Στιγμιότυπο από το live stream της Roisin Murphy στο Mixcloud
© Jay Creagh
Μουσικη

Róisín Murphy: Το παγκόσμιο live stream που «έριξε» το Mixcloud

Μια στιγμή στον χρόνο κι ένα ντοκουμέντο της εποχής μας από τη βασίλισσα των dancefloors
daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφικά στιγμιότυπα κι εντυπώσεις από το global live stream της Róisín Murphy στην πλατφόρμα Mixcloud

«Αυτό είναι ... Επαναφέρω όλη την μπάντα μαζί! Έχω ανάγκη να νιώσω μια σύνδεση με άλλους μουσικούς, εδώ και τώρα. Με ένα ζωντανό show και μια live μπάντα οτιδήποτε μπορεί και θα συμβεί. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνδυάσω τη μουσική και τα visuals με νέους και συναρπαστικούς τρόπους και να μοιραστώ μουσική από το νέο μου άλμπουμ» δήλωσε η Róisín Murphy, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει ένα παγκόσμιο live stream μέσα από την πλατφόρμα του Mixcloud, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.

Όσοι έχουν ζήσει τη συναυλιακή εμπειρία ή την ενέργεια που μπορεί να βγάλει ένα DJ set της, είτε την πρόλαβαν στην εποχή των Moloko είτε μετέπειτα, στην προσωπική της διαδρομή, γνωρίζουν πως η μεταμόρφωσή της σε μια art-pop βασίλισσα είναι πάντα μοναδική. Με house, disco και hot jazz ήχους και με πρωτότυπους εικονοκλαστικούς κόσμους να επικοινωνούν μεταξύ τους, δεν σταματά να εξερευνά ό,τι της κινεί το ενδιαφέρον και εξάπτει την περιέργεια.

«H Cindy Sherman ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη έμπνευση» δήλωσε η Róisín Murphy στη συνέντευξή της στην ATHENS VOICE πριν μερικές εβδομάδες, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ «Róisín Machine», σχολιάζοντας την επιβλητική οπτική της παρουσία.

Ανήκοντας στους καλλιτέχνες εκείνους που αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με τον κόσμο την περίοδο του lockdown με τη μουσική τους, η Róisín Murphy άνοιξε τις κάμερες από το σπίτι της έξι φορές, ερμηνεύοντας έξι τραγούδια από το άλμπουμ «Róisín Machine», έξι παραστάσεις που μοιάζουν με φιλμ μικρού μήκους και βρίσκονται διαθέσιμες στο επίσημο κανάλι της στο YouTube. Και δίνοντας μια performance για το «Something More» από ένα loft στην έρημη Ίμπιζα που είναι άγνωστο πότε και με τι συνθήκες θα δει ξανά τα περίφημα clubs της ξανά γεμάτα.  

Στιγμιότυπο από το live stream της Roisin Murphy στο Mixcloud
© Jay Creagh

«ΜΕ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ SHOW ΚΑΙ ΜΙΑ LIVE ΜΠΑΝΤΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ»

Στιγμιότυπο από το live stream της Roisin Murphy στο Mixcloud
© Jay Creagh

«ΜΕ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ SHOW ΚΑΙ ΜΙΑ LIVE ΜΠΑΝΤΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ»

«Η ζωντανή μουσική και τα φιλμ είναι δύο από τα αγαπημένα μου πράγματα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη για τις δυνατότητες και είμαι έτοιμη να το αναδείξω στο πνεύμα της δημιουργικής περιπέτειας. Αυτή θα είναι μια στιγμή στον χρόνο κι ένα ντοκουμέντο της εποχής. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι συναισθηματικό» κατέληξε στην ανακοίνωσή της για το παγκόσμιο live stream το αντίτιμο του οποίου ήταν 11 δολάρια και με κάθε ηλεκτρονικό εισιτήριο ο θεατής μπορούσε να δει το show σε τρεις ζώνες ώρας, Σίδνεϊ, Λονδίνου και Νέας Υόρκης αλλά και να κερδίσει 15% έκπτωση στην αγορά του άλμπουμ «Róisín Machine» σε CD, βινύλιο ή ψηφιακή μορφή.

Στιγμιότυπο από το live stream της Roisin Murphy στο Mixcloud
© Jay Creagh

Σάββατο βράδυ, 21.00 ώρα Λονδίνου, 23.00 ώρα Αθήνας, με την Ελλάδα ξανά σε καραντίνα, ζωντανή σύνδεση με μια αποθήκη στο Μπέρμιγχαμ, παλ χρώματα για τίτλους έναρξης με αναφορά σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν για αυτό και μια γκαραζόπορτα που ανεβαίνει σαν αυλαία που ανοίγει. Τράσες αντί για σταγκόνια, καλώδια, καλώδια, καλώδια, ασύρματος κόσμος, φώτα, κάμερες, τεχνολογική επανάσταση και είσοδος με το τελευταίο τραγούδι του νέου της άλμπουμ «Jealousy» σε ένα Rhumba Mix του χρόνιου συνεργάτη της Crooked Man aka DJ Parrot.  

