Μουσικη

Mary Poppins: Γιατί το «A Spoonful of Sugar» είναι επίκαιρο

Το τραγούδι έχει διττή σημασία. Πώς ήρθε η έμπνευση;

Αλεξάνδρα Σκαράκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η έμπνευση των αδερφών Σέρμαν στο τραγούδι «A Spoonful of Sugar» από την ταινία «Mary Poppins» και η σύνδεσή του με την πανδημία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ υποσχέθηκε στην κόρη του ότι θα μετέφερε το αγαπημένο της παιδικό παραμύθι «Mary Poppins» (1934) της Βρετανίδας συγγραφέως Π.Λ. Τράβερς, στη μεγάλη οθόνη. Αυτό που δεν γνώριζε τότε ο δημοφιλής animator ήταν ότι το όραμά του θα διαρκούσε πολλά χρόνια μέχρι την υλοποίηση, καθώς χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης της συγγραφέως να πουλήσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα και συγκεκριμένα σε ένα στούντιο παραγωγής για το οποίο φοβόταν ότι θα παρουσίαζε τη δουλειά της με έναν υπερβολικά συναισθηματικό τρόπο. Ωστόσο ο Ντίσνεϊ κατάφερε να την πείσει και τελικά εκείνη δέχθηκε, αλλά συχνά παρέμβαινε στα σχέδια της δημιουργικής ομάδας στο –τότε– Disney Brothers Studio (σημερινή The Walt Disney Company).

Το καλοκαίρι του 1964, η ιστορία της μαγικής νταντάς Mary Poppins (Τζούλι Άντριους) που προσγειώθηκε από τα σύννεφα στην οδό Cherry Tree Lane του Λονδίνου όπου βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας Μπάνκς, προβλήθηκε στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες και έκτοτε αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες εκατομμυρίων θεατών στον κόσμο. Η μιούζικαλ ταινία είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία εκείνη τη χρονιά και κέρδισε συνολικά πέντε Όσκαρ, μαζί με αυτό της Καλύτερης Ηθοποιού.

Εκτός από τον συνδυασμό live-action σκηνών και πολύχρωμων κινουμένων σχεδίων, η «Mary Poppins» σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Στίβενσον, είχε και πρωτότυπη μουσική. Τα αδέρφια Ρίτσαρντ Μ. Σέρμαν και Ρόμπερτ Μπ. Σέρμαν (γνωστοί αργότερα ως The Sherman Brothers) έγραψαν τη μουσική και τον στίχο των βραβευμένων τραγουδιών που πλέον συμπεριλαμβάνονται σε λίστες με τα καλύτερα κομμάτια σε ταινίες της Ντίσνεϊ. Από τα εύθυμα και χορευτικά «Supercalifragilisticexpialidocious» και «Chim Chim Cheree» μέχρι το μελωδικό – και αγαπημένο του Γουόλτ Ντίσνεϊ «Feed the Birds», τα τραγούδια έχουν μείνει στην ιστορία των κλασικών μιούζικαλ και έχουν διασκευαστεί πολλές φορές.  

Κι ενώ ο στίχος των τραγουδιών περιγράφει μια αληθινή κατάσταση στις ζωές των πρωταγωνιστών και μεταφέρουν μηνύματα στους ακροατές, υπάρχει ένα τραγούδι του οποίου η ιστορία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, λόγω της πανδημίας και τους πρώτους εμβολιασμούς. Αυτό είναι το «A Spoonful of Sugar». 

Στη σκηνή που ακούγεται το κομμάτι, τα δυο παιδιά παρακολουθούν την νταντά να τραγουδάει ότι «μια γεμάτη κουταλιά με ζάχαρη βοηθάει το φάρμακο να πάει κάτω», ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τις μαγικές δυνάμεις της για να μαζέψει το ακατάστατο δωμάτιό τους. Το μήνυμα του τραγουδιού είναι ότι «σε κάθε δουλειά που πρέπει να γίνει, υπάρχει και κάποιο διασκεδαστικό στοιχείο». Το τραγούδι έχει διττή σημασία. Από τη μια, το κουτάλι με τη ζάχαρη προσθέτει μια γλυκύτητα ώστε η άχαρη δουλειά να μετατραπεί σε εύκολο καθήκον. Από την άλλη πλευρά, όταν αυτό το διασκεδαστικό στοιχείο ανακαλυφθεί, η δραστηριότητα από μόνη της είναι ικανοποιητική και όσο κοινότοπη κι αν είναι, μπορεί να γίνει απολαυστική.

Ο σεναριογράφος, παραγωγός σκηνοθέτης και γιος του Ρόμπερτ Σέρμαν, Τζέφρι Σέρμαν, μίλησε πρόσφατα για τη δημιουργία του τραγουδιού που ακούγεται στην ταινία, από τον πατέρα και τον θείο του.

Πώς ήρθε η έμπνευση για το τραγούδι; Ο Τζέφρι Σέρμαν έγραψε στον λογαριασμό του στο Τουίτερ στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020: «Όταν ήμουν παιδί, κάναμε το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας. Εκείνη τη μέρα, ο πατέρας μου, ο οποίος τότε εργαζόταν στην παραγωγή της Mary Poppins, με ρώτησε πώς ήταν και του μίλησα για το εμβόλιο. ‘Πόνεσε;’, είπε και απάντησα ότι το έβαλαν σε έναν κύβο ζάχαρης και τον έφαγα. Τότε με κοίταξε για πολλή ώρα και με ευχαρίστησε. Τηλεφώνησε στον θείο μου Ντικ και την επόμενη ημέρα έγραψαν το ‘A Spoonful of Sugar’. Αυτή είναι η μικρή μου ιστορία για τη μουσική της ταινίας. Όταν φτάσει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, να το κάνετε. Είμαστε αλληλεξαρτώμενοι σε αυτό τον μικρό κόσμο. Να εμπιστεύεστε την επιστήμη και τους γιατρούς. Θα νικήσουμε αυτόν τον εχθρό αν ακούσουμε εκείνους που έχουν γνώσεις. Να είστε ασφαλείς, να φοράτε μάσκα, να σκέφτεστε τους ανθρώπους δίπλα σας».

Οι χρήστες του πλατφόρμας συνέδεσαν τα tweets του Τζέφρι Σέρμαν και τις ρίζες του τραγουδιού, με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και μάλιστα μερικοί έγραψαν ότι θα σκεφτούν να εμβολιαστούν. «Θα τραγουδάω ‘a spoonful of sugar helps the medicine go down’ για ολόκληρη την εβδομάδα. Ευχαριστούμε γι’αυτή την υπέροχη ιστορία», αναφέρει ένας. Ένας δεύτερος έγραψε: «Ως μουσικός και γιατρός, σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου».

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης θυμάται τον πατέρα και τον θείο του με μεγάλη στοργή. «Ο πατέρας μου Ρόμπερτ Σέρμαν που πέθανε το 2012, ήταν ο ένας από τους δυο Sherman Brothers, οι οποίοι έγραψαν τα soundtracks για περισσότερες από 50 ταινίες, θεματικά πάρκα της Ντίσνεϊ και θεατρικά μιούζικαλ. Όπως παρουσιάσαμε στο ντοκιμαντέρ ‘The Boys: The Sherman Brothers’ για τα στούντιο της Ντίσνεϊ, ο πατέρας και ο θείος μου προσλήφθηκαν από τον ίδιο τον Γουόλτ Ντίσνεϊ ως οι πρώτοι και μοναδικοί συνθέτες μουσικής», εξήγησε πριν από μερικές ημέρες στον ιστότοπο Today.