Μουσικη

Megaron: «Τα Καλτσάκια» και Balthasar Neumann Chor & Ensemble

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φροντίζει για την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων στο σπίτι.

Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Megaron Online παρουσιάζει σε live streaming το μουσικό παραμύθι «Τα Καλτσάκια» και τη συναυλία Balthasar Neumann Chor & Ensemble με τον Τόμας Χένγκελμπροκ.

Οι φετινές γιορτές μπορεί να μοιάζουν διαφορετικές από τις προηγούμενες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με περιορισμό μετακινήσεων και κλειστά θέατρα και χώρους εκδηλώσεων, όμως η τεχνολογία φέρνει στις οθόνες μας μεγάλες πολιτιστικές παραγωγές για μικρούς και μεγάλους. 

Το Megaron Online παρουσιάζει το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020 σε δωρεάν streaming, το μουσικό παραμύθι «Τα καλτσάκια». Πρόκειται για μια δημιουργία των Κοσμά Λαμπίδη, Σπύρο & Σταύρο Ρουμελιώτη, σε αφήγηση και τραγούδι της Μαρίας Παπαγεωργίου.

Η πλοκή του παραμυθιού είναι η εξής: «Μια φορά και έναν καιρό, σε έναν κόσμο ίδιο αλλά και τόσο διαφορετικό από τον δικό μας, η ζωή κυλούσε κανονικά μέσα σ’ ένα συρτάρι με Καλτσάκια, έρωτες και συγκρούσεις. Όταν έξαφνα όλα ανατρέπονται, η Φιλία θα δώσει τη λύση».

Η αφήγηση θα γίνει συγχρόνως στην ελληνική και ελληνική νοηματική γλώσσα, ενώ διαθέσιμη θα είναι και η διαδικτυακή αναμετάδοση με ακουστική περιγραφή για παιδιά με προβλήματα όρασης.

Παραμύθια για όλα τα παιδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © akriviadis.gr

Πληροφορίες
Σάββατο 19.12.2020 | 18:00
Ακούστε το παραμύθι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Συντελεστές
Κείμενο παραμυθιού: Κοσμάς Λαμπίδης, Σπύρος Ρουμελιώτης, Σταύρος Ρουμελιώτης. Τραγούδια (στίχοι- μουσική): Κοσμάς Λαμπίδης, Σπύρος Ρουμελιώτης. Αφήγηση-τραγούδι: Μαρία Παπαγεωργίου. Τραγούδι, νέι, κρουστά: Κοσμάς Λαμπίδης. Τραγούδι, κιθάρες, κρουστά: Σταύρος Ρουμελιώτης

Ενδογλωσσικοί υπέρτιτλοι με υποκατάσταση του ακουστικού καναλιού & εισαγωγική ακουστική και απτική περιγραφή: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη

Ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα: Θεοδώρα Τσαποΐτη

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του κύκλου Το Μέγαρο των παιδιών και των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της καλλιτεχνικής παραγωγής λόγω του COVID-19.

Balthasar Neumann Chor & Ensemble & Τόμας Χένγκελμπροκ 

​Ο μαέστρος Τόμας Χένγκελμπροκ διευθύνει το ορχηστρικό και χορωδιακό σύνολο Balthasar Neumann (Balthasar Neumann Chor & Ensemble) στη Λειτουργία σε σι ελάσσονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, σε δωρεάν live streaming από το Αμβούργο το μεσημέρι της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου 2020.

Ο μαέστρος Τόμας Χένγκελμπροκ διευθύνει το ορχηστρικό και χορωδιακό σύνολο Balthasar Neumann/Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Λειτουργία σε ελάσσονα BWV 232 είναι η «σημαντικότερη παρακαταθήκη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ στην ιστορία της μουσικής. Το έργο, γράφτηκε σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του Μπαχ και είναι βασισμένο σε προγενέστερες συνθέσεις του. Περιλαμβάνει μέρη που ο Γερμανός συνθέτης επεξεργαζόταν επί πολλά χρόνια και μετέτρεψε σε λειτουργία ένα χρόνο πριν πεθάνει. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1749. Πιστεύεται ότι η Λειτουργία πιθανόν να ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά το 1859, περισσότερο από έναν αιώνα μετά την ολοκλήρωσή της.

Η Λειτουργία μάλλον ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά μόλις στα 1859, δηλαδή περισσότερο από έναν αιώνα μετά την ολοκλήρωσή της. Έκτοτε, παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα και πολυηχογραφημένα φωνητικά έργα του Μπαχ.

Το ορχηστρικό και χορωδιακό σύνολο Balthasar Neumann © Florence Grandidier

Πληροφορίες
Κυριακή 20.12.2020 | 12:00 το μεσημέρι
Παρακολουθήστε τη συναυλία ΕΔΩ 
Η αναμετάδοση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.