Μουσικη

Οι Soen μιλούν στην ATHENS VOICE

To progressive supergroup μόλις κυκλοφόρησε το θαυμαστό, καινούργιο, άλμπουμ «Imperial»

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η σουηδική metal μπάντα Soen
© Ola Lewitschnik

Συνέντευξη: O ντράμερ των Soen, Martin Lopez, μιλά για το νέο άλμπουμ «Imperial», την έννοια του progressive και τη μουσική στο lockdown

Έχοντας παίξει με ακραία τεχνική σε ακραία σχήματα, τα μέλη που απαρτίζουν τους Soen, μερικοί από τους πιο δεξιοτέχνες μουσικούς της metal σκηνής, βάζουν ηχητικούς και συναισθηματικούς γρίφους για απαιτητικούς ακροατές που δεν ψαρώνουν με τα κλισέ και τις επιτηδευμένες αγριάδες. Το καινούργιο, πέμπτο, άλμπουμ τους, τιτλοφορείται «Imperial». Σε παραγωγή του Iñaki Marconi και το γκρουπ, σε μίξη και mastering, του Kane Churko, που έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Ozzy Osbourne και ο Bob Dylan, οκτώ τραγούδια γεμάτα εξάρσεις και απρόσμενες κατευθύνσεις.

Ο ντράμερ των Soen, Martin Lopez
© Inaki Marconi

Το ιδρυτικό μέλος των Soen και ντράμερ, Martin Lopez, διάσημος στους metalheads για τον τρόπο που έπαιξε τύμπανα στους Opeth και τους Amon Amarth, μιλάει στην ATHENS VOICE για την έμπνευση του σουηδικού σχήματος, εξηγεί τι σημαίνει να είσαι προοδευτικός στη μουσική και τη ζωή και δεν ξεχνά πόσο ίδρωσαν οι Soen στην Ελλάδα όταν την επισκέφτηκαν.

Συγχαρητήρια για το κομμάτι «Illusion» από το νέο άλμπουμ «Imperial». Από πού αντλήσατε έμπνευση; Τι ακριβώς είχατε στο μυαλό σας;
Η έμπνευση έρχεται από την ανησυχία σχετικά με όσα γίνονται στον κόσμο γύρω μας. Το μέλλον μοιάζει φρικτό σε πολλά θέματα, είτε για τις διακρίσεις που συντελούνται μπροστά μας, είτε για τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στη Γη και στους άλλους, και πολλά ακόμα. Το σημαντικό είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε σε αναμονή και να ελπίζουμε να συμβούν αλλαγές. Πρέπει όλοι να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο, και η δύναμη της ενότητας είναι ένα πραγματικά θαυμαστό πράγμα.

Ποιο τραγούδι σας δυσκόλεψε περισσότερο στο στούντιο;  
Το «Illusion» ήταν, στην πραγματικότητα το πιο «ζόρικο». Οι αρχικές μίξεις ήταν πιο ικανοποιητικές για τα σημαντικότερα κομμάτια του δίσκου, οπότε χρειάστηκε να βρούμε έναν τρόπο για να «χωρέσει» το «Illusion» στο υπόλοιπο άλμπουμ, μιας και ήταν ένα μέτριας έντασης δυναμικό τραγούδι. Οπότε το βρήκαμε στο τέλος!

SOEN - Illusion (Official Video)

Υποθέτω πως η μουσική σας απορροφάει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας. Τι επιλέγετε για να χαλαρώσετε;
Ο χρόνος ξεκούρασης έρχεται ανάμεσα στις περιοδείες. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς έχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, οπότε αυτά δεν θεωρούνται ξεκούραση, σωστά; Πέρα από την πλάκα, η μουσική, στην πραγματικότητα, δεν σταματάει ποτέ. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να έχουμε έτοιμο άλμπουμ κάθε λίγα χρόνια, και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει απαραίτητα να δουλεύουμε το επόμενο άλμπουμ πριν ακόμα κυκλοφορήσει το τρέχον. Έπειτα πολλοί από εμάς είναι δάσκαλοι μουσικής, οπότε είμαστε για τα καλά «χωμένοι» στη μουσική πάντοτε. Και αυτός, νομίζω, είναι ο τρόπος, εάν θέλεις να τα καταφέρεις στον κόσμο της μουσικής στις μέρες μας. Μπορεί να είναι κουραστικό, όμως τι δεν είναι; Δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα.

