- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Chronotopia: «Αντηχήσεις/Echoes» στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Το πρωτοποριακό εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής σύνθεσης ζητά τη συμμετοχή σου και δέχεται αιτήσεις συμμετοχής έως τις 25 Οκτωβρίου.
Chronotopia «Αντηχήσεις / Echoes»: Εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής σύνθεσης με τους Άκη Σίνο και Anke Eckardt από το Open Plan του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Επιτέλους, μια από τις πλέον καλλιτεχνικά φιλόδοξες πλατφόρμες της σεζόν μπαίνει στην τελική ευθεία. Η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ολοκληρώνεται στις 25 Οκτωβρίου και η δημιουργική κοινότητα υποδέχεται το Chronotopia «Αντηχήσεις / Echoes», μια συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στα πλαίσια του Open Plan με το CTM Festival του Βερολίνου και το Goethe-Institut Athen, στη διάρκεια του οποίου, sound artists και συνθέτες ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής θα συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο με επίκεντρο το ερευνητικό και καλλιτεχνικό έργο του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ). Ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της δράσης και ποια τα πρόσωπα που μοχθούν πίσω από το πρότζεκτ που ήδη θεωρείται ό,τι πιο καυτό στο ιδεοδρόμιο του πρωτοποριακού ήχου;
Το εργαστήριο Chronotopia «Αντηχήσεις / Echoes»
Πώς μπορούν να αναδειχθούν οι συνδέσεις μεταξύ της πειραματικής μουσικής και έρευνας του χθες και του σήμερα; Με ποιους τρόπους διερευνώνται οι αντηχήσεις μεταξύ της παλαιότερης και της σύγχρονης μουσικής, του ήχου και των πολυμεσικών πρακτικών και πώς επαναδιατυπώνονται μουσικές μορφές και πρακτικές που προηγούνται της νεωτερικότητας; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά το Chronotopia, μια πρωτοβουλία του CTM Festival και του Goethe-Institut Athen.
Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην «αρχαιολογία των μέσων» και των αρχειακών υλικών και αποφεύγοντας μια γραμμική θεώρηση του χρόνου ως κατασκευής που αναπαράγει μια στερεοτυπική έννοια της προόδου, το Chronotopia υιοθετεί και εξερευνά κυκλικές και σπειροειδείς θεωρήσεις της ιστορίας και του χρόνου, αφηγηματικές πτυχές, παράλληλες πολιτισμικές διαδόσεις και περιπτώσεις κατά τις οποίες το παρελθόν και το παρόν συγκλίνουν το ένα μέσα στο άλλο προκειμένου να παράγουν έναν καινούργιο διάλογο. Ο ήχος, η μουσική και οι πρακτικές των μέσων επιτρέπουν την εμφάνιση εναλλακτικών χωροχρόνων και αφηγήσεων.
Μια ομάδα από sound artists και συνθέτες ηλεκτρονικής ή ηλεκτροακουστικής μουσικής θα κληθούν να συμμετάσχουν στο Chronotopia Αντηχήσεις / Echoes μέσω ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Οι καλλιτέχνες θα μελετήσουν το ανεξάντλητο αρχείο του ΚΣΥΜΕ υπό την καθοδήγηση της Anke Echardt και του Άκη Σίνου, με στόχο να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα, τα οποία θα παρουσιαστούν στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021, στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου 2021. Θα πραγματοποιηθούν επίσης webinars με επισκέπτες ερευνητές, οι οποίοι θα μοιραστούν τις γνώσεις τους σχετικά με ζητήματα τεχνολογίας και πολιτισμού, καθώς και με τον ρόλο των αρχείων στην ψηφιακή εποχή.
Τα live events, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το Chronotopia στο πλαίσιο του προγράμματος του 2020, θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με την παρουσίαση των πρωτότυπων έργων των συμμετεχόντων του εργαστηρίου.
Η τελική παρουσίαση στην Αθήνα
Μέσα από έξι εντατικά διαδικτυακά εργαστήρια με τους καλλιτέχνες που θα επιλεγούν από την ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, θα εξερευνηθούν οι «αντηχήσεις» ανάμεσα στα υλικά και τις ιδέες που εντοπίζονται στο αρχείο της ΚΣΥΜΕ και τις σύγχρονες πρακτικές. Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν, θα λάβουν από 700 ευρώ με στόχο να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο ηχητικό έργο. Οι καλλιτέχνες μπορούν να συνοδεύσουν το τελικό έργο τους με επιπλέον υλικά που τεκμηριώνουν και απεικονίζουν την καλλιτεχνική διαδικασία, όπως μουσικά θέματα, οδηγίες για εγκαταστάσεις ήχου, οδηγίες για περφόρμανς.
Οι δημιουργίες που θα προκύψουν από τις αναθέσεις, θα παρουσιαστούν σε ένα showcase event στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021, στην Αθήνα. Για να δηλώσετε συμμετοχή, συμπληρώστε την ειδική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ως τις 25 Οκτωβρίου. Οι καλλιτέχνες οι οποίοι θα στελεχώσουν το εργαστήριο, θα ειδοποιηθούν έως τις 4 Νοεμβρίου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, το ΟΑΚΑ φιλοξενεί το μεγαλύτερο lineup στην ιστορία του Primer Music Festival, μέσα από τη μοναδική συνεργασία του με το παγκόσμιο brand της ZAMNA
Ο 88χρονος ηθοποιός ολοκλήρωσε το όνειρό του σε διάστημα 60 χρόνων
Έξι δεκαετίες μετά, το Pet Sounds παραμένει σπουδαίο. «Ζωντανό» όμως;
Βlack metal, desert fuzz, καλιφορνέζικο psych, ιστορικές επανενώσεις και μεγάλες φωνές μετατρέπουν την Αθήνα σε συναυλιακή ζώνη υψηλής τάσης
Η φετινή διοργάνωση κινείται γύρω από τη θεματική «Μουσικές ρίζες»
«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», απαντάει τα Κρεμλίνο
Αναλυτικά τι δήλωσε η σπουδαία τραγουδίστρια
Φόβοι για επιθέσεις με πυραύλους και drone από το Ιράν
Στο newsletter του, ο Νικ Κέιβ απαντάει στις ερωτήσεις που του στέλνουν οι αναγνώστες του
Ήταν το μοναδικό μέλος του συγκροτήματος που δεν είχε τη χαρακτηριστική μακριά γενειάδα
Μετά από χρόνια αποχής, η διάσημη τραγουδίστρια ετοιμάζεται να δώσει μία σειρά από εμφανίσεις στο Παρίσι
Άλλες υποψήφιες είναι η Αριάνα Γκράντε και η Σαμπρίνα Κάρπεντερ
Το «Dopamine Chamber» είναι ο πιο σκοτεινός και συνθετικός δίσκος τους μέχρι σήμερα
Κάτω από τη θεματική «Ανατροπές» πραγματοποιήθηκε φέτος η διοργάνωση
Tα φθηνότερα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε μία ώρα
Η θρυλική τραγουδίστρια πέθανε στις 8 Ιουλίου στην Πορτογαλία, μετά από επείγουσα εγχείρηση
Οι μουσικές αναμνήσεις από το καλοκαίρι που ζήσαμε στην Πλατεία Νερού
Το φεστιβάλ επιστρέφει από τις 24 Αυγούστου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου
Συνεργασία του συγκροτήματος με τον ιρλανδικό σύλλογο για την αποστολή ιατρικής βοήθειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.