Μουσικη

Χαρμόσυνη Brass Xmas Κυριακή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Δωρεάν διαδικτυακή μετάδοση σε εορταστικό κλίμα στις 13/12

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις δωρεάν διαδικτυακές μεταδόσεις συναυλιών, με το πρόγραμμα «Brass Xmas», την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 19:00

Εορταστικοί ρυθμοί και χαρμόσυνοι ήχοι από τον μαγευτικό κόσμο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διαχρονικές Χριστουγεννιάτικες μελωδίες που έχουν αγαπηθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από σύνολο χάλκινων και πνευστών της ΚΟΘ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Δημοσθένη Φωτιάδη. «Brass Xmas»: Μια Κυριακή πλημμυρισμένη από μουσική και γιορτινή θετική ενέργεια, ένα ταιριαστό με την εποχή δώρο της ΚΟΘ προς όλους τους φίλους της μουσικής.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Τις Κυριακές του Δεκεμβρίου, η KOΘ ερμηνεύει online. Απαντώντας στις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες όλοι βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας και συνεχίζοντας τις δωρεάν διαδικτυακές μεταδόσεις συναυλιών, μέσα από τα κοινωνικά της δίκτυα, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μας προσφέρει το πρόγραμμα «Brass Xmas», την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 19:00.

Σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών της ΚΟΘ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Δημοσθένη Φωτιάδη, μεταδίδει το εορταστικό κλίμα, μέσα από γνωστές Χριστουγεννιάτικες μελωδίες των Χάρβεϋ, Τσαϊκόφκσι και Άντερσον. 

brass_xmas.jpg

Η παραδοσιακή γαλλική μελωδία που ακούγεται στα κάλαντα «Ding Dong, Merrily on High» καταγράφηκε για πρώτη φορά σε μία πραγματεία για χορούς του 16ου αιώνα, που εξέδωσε με τον τίτλο «Orchésographie» το 1589 ο Γάλλος κληρικός και συνθέτης Jehan Tabourot, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Thoinot Arbeau. Το 1924, ο Άγγλος κληρικός George Ratcliffe Woodward έγραψε στίχους για κάλαντα πάνω σε αυτή την όμορφη μελωδία, με τη βοήθεια του Ιρλανδού συνθέτη Charles Wood. Ο Roger Harvey, ένας εκ των ιδρυτών του συγκροτήματος London Brass, διασκεύασε το διάσημο πλέον τραγούδι για σύνολο 10 χάλκινων πνευστών και κρουστών. 

O Roger Harvey συνέθεσε για σύνολο 10 χάλκινων πνευστών και το «Festive Cheer» συλλέγοντας μελωδίες από γνωστά και αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όπως «Sleigh Ride», «Jingle Bells», «We Wish You A Merry Christmas», «Have Yourself A Merry Little Christmas». κ.α. 

880x550_3.jpg

Οι υπέροχες μελωδίες του μπαλέτου «Καρυοθραύστης» αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων σε όλο τον κόσμο. Ο Michael Allen διασκεύασε για σύνολο χάλκινων πνευστών πέντε από τα συνολικά οχτώ μέρη της ομώνυμης ορχηστρικής σουίτας, όπως την «Εισαγωγή», το «Εμβατήριο» και τρεις χορούς, τον ρωσικό, τον κινεζικό και τον αραβικό, μεταδίδοντας όλη τη γοητεία της μουσικής του του Τσαϊκόφκσι με τους αναμφισβήτητους πρωταγωνιστές των Χριστουγεννιάτικων μελωδιών, τα χάλκινα πνευστά.  

Η σύνθεση «Α Christmas Festival» του Leroy Anderson είναι ένα ποτ πουρί Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών που αγαπιούνται ιδιαίτερα στις Η.Π.Α.. Ο Άντερσον ξεκίνησε να γράφει το έργο το 1950, όμως έκανε διάφορες προσαρμογές μέχρι να καταλήξει στην τελική του μορφή εννιά χρόνια μετά. Το έργο ξεκινά με το «Joy to the World», περνά από άλλες διάσημες μελωδίες, όπως «Silent Night» και «Jingle Bells» καταλήγοντας στο «O Come All Ye Faithful». Ο Agnus Armstrong διασκεύασε το 2012 το έργο αυτό, για σύνολο χάλκινων πνευστών, κρουστά και τύμπανα, απαιτώντας από τους εκτελεστές ιδιαίτερη δεξιοτεχνία. 

1280x650.jpg

Brass Xmas   
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 19:00. Από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube (TheTSSO) και τη σελίδα της στο Facebook 

Σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών της ΚΟΘ 

Διεύθυνση ορχήστρας: Δημοσθένης Φωτιάδης  

Πρόγραμμα

  • Roger Harvey: Ding Dong, Merrily on High (μεταγραφή για σύνολο χάλκινων πνευστών) 
  • Roger Harvey: Festive Cheer 
  • Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Καρυοθραύστης (μετ. Michael Allen) 
  • Leroy Anderson: A Christmas Festival, για σύνολο χάλκινων πνευστών, τύμπανα και κρουστά (μετ. Angus Armstrong) 

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Site: www.tsso.gr 
Facebook: @thessalonikistatesymphonyorchestra 
Youtube: @TheTsso 
Instagram: @tssoofficial 
Twitter: @ThesOrchestra 


H προετοιμασία και η πραγματοποίηση αυτών των συναυλιών γίνεται με ειδική άδεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ όλοι οι συντελεστές υποβάλλονται σε τεστ Covid-19 πριν την έναρξη των προβών. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