Στιγμιότυπο από το live stream της Roisin Murphy στο Mixcloud
© Jay Creagh

© Jay Creagh

Στιγμιότυπο από το live stream της Roisin Murphy στο Mixcloud
© Jay Creagh

Η Róisín Murphy, η μπάντα της και η χορεύτρια  Lindy N'Singo ερμηνεύουν σε ένα industrial σκηνικό και χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον πλανήτη παρακολουθούν από τις οθόνες τους ενώ σε real time σχολιάζουν και βάζουν emoticons στο chat της beta έκδοσης του Mixcloud Live. Όλοι θέλουμε κάτι περισσότερο από αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτό το συναίσθημα του συλλογικού βιώματος που έχει η συνάθροιση, και η 47χρονη Ιρλανδή έχει την απάντηση με το «Something More», το πρώτο τραγούδι που ζήτησε από κάποιον άλλο να της γράψει, την Amy Douglas κι έγινε το μελαγχολικό electro hit του άλμπουμ. Πώς είναι να δίνεις μια συναυλία χωρίς να γνωρίζεις ποιο είναι το κοινό σου; Βλέποντας ίσως μόνο τον αριθμό των χρηστών σε κάποια οθόνη; Εμείς βλέπουμε τη Róisín Murphy να πηγαίνει πίσω από τη σκηνή για να αλλάξει ρούχα, στιλ, ταυτότητα, διάθεση και να χορέψουμε το «Let Me Know» από το δεύτερο άλμπουμ της «Overpowered» που κυκλοφόρησε το 2007 και ξεκινά με τη φράση «Let me know when you're lonely babe».

Στιγμιότυπο από το live stream της Roisin Murphy στο Mixcloud
© Jay Creagh

© Jay Creagh

Ο νόμος του Μέρφι «Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει» τίθεται σε ισχύ στο «Murphy’s Law», και το buffering στο live stream οδηγεί σε μια διακοπή 20 λεπτών. Σε μια «κανονική» συναυλία, σε ένα τεχνικό πρόβλημα οι θεατές θα χειροκροτούσαν για να εμψυχώσουν τον καλλιτέχνη, εδώ υπάρχουν και κάποιοι που ζητούν τα λεφτά τους πίσω και ξεκινούν την γκρίνια σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι διαχειριστές του Mixcloud ενημερώνουν πως θα υπάρξει και νέα μετάδοση, ο λογαριασμός του Athens Voice 102.5 στέλνει μια μεγάλη καρδιά στο chat και αφού όλα επανέλθουν στο σημείο που σταμάτησαν το «Incapable» και το «Narcissus (Bent Crooked Mix)» σε καθηλώνουν στην οθόνη και κάνουν το σπίτι να μοιάζει με ένα dancefloor. Και ίσως το «Simulation» είναι η καλύτερη επιλογή για να συνεχίσει αυτό το φαντασμαγορικό show.

Διακτινισμός στις μέρες των Moloko με το «Forever More (FKEK mix)» και το «Cannot Contain This». Επιστροφή στο «Overpowered» με το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ. Διασκευή στο «Flash Of Light» των Luca C & Brigante με την μπάντα να συγχρονίζεται απίστευτα, το μπάσο να βγάζει παπάδες και την ατμόσφαιρα να γίνεται το σημείο αναφοράς της βραδιάς. Τιμή στη χρυσή εποχή του clubbing και τον David Morales με «Golden Era».

Η Róisín Murphy δεν σταματά να αλλάζει μορφές, να παίζει με την κάμερα, να συνδιαλέγεται κινητικά με την χορεύτρια-παρτενέρ της στη σκηνή, να λικνίζεται, να κάνει ακόμα και headbanging. «Familiar Feeling», όπως μας είπε πρώτη φορά και το 2003 στο «Statues», και με όλη την μπάντα πλέον να έχει αφήσει τη σκηνή ακομπανιάροντας ζωντανά εν κινήσει την ερμηνεύτρια, το σκηνοθετικό εύρημα οδηγεί την κάμερα εκεί που όλα ξεκίνησαν, ρίχνοντας αυλαία με την γκαραζόπορτα να κατεβαίνει και από το μικρό παράθυρό της να αποχαιρετά τον παγκόσμιο ιστό με τη φωνή της. Αυτή δεν ήταν μια ακόμα συναυλία αλλά αυτό που μας υποσχέθηκε: μια στιγμή στον χρόνο κι ένα ντοκουμέντο της εποχής μας.  

Δειτε περισσοτερα