Όσο περισσότερα χρήματα έρχονται στους καλλιτέχνες, τόσο καλύτερη μουσική θα υπάρχει!

Τι κάνατε κατά τη διάρκεια του lockdown; Αποκτήσατε νέα χόμπι ή δεξιότητες; Πάνω σε τι δουλεύετε τώρα;
Το «Imperial» ήταν αυτό που μας απασχόλησε περισσότερο κατά την διάρκεια του lockdown. Περάσαμε περίπου 4-5 μήνες για την εγγραφή του δίσκου, ξεκινώντας από τον Απρίλιο. Πέρα από αυτό, όλο το υπόλοιπο ήταν χρόνος μαζί με τις οικογένειές μας. Αν μπορώ να σκεφτώ μία δεξιότητα που αναπτύχθηκε μέσα σε όλο αυτό που συνέβη, θα έλεγα την δημιουργία ενός άλμπουμ μαζί, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε η απομόνωση, ήταν πρόκληση, αλλά είμαστε ευγνώμονες που μπορέσαμε να είμαστε παραγωγικοί σε τέτοιους καιρούς.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που νομίζετε ότι θα έχει η μετά-covid εποχή;
Νομίζω ότι θα μείνει στη συνείδηση του κόσμου η υγιεινή και η διατήρηση προληπτικών μέτρων σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές ή την επαφή με μεταδιδόμενες ασθένειες. Σε μερικές χώρες θα είναι φυσιολογικό να φοράς μάσκα δημόσια αν αισθάνεσαι άρρωστος, θα εδραιωθεί η κουλτούρα της κυψέλης, και όχι μόνο η ατομική φροντίδα. Αλλά το βασικότερο είναι ότι κανείς δεν θα έχει δεδομένα όλα αυτά τα μικρά πράγματα ξανά – το να φας σε εστιατόριο, το να δεις ζωντανή μουσική, το να περάσεις χρόνο με φίλους, κ.λπ. Νομίζω ότι σε όλους μας λείπουν όλα αυτά πάρα πολύ τώρα.

Έχω την εντύπωση ότι η λέξη μελαγχολία συνοδεύει την καλλιτεχνική σας έκφραση. Πείτε μου κάτι που σας κάνει  μελαγχολικό αυτές τις ημέρες;
Τα νέα γενικότερα. Όπου και να κοιτάξεις, συμβαίνουν τρομερά πράγματα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί καλοί άνθρωποι εκεί έξω, η πλειοψηφία του κόσμου είναι φτιαγμένη από αυτούς. Και αυτό που βλέπεις είναι να τους εκμεταλλεύονται, ή να τους φέρονται άδικα, και όλα να συμβαίνουν εξαιτίας κάποιας πολιτικής δύναμης ή των δομών της κοινωνίας  και αυτό σίγουρα σου δημιουργεί το συναίσθημα της μελαγχολίας.

Ποιο είναι το πρώτο άλμπουμ που αγοράσατε;
Δύσκολο να το θυμηθώ. Ίσως κάποιο βινύλιο των Metallica ή των Iron Maiden.

Τι κάνετε για να «φορτίσετε» τις δημιουργικές σας μπαταρίες;
Ο χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους είναι πάντοτε καλός. Όμως είναι σημαντικό να συνεχίζεις να βρίσκεις πράγματα να σε εμπνέουν, είτε αυτό είναι μουσική, τέχνη, κάποια κανάλια στο YouTube ή εμπειρίες ζωής.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε οτιδήποτε στη μουσική βιομηχανία, τι θα ήταν αυτό;
Θεωρούμε σπουδαίο που υπάρχουν οι πλατφόρμες streaming – είναι ένας απίθανος τρόπος να ανακαλύπτεις νέα μουσική και έχουν σχεδόν κάθε τραγούδι που υπάρχει διαθέσιμο μπροστά σου.Όμως το streaming είναι «μαχαιριά» για τις φυσικές πωλήσεις, και φέρνει τους καλλιτέχνες σε δύσκολη θέση. Θα ήταν ωραία να έρθουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες εκείνων που δουλεύουν τόσο σκληρά για να γίνει καλή μουσική αντί στους τύπους με τα κοστούμια. Fans, συνεχίστε να παίρνετε CD και βινύλια! Αγοράστε προϊόντα από το merchandising. Σημαίνει τα πάντα. Ούτε μπορώ να φανταστώ πόσες μπάντες διαλύθηκαν εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Όσο περισσότερα χρήματα έρχονται στους καλλιτέχνες, τόσο καλύτερη μουσική θα υπάρχει!

