Μουσικη

Γιατί ο Φιλ Σπέκτορ δεν ήταν ένας απλά καλός παραγωγός

Η τεχνοτροπία του στην ηχοληψία επηρέασε πολλούς μελλοντικούς παραγωγούς και μουσικούς

alexandros-rixardos.jpg
Αλέξανδρος Ριχάρδος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο μουσικός παραγωγός Φιλ Σπέκτορ
© Matthew Simmons/Getty Images/Ideal Image

Ο Αλέξανδρος Ριχάρδος εξηγεί γιατί ο Φιλ Σπέκτορ, που πέθανε σε ηλικία 81 ετών, καταδικασμένος για φόνο, επηρέασε πολλούς μελλοντικούς παραγωγούς και μουσικούς

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος Αμερικάνος παραγωγός Φιλ Σπέκτορ, μετά από προβλήματα με τον κορωνοϊό. Ο Φιλ Σπέκτορ είχε γεννηθεί στο Μπρονξ και ξεκίνησε την καριέρα του σαν κιθαρίστας και τραγουδιστής των Teddy Bears, συνθέτοντας τη μοναδική μεγάλη επιτυχία τους «To Know Him Is To Love Him» (Νο 1 1958). To 1960, ίδρυσε την Philles Records και σε ηλικία 21 ετών μόνο έγινε ο νεότερος συνιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας. Η καριέρα του σαν παραγωγός απογειώθηκε δουλεύοντας με τα φωνητικά συγκροτήματα The Ronettes, the Crystals και Ike & Tina Turner και μαζί με τους συνεργάτες του ήταν ο πρώτος που σχημάτισε house band, γνωστή και σαν «Τhe Wrecking Crew», δημιουργώντας τον μοναδικό Wall of Sound που άλλαξε τη λογική ηχοληψίας στις ηχογραφήσεις. Μια Wrecking Crew που δεν είχε να κάνει μόνο με μουσικούς αλλά και σταθερούς συνεργάτες (μηχανικό και ηχολήπτη) στο στούντιο. To 1969 τον συναντούμε σαν παραγωγό στο άλμπουμ «Let it Be» των Beatles και μετά τη διάλυσή τους συνεργάζεται σε παραγωγές τόσο με τον Τζον Λένον όσο και τον Τζορτζ Χάρισον. Έκανε παραγωγή ακόμα σε δίσκους αλλά και τραγούδια των Λέοναρντ Κόεν, Dion DiMucci, Ramones, Righteous Brothers στην τεράστια επιτυχία τους «You 've Lost That Lovin' Feelin» (όπου είναι και συνσυνθέτης), Beatles («The Long and Winding Road») και Τζορτζ Χάρισον («My Sweet Lord»). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του BMI (Broadcast Music, Inc.) το «You've Lost That Lovin' Feelin» είναι το τραγούδι με το περισσότερο airplay στο αμερικάνικο ραδιόφωνο τον 20ό αιώνα.

Το 1973 κέρδισε το Grammy Award for Album of the Year για τη συμπαραγωγή του στο άλμπουμ «Concert for Bangladesh».

Τι είναι το Wall Of Sound που ανέπτυξε ο Φιλ Σπέκτορ

Wall of Sound ή Spector Sound είναι ο τεχνικός όρος παραγωγής μουσικής που αναπτύχθηκε από τον Φιλ Σπέκτορ στα Gold Star Studios, τη δεκαετία του 1960, με τη βοήθεια του μηχανικού Λάρι Λεβίν. Η σκέψη τους ήταν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της ηχογράφησης στούντιο για να δημιουργήσει μια ασυνήθιστα πυκνή ορχηστρική αισθητική (Wall of Sound), ήχος και λογική που δεν είχαν εμφανιστεί έως τότε. Ο Φιλ Σπέκτορ είπε το 1964: «Έψαχνα να δημιουργήσω έναν ήχο τόσο δυνατό που ακόμα κι αν το τραγούδι  δεν ήταν το καλύτερο, ο ήχος θα το έκανε επιτυχία!». Η τεχνοτροπία του στην ηχοληψία επηρέασε πολλούς μελλοντικούς παραγωγούς και μουσικούς όπως τον Μπρους Σπρίνγκστιν στο άλμπουμ του «Born Τo Run». H ποιότητά του σαν παραγωγός ήταν αυτή που τον έδωσε μια ξεχωριστή θέση στη δισκογραφία, τόσο σαν πρωτοπόρος όσο και σαν δημιουργός. Κατόρθωσε να συνδέσει το όνομά του όχι μόνο με τον πρωτοποριακό Wall of Sound αλλά και με τη γενική πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της παραγωγής.

Η ισόβια κάθειρξη

Στις 3 Φεβρουαρίου 2003, η ηθοποιός Λάνα Κλάρκσον βρέθηκε νεκρή σπίτι του στην Αλάμπρα της Καλιφόρνια. Το σώμα της ήταν σε μια καρέκλα με ένα όπλο στο στόμα της και με σπασμένα τα δόντια της που ήταν διάσπαρτα πάνω στο χαλί. Ο Φιλ Σπέκτορ είπε ότι ο θάνατος της Λάνα Κλάρκσον ήταν αυτοκτονία, «φιλώντας το όπλο» (σ.σ. γιατί είχε πυροβοληθεί στο στόμα). Η κλήση στην αστυνομία έγινε από το σπίτι του και συγκεκριμένα από τον οδηγό του Φιλ Σπέκτορ, Αντριάνο ντε Σόουζα, ο οποίος είπε ότι είδε τον Φιλ Σπέκτρο να βγαίνει από την πίσω πόρτα του σπιτιού με ένα όπλο στο χέρι του. Ο Φιλ Σπέκτορ παρέμεινε ελεύθερος με εγγύηση 1.000.000 δολαρίων με τη δίκη να ξεκινά στις 19 Μαρτίου 2007, παρουσία τηλεόρασης. Μετά από αναβολές που οφείλονταν στην κακή υγεία του (έπασχε από Πάρκινσον), η δίκη για δολοφονία στο δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2008 χωρίς όμως να μεταδίδεται τηλεοπτικά. 18 ημέρες μετά οι ένορκοι αποφάσισαν ότι ήταν ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη 19 ετών στο κρατικό σύστημα φυλακών της Καλιφόρνια. Όταν πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 2021 ήταν φυλακισμένος στο California Health Care Facility ενώ το 2024 θα έκανε αίτηση αποφυλάκισης.

Είχε κάνει τρεις γάμους, τον πρώτο με την τραγουδίστρια των Spectors Three, Merar, το δεύτερο με την τραγουδίστρια των Ronettes, Βερόνικα Μπένετ γνωστή και με το όνομα Ρόνι Σπέκτορ), ενώ το 2006 κι ενώ ήταν φυλακή παντρεύτηκε την 26χρονη Ρακέλ Σορτ.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο rockmachine.gr, το site που γράφει την ιστορία και τα νέα του κλασικού rock. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