Μουσικη

Record Store Day 2020: 10 + 1 βινύλια που ξεχωρίζουν

Τα σπέσιαλ δισκάκια της φετινής Record Store Day για να συντροφεύσετε ιδανικά το lockdown vol.2

dimitris_lilis.jpg
Δημήτρης Λιλής
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Record Store Day 2020

Ο Δημήτρης Λιλής γράφει για τις κυκλοφορίες της Record Store Day 2020, που καλύπτουν «σχεδόν» όλα τα μουσικά γούστα

Όπως όλοι οι θεσμοί φέτος, έτσι και «η μέρα δισκοπωλείων» (aka Record Store Day) συμβαίνει διαφορετικά. Με το πρώτο μεγάλο κύμα της πανδημίας να καθιστά ανέφικτη την ετήσια συνάντηση μουσικόφιλων και δισκάδικων στην καθορισμένη ημερομηνία της (από το 2008 συνήθως συμβαίνει σε κάποιο από τα Σάββατα του Απρίλη), φέτος, μετά από δύο παγκόσμιες ακυρώσεις λόγω κορωνοϊού, αποφασίστηκε να μοιραστεί σε 3 διαφορετικές ημερομηνίες: 26 Αυγούστου, 26 Σεπτέμβρη και 24 Οκτώβρη.

Τι κι αν η πρώτη μάς έπιασε σε διακοπές, αυτό το Σάββατο 26 Σεπτέμβρη (ειδικά με το ενδεχόμενο τοπικών lockdown στο κέντρο της Αθήνας στις αρχές του Οκτώβρη), δίνεται στους φίλους του βινυλίου μία (και ελπίζουμε όχι η τελευταία για το 2020) ευκαιρία να συναντήσουν στα ράφια των δισκοπωλείων σπουδαίες επανεκδόσεις καθώς και συλλεκτικού χαρακτήρα κυκλοφορίες που διατίθενται ένεκα της ημέρας για πρώτη φόρα. 

Οι έχοντες γνώση ευελπιστούν πως παρά τη «δύσκολη» χρονιά που περνάει η μουσική και το εμπόριο αυτής, μερικές περιποιημένες και σπάνιες περιπτώσεις δίσκων θα εμφανιστούν στα ράφια. Αναμφισβήτητα και στη χώρα μας όπου η μουσική βιομηχανία διανύει ξανά τα «πέτρινα» χρόνια και το κοινό ακόμα μαθαίνει να μοιράζει τις ακροάσεις του ανάμεσα στη νέα streaming τεχνολογία και την παγκόσμια ανάπτυξη του εμπορίου του βινυλίου, οι «χομπίστες» του τελευταίου είναι αυτοί που κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν όρθια τα δισκάδικα. Και ευτυχώς, είτε μιλάμε για το αγαπημένο δισκάδικο της γειτονίας, είτε για τα −ιδανικά σε προσφορές− υπερκαταστήματα μουσικής, βιβλίου και τεχνολογίας, οι υπάλληλοι και τα αφεντικά έχουν τελευταία να παινεύονται για το γεγονός ότι τα βινύλια έπειτα από 34 ολόκληρα χρόνια ξεπέρασαν τις πωλήσεις των CDs.

Στην πράξη, λοιπόν, αυτό που ξεκίνησε σαν vintage μόδα, δηλαδή η συλλογή και ακρόαση μουσικής από την ιδιαίτερα υψηλή σε ανάλυση πηγή του δίσκου βινυλίου, έχει μετατραπεί για ένα μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού (πολλοί ισχυρίζονται για τους ακροατές που πραγματικά ενδιαφέρονται) σε ολόκληρη βιομηχανία.

Και πράγματι έτσι είναι ακόμα και στη χώρα μας. Το 2010 μετράγαμε στα δάχτυλα τόσο τα δισκοπωλεία με βινύλια όσο και τις εγχώριες κυκλοφορίες βινυλίου από δισκογραφικές, ενώ δέκα χρόνια μετά, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, πολυεθνικά και ανεξάρτητα labels της χώρας έχουν ήδη προμηθεύσει τα όλο και αυξανόμενα δισκάδικα της χώρας με συλλεκτικές γύρω από τη Record Store Day κυκλοφορίες.