Soen - Monarch (Official Video)


Πώς ορίζετε το να είναι κανείς progressive στη μουσική και στη ζωή;
Η progressive μουσική είναι μουσική που υπάρχει χωρίς όρια. Δεν φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα, και να διαλύσει τις νόρμες που βρήκε. Αν αυτό το μεταφέρω στη ζωή θα σήμαινε να είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε, στην αλλαγή προς το καλύτερο, στις νέες εμπειρίες, στο νέο φαγητό και μουσική. Λιγότερη στασιμότητα, περισσότερη ειλικρίνεια.

Μερικοί μουσικοί λένε ότι η τεχνική είναι κάτι κακό, και ότι δεν τη χρειάζεται κανείς για να παίξει καλά. Αληθεύει αυτό;
Πολύ λάθος. Αν και η έλλειψη τεχνικής ίσως εξυπηρετεί συγκεκριμένα είδη καλά (το πανκ, για παράδειγμα, έχει να κάνει περισσότερο με το ύφος, παρά με το ακριβές παίξιμο). Αλλά οι τέσσερις θεμέλιοι λίθοι της πρακτικής ως μουσικός θα έπρεπε να είναι τεχνική, θεωρία, ρεπερτόριο, και μουσικό αυτί.

Δώστε μου τον ορισμό της επιτυχίας…
Η επιτυχία βρίσκεται στην ισορροπία ανάμεσα στο να κάνεις αυτό που αγαπάς, στο να έχεις αρκετά χρήματα για να είσαι άνετος, να είσαι χαρούμενος, να φροντίζεις τον εαυτό σου και να έχεις χρόνο να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια.

Αν μπορούσατε να συνεργαστείτε με κάποιον εν ζωή σκηνοθέτη για να δημιουργήσει ένα κλιπ για εσάς, ποιος θα ήταν αυτός, και γιατί;
Ο Γουές Άντερσον για την ενδιαφέρουσα οπτική του. Ο Κουέντιν Ταραντίνο γιατί είναι γαμάτος.

Δεν είναι κρυφό ότι, σε κάθε άλμπουμ ο ήχος σας είναι διαφορετικός, αλλά πάντοτε έχει ενδιαφέρον. Μέχρι ποιο βαθμό προσπαθείτε να αποφύγετε την επανάληψη και γιατί;
Δεν είναι ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε την επανάληψη, καθώς συνθέτει αυτό που μοιάζει σωστό κάθε φορά. Ένας «ήχος» περίπου, απλά, συμβαίνει. Καθώς εξελισσόμαστε σαν άτομα, αλλάζει και ο ήχος μας, επίσης. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό ότι τα άλμπουμ έχουν το καθένα μία μοναδικότητα. Το κάθε άλμπουμ θα πρέπει να είναι μοναδικό, να κάνει το ταξίδι του και να έχει τα δικά του συναισθήματα και τα ηχητικά τοπία. Ακόμα, η συνεισφορά του Kane Churko στη μίξη αυτού το άλμπουμ, το έκανε να ακούγεται φρέσκο.

Η σουηδική metal μπάντα Soen
© Ola Lewitschnik

Ας μιλήσουμε για τις περιοδείες. Ποιο ήταν το πιο εκπληκτικό πράγμα που είδατε ή κάνατε;
Το πιο εκπληκτικό πράγμα είναι να βλέπουμε πάντοτε πόση υποστήριξη έχουμε σε συγκεκριμένες χώρες. Η Ελλάδα έχει φερθεί πραγματικά σπουδαία σε εμάς από την αρχή. Κάτι εντυπωσιακό που έχω στο μυαλό μου, είναι όταν κολλήσαμε σε μία χιονοθύελλα στην Ελβετία, και χρειάστηκε να ακυρωθεί η συναυλία μας εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αλλά γενικότερα οι περιοδείες είναι γεμάτες από εκπλήξεις καθημερινά.

