Μουσικη

My Wet Calvin: H μεγάλη επιστροφή

Η πρώτη τους συνέντευξη μετά από 8 χρόνια απουσίας και όσα πρέπει να ξέρετε για τη συναυλιακή επιστροφή τους

dimitris_lilis.jpg
Δημήτρης Λιλής
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
My Wet Calvin

Συνέντευξη: Οι My Wet Calvin μιλάνε στην ATHENS VOICE μετά από 8 χρόνια απουσίας και λίγες μέρες πριν το live τους στο παρκάκι μεταξύ Ιεράς Οδού & Λ. Αθηνών

Ένα από τα πιο ανατρεπτικά γκρουπ της ανεξάρτητης αθηναϊκής σκηνής, οι My Wet Calvin, επέστρεψε φέτος μετά από 8 ολόκληρα χρόνια. Ταγμένοι στο να εκπλήσσουν το κοινό τους, αποφάσισαν η πρώτη τους ηχογράφηση μετά από τόσα χρόνια απουσίας να είναι το ελληνόφωνο shoegaze έπος «Χαμομήλι» που και στην Athens Voice υποδεχτήκαμε με ενθουσιασμό. Και σαν να μην έφταναν το ενδιαφέρον video και η mp3 έκδοση του single που συνοδεύτηκε απο περιορισμένου αριθμού σακουλάκια με χαμομήλι που εξαντλήθηκαν από το site της Inner Ear, το δίδυμο Άρης Νικολόπουλος και Λεωνίδας Οικονόμου αποφάσισαν να ξαναφορέσουν τα εκκεντρικά τους κουστούμια και να ξανανέβουν στην σκηνή. 

My Wet Calvin - Χαμομήλι (Official Video)

Σε μία συναυλία που είτε συμβαίνει ήδη (όπως αναφέρει το facebook event) είτε θα αναβληθεί από στιγμή σε στιγμή, τα πιο υγρά Calvin της Αθήνας αποφάσισαν να παίξουν «κόντρα» στην πανδημία με την πολύτιμη όμως συμβολή του Δήμου Χαϊδαρίου. 

Έτσι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι, ένα ακόμη event (και όχι ο μέσος όρος συναυλίας που έχεις συνηθίσει ανακαλώντας ασφαλώς τα live τους σε μέρη όπως το strip club «Erotica live Show» στον Αγ. Παντελεήμονα) με την εγγύηση διαφορετικότητας των My Wet Calvin θα λάβει χώρα για περιορισμένο αριθμό θεατών, με ελεύθερη είσοδο και τα απαραίτητα μέτρα και συνθήκες περί COVID-19 που μπορείτε να βρείτε στο τέλος του κειμένου. 

Ανάμεσα σε πρόβες και ετοιμασίες του ειδικά διαμορφωμένου merchandise με τη δισκογραφία τους αλλά και τις super limited «Χαμομήλι» μάσκες προσώπου, οι Calvin βρήκαν χρόνο για την πρώτη τους συνέντευξη μετά από καιρό. 

μάσκες προσώπου «Χαμομήλι» μάσκες προσώπου των My Wet Calvin

Νομίζαμε ότι το είχατε διαλύσει. Πού χαθήκατε 8 χρόνια;
Τα παιδιά μας είναι 9, 6 και 4.

Και επιστρέψατε με ένα μόλις κομμάτι και μάλιστα στα ελληνικά; Πώς προέκυψε; Οι δύο πρώτοι δίσκοι δεν άφηναν το παραμικρό περιθώριο για κάτι τέτοιο.
Τα αγγλικά που ξέρουμε τα εξαντλήσαμε στους στίχους των δύο πρώτων album και των EPs που προηγήθηκαν. Μας τελείωσαν οι λέξεις.

Ο στίχος «με ένα μόνο σπίρτο...», η συνθήκη COVID-19 και το video είχαν εξαιρετικό timing για τη μοναχικότητα που βίωσαν κάποιοι στο lockdown. Διαβάζεται και ακούγεται σαν call to action για κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Σκεφτόσασταν κάτι τέτοιο όταν το γράφατε ή το γυρίζατε;
Όχι ακριβώς. Το «Χαμομήλι» υπάρχει από το 2016. Το ότι κάπου μοιάζει επίκαιρο έχει να κάνει με το ότι το συλλογικό συναίσθημα, που δικαίως, νιώθει ο πλανήτης για το 2020, εμείς το νιώθαμε σε προσωπικό επίπεδο για το 2015. Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να σας πούμε και τι θα ακολουθήσει μετά την πανδημία, είμαστε 5 χρόνια μπροστά.

Επίσης από την τελευταία φορά που δισκογραφήσατε, η μουσική βιομηχανία ανακάλυψε το Spotify και το streaming απέκτησε πολύ μεγαλύτερη αξία για την επιβίωση ενός μουσικού σε σχέση με τις φυσικές πωλήσεις. Πώς αξιολογείτε αυτές τις εξελίξεις;
Η προσωπική μας εμπειρία δεν λέει και πολλά. Όσα λεφτά δεν βγάζαμε με τα cd και τα βινύλια, δεν τα βγάζουμε και με το streaming. Σαν ακροατές, βιώνουμε αυτό που βιώνουν όλοι. Έλλειψη επαφής (με τα δισκοπωλεία, με τους ανθρώπους, με τις υφές των υλικών, με το artwork), αλλά, ασύγκριτη σε σχέση με το παρελθόν, πρόσβαση στην μουσική.