Μια γεμάτη δεκάδα αυτών σας παρουσιάζουμε σύντομα στις γραμμές που ακολουθούν αλλά, αν ψάχνετε τα θετικά (όπως και τα αρνητικά) της φετινής Record Store Day, δείτε πρώτα το πιο ενδιαφέρον video που τη διαφημίζει.


Ο κύριος Alan Stoker, επιμελητής του σπουδαιότερου ηχητικού αρχείου της country, μας παρουσιάζει το ίδιο βινύλιο από το οποίο το 1954 ο Sam Phillips έπαιξε στον Elvis Presley το τραγούδι «Without You» προκειμένου να του ζητήσει να το διασκευάσει ως το πρώτο του single. Ο Presley σχεδόν σάστισε από αυτό που άκουσε και, παρότι προσπάθησε, δεν κατάφερε να το αποδώσει όπως ο πρώτος ερμηνευτής. Αντ' αυτού ηχογράφησε το «That’s Alright», και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Σχεδόν. Γιατί για οποιονδήποτε μουσικόφιλο και συλλέκτη η πραγματική ιστορία ξεκινά στην αναζήτηση του τραγουδιστή και του δίσκου με την πρώτη ερμηνεία. Το όνομα αυτού ήταν Jimmy Sweeney και αποκαλύφθηκε μόλις το 2017 κατόπιν έρευνας του μουσικογράφου Chris Kennedy και με τη μαρτυρία πολλών εμπειρογνώμων, μεταξύ αυτών και της κόρης του Sweeney.

Στη φετινή Record Store Day, το «Without You» θα επανακυκλοφορήσει μέσω της πρώτης κόπιας που έχει διασωθεί όμως, όπως πολύ εύστοχα σχολιάζει αρκετός κόσμος, η προσοχή που κερδίζει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια το βινύλιο αλλά και οι συλλεκτικές RSD κυκλοφορίες έχουν δώσει και επίσημα χώρο στο παραεμπόριο. Δηλαδή, οι ειδικές εκδόσεις σε μέρες σαν και αυτή ωθούν κερδοσκόπους στο να αποκτήσουν τις επανεκδόσεις σπάνιων δίσκων πριν απ' όλους με στόχο να τις μεταπωλήσουν σε πολύ μεγαλύτερη από την αρχική τιμή, όταν οι περιορισμένες κόπιες τους εξαντληθούν.

Και ναι, αυτή είναι η συνθήκη που ισχύει για όλα τα «special» αγαθά, όμως είναι γνωστό ότι οι δίσκοι είναι αυτοί που κάνουν τον κόσμο να γυρίζει και για αυτό ακριβώς, όπως όλα τα δισκάδικα έτσι κι εμείς, σας υπενθυμίζουμε ότι το πρωί του Σαββάτου θα ισχύει το αγγλικό «First Come, First Served».

10 + 1 κυκλοφορίες της Record Store Day για όλα «σχεδόν» τα μουσικά γούστα

Τα 70s

1. Fleetwood Mac - The Alternate Rumours (Rhino / Warner / Cobalt)

Fleetwood Mac - The Alternate Rumours (Rhino / Warner / Cobalt)

Το περίφημο «Rumours» (1977) των Fleetwood Mac, ναι, αυτό που περιλαμβάνει και το «The Chain» που χαλάει ακόμα κόσμο στα μπαρ της πόλης όταν ο dj το σπινάρει τη σωστή στιγμή, κυκλοφορεί (όπως και άλλα κλασσικά album των Fleetwood Mac σε προηγούμενες RSD) στην εναλλακτική έκδοσή του. Διαφορετικές εκτελέσεις σε κάθε ένα από τα έντεκα κομμάτια θα περιμένουν τους φίλους του ιστορικού γκρουπ. Από την demo εκτέλεση του «Chain» μέχρι την εναλλακτική του «Go Your Own Way» και την ακουστική του «Never Going Back Again», το «Rumours» είναι τόσο σημαντικό που ακόμα και η εναλλακτική εκδοχή του χωράει άνετα στις «διαβασμένες» δισκοθήκες.

