη μιλά στην ATHENS VOICE για το λαϊκό τραγούδι, τον νέο της δίσκο και τα σχέδιά της.

Μια νέα και πολλά υποσχόμενη ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού. Μια λαϊκή λυρική φωνή που ξεχωρίζει. Η Σουσάνα Τρυφιάτη ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία οδηγούμενη από τις μουσικές ρίζες της οικογένειάς της. Παρακολούθησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας και θεωρίας της μουσικής, σπούδασε Μουσική, Σχολική Ψυχολογία και Μαθησιακές Διαταραχές και είναι διπλωματούχος μονωδίας και κλασσικού τραγουδιού από το ωδείο Αθηνών.

Γιατί επέλεξε το λαϊκό τραγούδι; «Η λαϊκή μουσική μας, περιέχει μια αλήθεια. Έχω μεγαλώσει ακούγοντας πολλά είδη αλλά ιδιαίτερα την ελληνική μουσική οπότε για μένα ήταν κάτι το οποίο βγήκε πολύ αβίαστα. Δηλαδή να αγαπήσω τη λαϊκή και γενικότερα τη δημοτική μας μουσική. Το ελληνικό στοιχείο υπήρχε στη ζωή μου από νεαρή ηλικία. Μεγάλωσα σε μια μουσική οικογένεια, η μουσική ήταν πολύ βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μου», μας λέει η Σουσάνα Τρυφιάτη.

Και στη μέχρι τώρα πορεία της στο τραγούδι που μετρά αρκετά χρόνια, έχει συνεργαστεί στις εμφανίσεις της με σημαντικά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου: τον Κώστα Μακεδόνα, τον Θοδωρή Κοτονιά, τον Στέλιο Διονυσίου, τον Θοδωρή Παπαδόπουλο κ.α.

Η ερμηνεύτρια Σουσάνα Τρυφιάτη
Η ερμηνεύτρια Σουσάνα Τρυφιάτη

Τώρα, η ερμηνεύτρια συστήνεται δισκογραφικά με το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο «Τα Αφανέρωτα» που κυκλοφορεί από την εταιρεία Μικρός Ήρως. Πρόκειται για μια δισκογραφική δουλειά σε μουσική και στίχους του -επίσης νέου- τραγουδοποιού, Μίλτου Σελητσανιώτη. Ο δίσκος περιέχει δέκα τραγούδια: εννέα με ελληνικούς στίχους και ένα με ισπανικούς που προέρχεται από ποίημα του Χιλιανού ποιητή Χάιμε Σβαρτ και μελοποίησε ο Μίλτος Σελητσανιώτης.

Ποια είναι λοιπόν τα θέματα των τραγουδιών; «Όλα τα κομμάτια είναι σχεδόν βιωματικά. Πολλά από τα τραγούδια περιέχουν θέματα και ιστορίες, είτε από δικές μου εμπειρίες ή του Μίλτου. Μερικά τραγούδια προϋπήρχαν πριν τον γνωρίσω και πολλά δημιουργήθηκαν αφού γνωριστήκαμε. Κάναμε παρέα, μοιραζόμασταν πιο προσωπικά μας θέματα, ο Μίλτος επηρεάστηκε από την καθημερινότητά μου κι έτσι υπάρχουν στίχοι που αφορούν καταστάσεις εκείνης της χρονικής περιόδου της ζωής μου», εξηγεί. Πρόλογο αυτού του άλμπουμ αποτελεί το τραγούδι «Ποιος» που αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό και ακούστηκε πολύ στο ραδιόφωνο.

Σουσάνα Τρυφιάτη | Ποιός | Official Video Clip

Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Πώς όμως δημιουργήθηκε; «Η ηχογράφηση διήρκησε περίπου ενάμιση χρόνο και πραγματοποιήθηκε πριν την καραντίνα. Το άλμπουμ βγήκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο, όμως δεν προλάβαμε να το επικοινωνήσουμε στον κόσμο γιατί μπήκαμε σε lockdown. Η προγραμματισμένη ημερομηνία παρουσίασης του δίσκου ήταν η 5η Απριλίου, όμως βρισκόμασταν ήδη σε καραντίνα και δεν έγινε ποτέ. “Τα Αφανέρωτα” είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος από την άποψη ότι περιέχει λαϊκά αλλά και λίγο πιο έθνικ τραγούδια καθώς ακούγονται και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Τη μουσική ηχογράφησαν 17 διαφορετικοί μουσικοί και όλες οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο στούντιο της Antart, τα παλιά στούντιο της Finos Films. Ένας πολύ σπουδαίος χώρος».

Δεν μας Συγχωρώ- Σουσάνα Τρυφιάτη

Όσο για τα επόμενα σχέδια, η μουσικός τονίζει την επιθυμία της να τραγουδήσει πολύ σύντομα τα τραγούδια μπροστά σε κοινό. «Είναι μεγάλη μου ανάγκη. Να μπορώ να κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια, να βλέπω τις αντιδράσεις τους. Αυτή είναι η ανάγκη του κάθε καλλιτέχνη, όπως και η δική μου. Είναι αλλιώς να κοιτάς τον κόσμο όταν τραγουδάς και να λες “αυτό αρέσει, αξίζει να το ξαναπώ”. Οπότε περιμένω να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, να ανοίξουν οι χώροι και να μπορέσω να τραγουδήσω ζωντανά».

Μισιρλού - Σουσάνα Τρυφιάτη (Χορευτικό η Kλέλια Πανταζή) (Στην υγειά μας Alpha) {20/12/2014}

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