Μουσικη

The Flaming Lips: Η πιο ασφαλής συναυλία εν μέσω πανδημίας

300 θεατές μέσα σε πλαστικές «διαστημικές φούσκες» παρακολούθησαν τη συναυλία των Flaming Lips στην Οκλαχόμα Σίτι των ΗΠΑ.

Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με social distancing λόγω κορωνοϊού, το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Flaming Lips και 300 θεατές βίωσαν δύο συναυλίες μέσα από πλαστικές «διαστημικές φούσκες».

Από τις αγαπημένες indie ψυχεδελικές ποπ ροκ μπάντες, οι Flaming Lips από την Οκλαχόμα έχουν ιστορία 38 χρόνων και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να παραμένουν φρέσκοι και να επαναπροσδιορίζουν τον ήχο τους. Ιδιαίτερα στα τέλη των 90s και αρχές των 00s, οι Flaming Lips μας έδωσαν δύο από τα καλύτερα άλμπουμ της εποχής, το «Soft Bulletin» του 1999 και το «Yoshimi Battles the Pink Robots» το 2002, δύο πολυβραβευμένα άλμπουμ με τεράστια εμπορική επιτυχία.


Το 2006 ακολούθησε το εξίσου επιτυχημένο άλμπουμ «At War with the Mystics», κερδίζοντας μάλιστα δύο βραβεία Grammy. Η εμπορική επιτυχία δεν συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, αλλά πάντοτε οι Flaming Lips και ο ηγέτης τους, ο τραγουδιστής/κιθαρίστας Wayne Coyne, πρόσφεραν μερικά από τα καλύτερα live shows, για όσους είχαν την ευτυχία να τους δουν. To 2020 μας πρόσφεραν το υπέροχο άλμπουμ «American Head», το 16ο στην ιστορία τους.

Πριν λίγες ώρες, οι Flaming Lips έδωσαν δύο διαφορετικές συναυλίες μέσα σε μία μέρα στην Οκλαχόμα Σίτι, με τα μέλη της μπάντας και τους θεατές να παίζουν και να συμμετέχουν στο show μέσα σε «διαστημικές φούσκες» (δηλαδή πλαστικές διαφανείς μπάλες). Κάτι όχι πρωτόγνωρο για τον Wayne Coyne. Από το 1999, πολύ πριν την πανδημία, ο τραγουδιστής των Flaming Lips έμπαινε μέσα σε μία τέτοια πλαστική φούσκα και «περπάταγε» πάνω στο κοινό. Ίσως ήξερε κάτι.


Το κοινό, γύρω στα 300 άτομα, μοιράστηκαν ανά τρεις τη δική τους «διαστημική φούσκα» και απόλαυσαν τις συναυλίες. Να σημειώσουμε πως αρχικά οι συναυλίες είχαν ανακοινωθεί για τον Δεκέμβριο αλλά ακυρώθηκαν λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασης με τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ. Μαζί με κομφετί που πετάγονταν, τεράστια ρομπότ, τον ειδικό φωτισμό, τα videos και τα εφέ, οι συναυλίες έμειναν αξέχαστες στο (περιορισμένο) κοινό. Ασημένια μπαλόνια αιωρούνταν στον αέρα και έγραφαν «FUCK YEAH OKLAHOMA CITY» και "FUCK YOU COVID-19».

Είναι αυτό το μέλλον των συναυλιών εν μέσω πανδημίας; Σίγουρα όχι. Οι Flaming Lips όμως απέδειξαν πως η μουσική ενώνει και δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Όχι ότι δεν θα θέλαμε να μπούμε σε μία τέτοια «διαστημική φούσκα» και να ακούσουμε το «Race for the Prize».