- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
The White Stripes: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες, λέμε
Σημειώσεις Ενός Μονομανούς: Δίσκοι, βιβλία, ταινίες, σειρές κι έργα τέχνης που αξίζει να ανακαλύψεις
Η συλλογή των White Stripes, το graphic novel «Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων» για τον κόσμο του Dune, τα νέα τραγούδια των Dead Sheeran και slowthai.
➽ Ο Jack White είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα των zeros: παίζει σε τρεις full time μπάντες (The White Stripes, The Raconteurs, The Dead Weather), οι δύο από τις οποίες γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, κάνει σόλο καριέρα, δημιουργεί μια εξαιρετική εταιρεία, την «Third Man Records» και εμπνέεται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα βινυλιακά project: οκτάιντσα, δεκατρίιντσα, φωσφορίζοντα βινύλια, πολυμορφικά βινύλια και πάει λέγοντας. Επιπλέον, χρησιμοποιεί συγκεκριμένους χρωματικούς συνδυασμούς για τις μπάντες του: μπλε για τα σόλο άλμπουμ του, κίτρινο και μαύρο για τους Dead Weather, κόκκινο, άσπρο και μαύρο για τους White Stripes. Όπως ακριβώς ο ισχυρότερος χρωματικός συνδυασμός είναι αυτός του κόκκινου με το μαύρο και το λευκό, έτσι και η πιο ισχυρή μπάντα του ήταν αυτή που έφτιαξε με τη, για τέσσερα χρόνια σύζυγό του, Meg White. Παράξενο σχήμα, που αποτελείται από μια κιθάρα και τύμπανα –χωρίς μπάσο– και βγάζει έναν ωμό ακατέργαστο ήχο, που δύσκολα θα είχε εμπορική επιτυχία. Όμως ο Jack κατέχει καλά τη βιομηχανία παραγωγής riff αλλά και τον χειρισμό των media. Αν και έχει κυκλοφορήσει καμιά δεκαριά φορές το κάθε κομμάτι των White Stripes (ειδικά με τα live που κυκλοφορούσαν στη συνδρομητική σειρά «Vault»), τα «Greatest Hits», που έρχονται αυτές τις ημέρες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να νοσταλγούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Αστεία, αστεία, τα zeros είχαν μια αθωότητα που δεν υπάρχει πια.
➽ «Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων». Ένας κόσμος μυστηριώδης, άγονος, αφιλόξενος. Ο Αρράκις, γνωστός και ως Dune, είναι το μοναδικό μέρος σε ολόκληρο το γνωστό σύμπαν όπου υπάρχουν φυσικά αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία. Το μελάνζ παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να ταξιδεύει στ’ αστέρια. Τα βιβλία του Frank Herbert, που περιγράφουν έναν ολόκληρο μαγικό κόσμο αλλά και το ολοκαίνουργιο ομώνυμο graphic novel κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Anubis. Άπαντα απολαυστικά, γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα λόγω της ταινίας του Denis Villeneuve, που βγαίνει στις αίθουσες μέσα στη χρονιά.
➽ Θεωρεί τον εαυτό του θύμα των blues του lockdown, ένα είδος «λιγότερο έξυπνων Sleaford Mods», οι καραντίνες τον έκαναν μουσικό, μ’ ένα «αρκετά αξιόπιστο laptop» φτύνει τις λέξεις του με τον τρόπο των Sleafords και των Fall και τα χώνει στο μεγαλείο της βρετανικής αυτοκρατορίας. Αρκετά ακατέργαστος στο μικρόφωνο, ίσως κάπως κοινότυπος στα μουσικά μέρη, είναι σίγουρο όμως ότι δεν του λείπει το aggression και το wit. Είναι αυτή η προσωπική punktronica, που έχει εφεύρει ο Dead Sheeran. Αξίζει να τον αναζητήσεις στο bandcamp.