Ποια πλευρά των περιοδειών αγαπάτε περισσότερο και ποια λιγότερο;
Υπάρχουν τόσα πράγματα που αγαπάμε στις περιοδείες. Η μπάντα και το υπόλοιπο προσωπικό τα πάμε πολύ καλά μεταξύ μας και πραγματικά είμαστε αστείο συγκρότημα, οπότε πάντοτε περνάμε καλά απλά και μόνο που βλεπόμαστε. Αγαπάμε να παίζουμε ζωντανά για τους fans και να γνωριζόμαστε μαζί τους όταν μπορούμε. Η ανακάλυψη νέων πόλεων και η γνωριμία με την κουλτούρα τους, είναι, επίσης, δώρο. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι σίγουρα το ότι είμαστε για μεγάλες χρονικές περιόδους μακριά από τις οικογένειές μας. Πολύ σημαντικό ότι τώρα πια υπάρχουν τα Facetime και το Zoom και αυτό βοηθάει αρκετά, όμως παραμένει σκληρό να χάνεις ιδιαίτερες στιγμές των παιδιών σου. Ευτυχώς έχουμε συζύγους που μας στηρίζουν πολύ και κρατάνε το σπίτι, αυτές είναι οι πραγματικές MVPs.

Ποιος από τους μουσικούς που έχετε συναντήσει σας εξέπληξε περισσότερο, και γιατί;
Έχουμε συναντήσει πολλές σπουδαίες μπάντες και ανθρώπους σε όλη τη διαδρομή. Αγαπάμε τους Wheel. Εργάζονται σκληρά, δημιουργούν καλή μουσική και είναι απόλαυση να είσαι στην περιοδεία μαζί τους.

Θυμάστε κάποια συγκεκριμένη συναυλία σας στην Ελλάδα; Γνωρίζετε ότι έχετε πολλούς fans εδώ…
Ναι! Τις θυμόμαστε όλες. Όπως είπα, το ελληνικό κοινό μας στήριξε από την αρχή, οπότε δεν μπορείς να ξεχάσεις αυτές τις στιγμές. Οι τελευταίες δύο συναυλίες έμειναν αξέχαστες, όχι μόνο εξαιτίας του σπουδαίου κοινού, αλλά και εξαιτίας της ζέστης! Νομίζω χάσαμε πολλά κιλά από τον ιδρώτα σε αυτά τα σόου.

Θυμάστε το πρώτο σας ταξίδι στην Ελλάδα; Πώς ήταν;
Ναι, ήταν απίθανα γιατί ήταν μερικές από τις πιο πολυπληθείς συναυλίες των πρώτων περιοδειών μας. Από τότε η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας.

Ποιος είναι ο πιο διάσημος φαν των Soen;
Εχμ, δεν έχω ιδέα!

Τι έχει αλλάξει για εσάς από το πρώτο σας άλμπουμ «Cognitive» πίσω στο 2012;
Στιλιστικά αναπτυχθήκαμε για να βρούμε έναν ήχο που είναι πιο μοναδικός για εμάς, και αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Φυσικά είχαμε διάφορα διαφορετικά μέλη σχεδόν σε κάθε άλμπουμ, και όλοι άφησαν τη δική τους λάμψη στον ήχο όλα αυτά τα χρόνια. Καθώς μεγαλώνουμε, είμαστε ακόμα πιο σίγουροι για τον εαυτό μας και για την μουσική που γράφουμε, υπάρχει η αίσθηση της ταυτότητάς μας κάπου εκεί.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει η Στοκχόλμη για εσάς;
Η Στοκχόλμη είναι η βάση μας! Όταν υπάρχει ανάγκη για πρόβες, είναι ο τόπος συνάντησης. Έχουμε ηχογραφήσει τα περισσότερα άλμπουμ μας στην Στοκχόλμη. Πέρα από αυτό, είναι μία όμορφη πόλη, και ένα ωραίο μέρος για να το αποκαλείς σπίτι σου.

Ποιο είναι το μότο σας ή η συμβουλή που εφαρμόζετε πιστά στη ζωή σας;
Υπηρέτησε το τραγούδι. Ευχαριστώ για τη συνέντευξη και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα σύντομα!

Το εξώφυλλο του άλμπουμ "Imperial" των Soen

Το νέο άλμπουμ των Soen, «Imperial», κυκλοφορεί από τη Silver Lining Music και είναι διαθέσιμο για παραγγελίες εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