Και η εγχώρια εναλλακτική σκηνή στράφηκε σε κάποιο βαθμό στον ελληνικό στίχο. Από ποια ανάγκη νομίζετε ότι προέκυψε αυτό;
Μια εύκολη απάντηση είναι ότι η οικονομική κρίση μιλούσε, κατά βάση, ελληνικά. Άρχισαν σιγά-σιγά να εκλείπουν οι −πολύ σημαντικοί, κάποτε− λόγοι για τους οποίους τα γκρουπ θέλησαν να τα καταλαβαίνουν περισσότερο οι έξω από όσο οι μέσα. Αν προσθέσεις και την καταλυτική συμβολή του Αλέξανδρου Βούλγαρη στην απενοχοποίηση του ελληνικού στίχου, για τη γενιά που από ελληνικά άκουγε μόνο Στέρεο Νόβα και Πλάτωνος, μάλλον έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Συνέντευξη: Οι My Wet Calvin μιλάνε στην ATHENS VOICE μετά από 8 χρόνια απουσίας

Πάντα ποπ μελωδίες κάτω από στρώματα κιθαριστικού θορύβου θέλατε να κάνετε; Υπήρχε κάποιο εγχειρίδιο όταν ξεκινήσατε, ένας ήχος που κυνηγούσατε και πώς το επαναπροσδιόριζετε στα 20s?
Ο όρος bedroom shoegaze pop είναι αρκετά περιεκτικός για να χωρέσει όσα κάναμε τα πρώτα χρόνια. Στην πορεία παίξαμε μουσική με διαφορετικά μέσα, με διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικές συνθήκες. Γνωρίσαμε τους περιορισμούς στις ικανότητες μας και σήμερα κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε.

Και το artwork, το packaging, τα videos, τα κουστούμια, οι τοποθεσίες των συναυλιών και στο σύνολο της η αισθητική του γκρουπ ήταν και αυτά από την αρχή στο παιχνίδι;
Το group δημιουργήθηκε τη μέρα που άναψε η φλόγα των Ολυμπιακών της Αθήνας. Τότε συντέθηκε και ηχογραφήθηκε το πρώτο μας κομμάτι και τότε αποφασίσαμε ότι πάνω στη σκηνή θα ήμασταν άλλοι (με αφορμή οπισθόφυλλο δίσκου των Moldy Peaches). Τα υπόλοιπα, συσκευασίες και συναυλίες, ήρθαν κάπως φυσικά, σαν να προϋπήρχαν στο dna του group.

Πόσο και ποιοι καλλιτέχνες σας εμπνέουν σήμερα;
Αν και μας αρέσουν πολλοί δίσκοι που ανακαλύπτουμε, μάλλον φτάσαμε στην ηλικία που δεν μπορούμε πια να φιλτράρουμε τις επιρροές μας. Ακούμε, για παράδειγμα, μανιωδώς το Wunderbar του Riechmann, το Beyond Rembetika: The Music of Epirus, ο,τι βρούμε από Lubomyr Melnyk ή τον δίσκο της Macintosh Plus, άλλα δύσκολα κάτι από αυτά θα μπορούσε να περάσει στον ήχο μας – και αν περνούσε, με βεβαιότητα, θα έκανε τα πράγματα χειρότερα. 

Έχει λείψει στην εγχώρια σκηνή κυρίως η ανατρεπτικότητά σας και οι DIY αρχές της. Να περιμένουμε περισσότερα νέα κομμάτια, video - συναυλίες;
Το προσπαθούμε.


Info
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Λεωφόρο Αθηνών, στην Ανάπλαση στο Χαϊδάρι, οι My Wet Calvin παρουσιάζουν το «Χαμομήλι». Είσοδος δωρεάν.

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Το live θα γίνει στο παρκάκι μεταξύ Ιεράς Οδού και Λεωφόρου Αθηνών, ανάμεσα στο Ψ.Ν.Α-ΔΑΦΝΙ και το Βοτανικό Κήπο Ιουλίας & Αλεξάνδρου Διομήδους
  • Πρόσβαση με ΙΧ, πάρκιγκ επί της Ιεράς Οδού ή με αστικά λεωφορεία (Στάση: Ψυχιατρείο - Μονή Δαφνίου)
  • Ώρα προσέλευσης: 20:00, το live θα ξεκινήσει στις 21:00 ακριβώς.
  • Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης έχουν προβλεφθεί καθίσματα που θα εξασφαλίζουν τις απαραίτητες αποστάσεις. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
  • Η συναυλία θα περιλαμβάνει μόνο μια διευρυμένη εκτέλεση του Χαμομηλιού από 5μελή μπάντα και θα έχει διάρκεια γύρω στα 30 λεπτά.
  • Στοn χώρο θα υπάρχει ενημερωμένο stand με παλιές κυκλοφορίες, περιορισμένα κομμάτια από τη συλλεκτική έκδοση «Χαμομήλι» (σακουλάκι με χαμομήλι για αφέψημα + download code) καθώς και merch ειδικά για το συγκεκριμένο event.
  • Η συναυλία διεξάγεται με την υποστήριξη του Δήμου Χαϊδαρίου.

Δείτε περισσότερα για τους My Wet Calvin στο site τους, το Facebook, το Instagram και το Youtube

ΠΡΟΣΦΑΤΑ