Fleetwood Mac - The Chain

2. Loleatta Halloway - Cry to Me (Tidal Waves / Heathen Natives)

Loleatta Halloway - Cry to Me (Tidal Waves / Heathen Natives)

Το ντεμπούτο της Loleatta Halloway πίσω στα 1975 επανεκδίδει η Tidal Waves σε deluxe έκδοση 180 γραμμαρίων (περιορισμένη μόλις σε 500 κόπιες για Ευρώπη και Αγγλία). Mε νέο mastering και πρωτότυπο εξώφυλλο - δημιουργία του Ruby Mazur (που εκείνη την εποχή επιμελούταν δίσκους των Pharoah Sanders, Sun Ra και John Lee Hooker μεταξύ άλλων) αυτό που στ’ αλήθεια κάνει το album πολύτιμο, πέρα από τον περιορισμένο αριθμό της έκδοσης, είναι ασφαλώς η βελούδινη φωνή της Αμερικανίδας soul, R&B και disco ντίβας που γνώρισε μαζική αναγνώριση με παγκόσμια hit όπως τα «Hit and Run», «Love Sensation» και το ξεσηκωτικό «Relight My Fire».

Loleatta Holloway - Cry To Me

3. Camille Yarbrough - Iron Pot Cooker (Craft Recordings)

Camille Yarbrough - Iron Pot Cooker (Craft Recordings)

Άλλο ένα από τα 1975, το «Iron Pot Cooker» της proto-rapper και πολιτικοποιημένης ποιήτριας του δρόμου, Camille Yarbrough, είναι ο άσσος στο μανίκι του δισκάδικου της γειτονιάς μου, Rock N’ Roll Circus (Σίνα 21). Περιέχει το κλασσικό «Take Yo’ Praise» που έκανε χρόνια μετά παγκόσμιο ο Fatboy Slim με το «Praise You», αλλά πραγματικά αυτός είναι ο δίσκος που έστρωσε το χαλί για να υψώσουν περήφανα τις φωνές τα έγχρωμα κορίτσια του αμερικάνικου R&Β.

Camille Yarbrough - Take Yo' Praise (1975)

Τα 90s

4. Destiny’s Child - Say My Name (12’’ Picture Disc) - Sony / Panik Records

Κι όμως, το θρυλικό δωδεκάιντσο των Destiny’s Child με τη φωτογραφία της ιερής τετράδας (που αμέσως μετά έγινε τριάδα) πάνω στο βινύλιο κυκλοφορεί δύο δεκαετίες αφότου κατέκτησε τις κορυφές των charts. Συνοδεύεται από τα remixes των Timbaland και Maurice Joshua.

Destiny’s Child - Say My Name (12’’ Picture Disc)

Destiny's Child - Say My Name (Official Video)

5. Britney Spears - Oops!…I Did It Again (Remixes and B-Sides) - Sony / Panik Records

Britney Spears - Oops!…I Did It Again (Remixes and B-Sides) - Sony / Panik Records

Άλλη μία επέτειος εικοσαετίας εδώ, αυτή τη φορά για την Britney και το hit single «Oops!…I Did It Again». Πέρα από το baby blue χρώμα του βινυλίου, αναμείνατε remixes του «Lucky», «Stronger» και «Don’t Let Me Be The Last To Know» καθώς και τέσσερα τραγούδια από τα sessions του album που είχαν μείνει εκτός της Αμερικάνικης έκδοσης συμπεριλαμβανόμενης και της διασκευής στην μπαλάντα «You Got It All» των Jets.

6. Ol’ Dirty Bastard - Return To The 36 Chambers: The Dirty Version (25th Anniversary Edition) Rhino/Elektra

Ol’ Dirty Bastard - Return To The 36 Chambers: The Dirty Version (25th Anniversary Edition) Rhino/Elektra

Εμ, δεν έχω ιδέα αν όντως μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου θα βρίσκεται σε δισκάδικο της Αθήνας (σίγουρα θα βρίσκεται σε σπίτια όπως το δικό μου) έστω και μία από τις 3.000 κόπιες που επανεκδίδει η Elektra στο αριστούργημα που καθιέρωσε τη βραχνή φωνή και το απόλυτα νεοϋορκέζο flow του αείμνηστου Ol’Dirty Bastard (15 Νοεμβρίου, 1968 - 13 Νοεμβρίου, 2004). Αν προσθέσετε το γεγονός ότι πρόκειται για περιορισμένη έκδοση box set επτάιντσων βινυλίων σε χρώματα μπλε, κίτρινο και λευκό, από το album που έφτασε μέχρι τα Grammys του ’96 καταλαβαίνετε τη σημασία τους για τους rap φίλους. Κοινώς, ODB, πάρε τα λεφτά μου τώρα, περίμενα 25 χρόνια για αυτό.

