Μουσικη

Led Zeppelin: Η διαμάχη για το «Stairway To Heaven» τελείωσε

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τερμάτισε οριστικά την υπόθεση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η δικαστική διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα του «Stairway To Heaven» τελείωσε - Δικαίωση για τους Led Zeppelin.

Και η τελευταία δικαστική διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα του «Stairway To Heaven» των Led Zeppelin τελείωσε. Η αμερικανική μπάντα «Spirit» είχε κάνει μήνυση το 2014 στους Led Zeppelin, κατηγορώντας τους ότι είχαν κλέψει το εναρκτήριο ριφ από το γνωστό τους τραγούδι «Stairway To Heaven». Οι Led Zeppelin κέρδισαν την υπόθεση το 2016, αλλά αυτή αναβίωσε μετά από έφεση το 2018. Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση, τερματίζοντάς την οριστικά.

Το «Stairway To Heaven» εμφανίζεται τακτικά σε λίστες με τα καλύτερα ροκ τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ, και η υπόθεση υπήρξε μια από τις πιο μεγάλες διαμάχες της μουσικής βιομηχανίας.

Το τραγούδι των «Spirit» γράφτηκε από τον κιθαρίστα της μπάντας, Randy Wolfe, γνωστό ως «Randy California», ο οποίος πέθανε το 1997. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια από τον Michael Skidmore, διαχειριστή της περιουσίας του. Οι Led Zeppelin και οι Spirit έπαιξαν ζωντανά μαζί μετά την κυκλοφορία του «Taurus» και ο Skidmore ισχυριζόταν ότι ενδεχομένως οι Zeppelin έγραψαν το ριφ του τραγουδιού αφού άκουσαν το «Taurus» στο live. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι τα τραγούδια είχαν παρόμοιο μουσικό άκουσμα. 

Στην πρώτη δίκη, ο μπασίστας των Spirit, Mark Andes, κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον τραγουδιστή των Led Zeppelin, Robert Plant μετά από live και έπαιξαν μαζί σνούκερ.

Ο Plant επέμεινε ότι δεν είχε καμία ανάμνηση από αυτή τη νύχτα, αποδίδοντας εν μέρει την έλλειψη μνήμης του σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που είχε κατά την επιστροφή του στο σπίτι. Τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του υπέστησαν τραυματισμούς στο κεφάλι στο ατύχημα, είπε στο δικαστήριο.

Ο κιθαρίστας Jimmy Page κατέθεσε ότι δεν γνώριζε το τραγούδι των Spirit μέχρι που οι άνθρωποι άρχισαν να δημοσιεύουν διαδικτυακές συγκρίσεις των δύο τραγουδιών στις αρχές της δεκαετίας του 2010. 

Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα του Page ότι δεν γνώριζε το τραγούδι, ωστόσο, τα στοιχεία από μουσικολόγους ήταν πιο πειστικά. Εμπειρογνώμονες που κατέθεσαν δήλωσαν ότι το μουσικό μοτίβο που μοιράστηκαν και τα δύο τραγούδια ήταν από μια κοινή μουσική συσκευή.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δύο τραγούδια «δεν ήταν εγγενώς παρόμοια».

Τον Μάρτιο, το 9ο Εφετείο Αμερικανικών Κυκλωμάτων στο Σαν Φρανσίσκο επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση, λέγοντας ότι δεν δικαιολογείται νέα δίκη.