Μουσικη

Χριστουγεννιάτικη μουσική πανδαισία με συναυλία μπαρόκ της Κ.Ο.Θ.

Online Κυριακές του Δεκέμβρη, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Συνεχίζει τις δωρεάν διαδικτυακές μεταδόσεις και την Κυριακή 20/12 μας ταξιδεύει στην εποχή του μπαρόκ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΜΠΑΡΟΚ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Συνεχίζει τις δωρεάν διαδικτυακές μεταδόσεις και την Κυριακή 20/12 μας ταξιδεύει στην εποχή του μπαρόκ

Τι θα ήταν οι γιορτές χωρίς τις χαρμόσυνες μελωδίες που τις συνοδεύουν; Οι αιθέριες, γαλήνιες ηχητικές ζωγραφιές των Χριστουγέννων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πλέον μαγευτικής περιόδου της χρονιάς που ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε. Έστω και σε συνθήκες πανδημίας, υπάρχουν συναυλιακές εκδηλώσεις οι οποίες θα καταφέρουν να μας μεταδώσουν αξέχαστες μουσικές στιγμές των ημερών που έρχονται.

880x587_01.jpg

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις διαδικτυακές μεταδόσεις νέων παραγωγών της, την Κυριακή 20/12, ώρα 19:00, με τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία, που μας ταξιδεύει στην εποχή μπαρόκ, μέσα από έργα σημαντικών εκπροσώπων της, όπως Βιβάλντι, Σκαρλάτι και Χαίντελ. Επιπλέον, προσφέρει τη συναυλία δωρεάν στο μουσικόφιλο κοινό, μέσα από το κανάλι της στο YouTube και τη σελίδα της Κ.Ο.Θ. στο Facebook.

Ο Αλεσάντρο Σκαρλάτι υπήρξε ένας πολυγραφότατος συνθέτης, κυρίως στο χώρο της όπερας, με τη γραφή του να χαρακτηρίζεται από πλήθος ιδεών, εκφραστικό πλούτο και συναισθηματικό βάθος. Το ύφος του είναι χαρακτηριστικό της Ναπολιτάνικης Σχολής, ενώ οι συνθέσεις του μπορούν να χαρακτηριστούν ως γέφυρα που ενώνει τη φωνητική μουσική του πρώιμου μπαρόκ με την κλασική σχολή του 18ου αιώνα. Η άρια ‘Nacque, col Gran Messia’ περιλαμβάνεται στο θρησκευτικό έργο ‘Cantata pastorale’ και χαρακτηρίζεται από ζεστασιά, μελωδικό πλούτο και αρμονική εφευρετικότητα.

Ο Βενετσιάνος Αντόνιο Βιβάλντι είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες όλων των εποχών, με πλούσια και καινοτόμο εργογραφία, που ενέπνευσε πλήθος μεταγενέστερων δημιουργών. Ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε στο σολιστικό κοντσέρτο την τριμερή του μορφή, ενώ εξέλιξε τις αντιπαραθέσεις των τούτι με τα σόλι, προσδίδοντας στα μέρη του σολίστα μία πρωτόγνωρη εκφραστική δύναμη και ένα λυρισμό που μόνο στις άριες της όπερας συναντούσε κανείς ως τότε.

Ο Δήμος Γκουνταρούλης ερμηνεύει το ‘Κοντσέρτο για βιολοντσέλο obbligato, RV 409’ και το ‘Κοντσέρτο για βιολοντσέλο, RV 419, ενώ η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα ερμηνεύει γνωστές άριες του σπουδαίου δημιουργού. Το ‘Concerto per la Solennita di S. Lorenzo, RV 562’, που ολοκληρώνει την παρέλαση συνθέσεων του Βιβάλντι, αποτελεί ένα ταξίδι από το Φως στο Σκοτάδι και πίσω, με έναν τρόπο μοναδικό, όπως μόνο ο ‘Κόκκινος Παπάς’ μπορεί να πράξει με τη μουσική του.

Ο Χαίντελ είναι η τελευταία μεγάλη μορφή της εποχής μπαρόκ, μαζί με τον Μπαχ. Οι συνθέσεις του συγκεντρώνουν όλα τα διαφορετικά ύφη της εποχής του. Η υπέροχη άρια ‘Son Qual Stanco’ ακούγεται στην 2η πράξη της μυθολογικής όπερας ‘Η Αριάδνη στην Κρήτη’ και προβάλλει διάφορες απαιτήσεις, τόσο από το τσέλο, όσο και από τη φωνή.

880x587_02.jpg

Χριστουγεννιάτικη συναυλία μπαρόκ

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 19:00. Δωρεάν μετάδοση, από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube (TheTSSO) και τη σελίδα της στο Facebook

Διεύθυνση ορχήστρας/τσέμπαλο: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Βιολοντσέλο: Δήμος Γκουνταρούλης

Μέτζο σοπράνο: Θεοδώρα Μπάκα

Πρόγραμμα
Αλεσάντρο Σκαρλάτι: Αria pastorale ‘Nacque, col Gran Messia’
Αντόνιο Βιβάλντι: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο obbligato σε μι ελάσσονα, RV 409
Αντόνιο Βιβάλντι: Άρια “Cum Dederit” από ‘Nisi Dominus’ σε σολ ελάσσονα, RV 608
Αντόνιο Βιβάλντι: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε λα ελάσσονα , RV 419
Αντόνιο Βιβάλντι: Άρια ‘Non Ita’ από ‘Ιουδήθ Θριαμβεύουσα’
Αντόνιο Βιβάλντι: Concerto per la Solennita di S. Lorenzo, RV 562
Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ: Άρια για βιολοντσέλο obbligato ‘Son Qual Stanco’ από ‘Αριάδνη στην Κρήτη’

880x587_03.jpg


H προετοιμασία και η πραγματοποίηση αυτών των συναυλιών γίνεται με ειδική άδεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ όλοι οι συντελεστές υποβάλλονται σε τεστ Covid-19 πριν την έναρξη των προβών.


Κ.Ο.Θ.
www.tsso.gr
Facebook @thessalonikistatesymphonyorchestra
Youtube @TheTsso
Instagram @tssoofficial
Twitter @ThesOrchestra

ΠΡΟΣΦΑΤΑ