Μουσικη

Νέος διευθυντής στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ο Λουκάς Καρυτινός

Ποιος είναι ο Λουκάς Καρυτινός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουκάς Καρυτινός
Λουκάς Καρυτινός © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΘΩΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Νέος διευθυντής στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ο σπουδαίος μαέστρος, Λουκάς Καρυτινός.

Ο κορυφαίος αρχιμουσικός, Λουκάς Καρυτινός, αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ο διορισμός του δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια και τίθεται σε ισχύ από την 1 Οκτωβρίου του 2020 και θα διαρκέσει ως τις 16 Μάη του 2023. Ανακοίνωση επίσημη δεν υπάρχει ακόμα από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο κύριος Στέφανος Τσιαλής είναι ενημερωμένος εδώ και μήνες για την εξέλιξη και σύμφωνος με την αποχώρησή του μετά από δύο θητείες ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

Ο Λουκάς Καρυτινός έχει σημαντική διοικητική εμπειρία. Πριν από περίπου ένα χρόνο συνταξιοδοτήθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή και ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι θα έχει έναν ιδιαιτέρως ενεργό ρόλο στο θέατρο Ολύμπια που πλέον ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, τελικά αναλαμβάνει το τιμόνι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Οι εξαιρετικές σχέσεις που έχει δε με τους σημαντικότερους φορείς του χώρου -Λυρική Μέγαρο κ.ο.κ. προμηνύει δυνατές συνέργειες.

Λουκάς Καρυτινός
Λουκάς Καρυτινός © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Ποιος είναι ο Λουκάς Καρυτινός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε νομικά Πανεπιστήμιο Αθηνών (1969-75), θεωρητικά και πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Δυτικού Βερολίνου [Universität der Künste Berlin]. Παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ, με τους Ότμαρ Σουίτνερ και Βάλτερ Βέλλερ (1976-81). Υπήρξε μουσικός διευθυντής της ορχήστρας δωματίου Σαρλότενμπουργκ–Βερολίνου (1978-1981) και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Πίκκολο Τεάτρο Μπερλίνο». Ακολούθως εργάστηκε στην Όπερα της Κόμπλεντς.

Διηύθυνε ορχήστρες και όπερες στα διεθνή φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βερόνας, Ρώμης, Λας Πάλμας, Τόρρε ντελ Λάγκο, Βίττεν-Γερμανίας, Αβάνς κ.α. Συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες, διευθύνοντας όπερες στα λυρικά θέατρα Βερολίνου, Βαρκελώνης, Κολωνίας, Μόντε Κάρλο, Ντητρόιτ, Βέρνης, Ζάλτσμπουργκ, Ρώμης, Αθήνας και Κατάνιας. Εκτός Ελλάδος, διηύθυνε συμφωνικές ορχήστρες σε Αγγλία, Γερμανία, Ουγγαρία Ελβετία, Κορέα, ΗΠΑ, Αυστραλία, Τουρκία και Αίγυπτο κ.α. Από το 1985 κατέχει θέση τακτικού αρχιμουσικού στην ΕΛΣ. Το 1992 έγινε Μουσικός Διευθυντής και κατά το διάστημα 1999-2005 θήτευσε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ. Στην ΕΛΣ έχει διευθύνει αναρίθμητα έργα, ενδεικτικά σημειώονται: Τραβιάτα [La traviata], Ριγολέττος [Rigoletto], Αΐντα [Aida], Τουραντότ [Tourandot], Καβαλλερία ρουστικάνα [Cavalleria rusticana/Αγροτική ιπποσύνη] , Παλιάτσοι [Paglicci], Ο τροβαδούρος [Il trovatore], Τόσκα [Tosca], Ναμπούκκο [Nabucco] κ.α.

Διηύθυνε τρεις όπερες του Μίκη Θεοδωράκη σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση. Τιμήθηκε με το «Χρυσό Μετάλλιο Τιμής» του Δήμου Αθηναίων (1989), τον τίτλο Commendatore dell’Ordine della Solidarietà Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας (2005), το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2008) κ.α. Το 1997 ίδρυσε την Ορχήστρα «Εναρμόνια». Έχει ηχογραφήσει για τις δισκογραφικές εταιρείες BMG, WEA, CBS, ETERNA, Dynamic.

Λουκάς Καρυτινός
Λουκάς Καρυτινός © EUROKINNISSI

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