➽ Μέσα στην εποχή του lockdown και λίγο πριν τις αμερικάνικες εκλογές, ο Neil Young αποφασίζει να επανηχογραφήσει μερικά παλαιότερά του τραγούδια για να κυκλοφορήσει ένα EP, που κύριο στόχο έχει τον Τραμπ και την ιδεολογία που φέρνει μαζί του. Τραγούδια όπως το «Alabama», το «Ohio», και το «Little Wing» παρουσιάζονται σε καινούργιες εκτελέσεις, ενώ μαζί τους έρχεται μια διασκευή του «The Times They Are A-Changing» του Dylan και το ολοκαίνουργιο αντιτραμπικό «Lookin’ For A Leader». Κάθε κυκλοφορία του Young είναι παράγων νοσταλγίας για όσους από εμάς τον αγαπήσαμε από το πρώτο άλμπουμ του που κυκλοφόρησε ελληνικό, το «Comes A Time», πίσω στο 1978. Μπορεί να μη βγάζει πλέον τις μεγάλες δισκάρες αλλά η φωνή του μεταφέρει μέχρι σήμερα τη συγκίνηση των σπουδαίων του εποχών.
➽ Η Amy Taylor είναι μια απίθανη αυστραλέζα πάνκισσα. Με τους Sniffers έκανε σπουδαίο άλμπουμ το 2019 και τώρα ετοιμάζει τον νέο της δίσκο. Ως προκαταβολή μας στέλνει από τη χώρα των καγκουρώ(ν) τη διασκευή του disco hit «Born To Be Alive» του Patrick Hernandez! A killer track!
Y.Γ. Έκανε τους πάντες να παραμιλούν με το προπέρσινο «Nothing Great About Britain». Τώρα, ο slowthai επανέρχεται με το «Tyron», το άλμπουμ που είναι γεμάτο εξαιρετικές συνεργασίες και δείχνει το πολύ υψηλό επίπεδο που έχει φτάσει το βρετανικό hip hop.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη και ντουνιά, ξύπνα: Οι M.A.t.E. κυκλοφόρησαν το απόλυτο άλμπουμ
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Καλιφόρνια
Μουσικός αποκάλυψε ότι ηχογράφησε πρόσφατα με τον Μικ Τζάγκερ, τροφοδοτώντας τις φήμες για νέο υλικό
Στις 24 Οκτωβρίου στο Fuzz, το καλλιτεχνικό τους στοίχημα ζυγίζει πάνω από 200 κιλά — και κρατά τη μορφή του μυστική
Ένα νέο χορευτικό ραντεβού ηλεκτρονικής μουσικής για τα Σαββατόβραδά μας
Το «Bass Persuades» έκανε ντεμπούτο στο Νο1 του Billboard, αλλά τη δεύτερη εβδομάδα κατρακύλησε στο Νο157
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον περασμένο μήνα και θα είναι διαθέσιμη στο Disney+ από σήμερα
«Ύδατα: Μελωδίες από τις πηγές των ατμών»: Μια ιαματική μουσική παράσταση
Δύο χέρια, τέσσερις μπαγκέτες, ασταμάτητο γκρουβ
Ο καιρός σήμερα φωνάζει πάρτι και εμείς σας έχουμε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη στο Φάληρο
Eλάτε στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο, «Πιαστείτε στα Χέρια» και ανακαλύψτε το
Η Maria «Masha» Alyokhina και ο Eric Breitenbach συζητούν για την εξορία, την Ουκρανία και όσα κρατούν όρθιο έναν άνθρωπο, πριν φέρουν το «Riot Days» στην Αθήνα
Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μαντολίνου και το «Between Worlds» σε μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση με την Alessia Tondo και μουσικούς της Κ.Ο.Θ.
Γνωστός για τραγούδια όπως τα «You Are My Lady» και «Rock Me Tonight (For Old Times Sake)»
Η εμφάνιση - έκπληξη του Καραγκούνη που αποθεώθηκε
Ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με ένα από τα κορυφαία συμφωνικά σύνολα του κόσμου, στην 25η και τελευταία σεζόν της συνεργασίας τους
Μια επιλογή τραγουδιών ιδανικά για την εποχή
Ο Χρήστος Καραμήτσιος (aka Srek) έχει να διηγηθεί μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από το dancefloor
Mathame, 19:26μ Jast b2b SLVR, Henri Bergmann & Chris IDH στο ΟΑΚΑ
Ένα ζωντανό ταξίδι στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.