Ol' Dirty Bastard - Protect Ya Neck II The Zoo - Return To The 36 Chambers The Dirty Version

Το soundtrack

7. Mikis Theodorakis - Serpico (We Want Sounds)

Mikis Theodorakis - Serpico (We Want Sounds)

Δυνατό label επανεκδόσεων, ιστορική και «απαραίτητη» επανέκδοση για μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες των 70s. Οι συστάσεις περιττεύουν. Ο Θεοδωράκης, υπό την πίεση του καθεστώτος της Χούντας, συνέθεσε τη μουσική αλλά ζήτησε να κάνει άλλος την ενορχήστρωση και o σκηνοθέτης Sidney Lumet στράφηκε στον Quincy Jones για να του υποδείξει ο τελευταίος την ανερχόμενη jazz φιγούρα του πιανίστα και ενορχηστρωτή Bob James που μετέτρεψε σε αναγνωρίσιμα θέματα, συνθέσεις όπως το «Honest Cop». Σε μόλις 1000 κόπιες παγκοσμίως, προλάβετε.

Μίκης Θεοδωράκης - Honest cop  (Serpico Ost)

Το jazz jam

8. Don Cherry - Cherry Jam (Gearbox Records / Rockarolla)

H παράδοση της Glearbox σε ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις με φροντισμένα αναλογικές εκδόσεις από σπουδαίους παίκτες συνεχίζεται και εδώ. Αναμείνατε μία ακυκλοφόρητη σύνθεση και τρία νέα θέματα του Αμερικανού jazz τρομπετίστα, στενού συνεργάτη του Ornette Coleman πίσω στα 50s.

Don Cherry - Cherry Jam (Gearbox Records / Rockarolla)

To βαρύ πυροβολικό

9. Clutch - The Obelisk (Weathermaker Music / Heathen Natives)

Ο οβελίσκος είναι το καλοσχεδιασμένο box set με όλες τις κυκλοφορίες των αμερικανών stoner ρόκερς Clutch για την Weathermaker Music. Έξι διπλά άλμπουμ, τρία κανονικά και τρία με εικόνες πάνω στο βινύλιο συν slipmat για το πικάπ σας και μία υπογεγραμμένη απο την μπάντα λιθογραφία. Χριστούγεννα έρχονται.

Clutch - The Obelisk

H τρόπικαλ ψαγμενιά

10. Willie Colon - Cosa Nuestra (Craft Recordings)

Willie Colon - Cosa Nuestra (Craft Recordings)

Άλλο ένα από τα διαμαντάκια που στοκάρουν τα καλόπαιδα του δισκάδικου Circus στη Σίνα. Boogaloo και σάλσα με νέο αναλογικό μάστερινγκ 50 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση και σε βαρύ βινύλια των 180 γραμμαρίων. Ο Willie Colón στα πνευστά και τις φωνές και ο Héctor Lavoe στις φωνές και τις μαράκες, ορίζουν τον hip ήχο των Λατίνων στη Νέα Υόρκη του ’60 και του ’70.

Hector Lavoe & Willie Colon - Che Che Cole

Και ένα ελληνικό

Krause - The Vague Outlines of Almost Recognisable Shapes / The Fraternity of Lost Men-Children (Inner Ear)

H εγχώρια εκδοχή της RSD 2020 βρίσκει το Πατρινό label της Inner Ear να αβαντάρει τους θορυβώδεις ρόκερς Krause. Δύο «βαριά» κομμάτια ακραίας ηχητικής βίας σε ένα αριθμημένο επτάιντσο βινύλιο αποκλειστικά για τη φετινή Record Store Day. Tο εξώφυλλο του Never Brush My Teeth είναι όλα τα λεφτά.

Krause - The Vague Outlines of Almost Recognisable Shapes / The Fraternity of Lost Men-Children (Inner Ear)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.