Μουσικη

Legalize it

Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις

Χρήστος Διαμαντής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτογραφίες: Χρήστος Διαμάντης

Κείμενο: Μαρία Μανωλέλη

Το Σάββατο 10 Μαΐου στην πλατεία Κοτζιά μαζεύτηκαν για δέκατη συνεχή χρονιά άνθρωποι κάθε ηλικίας που πιστεύουν ότι είναι καιρός πια και στην Ελλάδα όπως σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο αποποινικοποιηθεί η χρήση της κάνναβης.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κοτζιά και κινήθηκε προς το Σύνταγμα και τέλος στο Μοναστηράκι με μουσικές, κρουστά και χρώματα παντού. Άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν εκεί για να δείξουν με την παρουσία τους τη στάση τους η οποία λέει πως οι χρήστες ουσιών δεν πρέπει να διώκονται, η παραγωγή και διάθεση κάνναβης πρέπει να ρυθμιστεί νομικά και να βγει από την παρανομία, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες με θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να προωθήσουμε τα προγράμματα μείωσης της βλάβης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων με πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο και να ανατροφοδοτήσουμε τους πολύτιμους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους από την καταστολή στην πρόληψη και θεραπεία.

Η ομάδα «Ηλιόσποροι» που συμμετείχαν στην οργάνωση του φεστιβάλ εξήγησαν με δήλωση ενός εκ των μελών τους πως η αποποινικοποίηση δε συνιστά ασυδοσία ή ανεξέλεγκτη χρήση και διακίνηση αντιθέτως μάλιστα. Συγκεκριμένα: «Οι απαγορευτικές πολιτικές έχουν φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα , με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ζήτηση και η προσφορά των ουσιών. Για την οργάνωση του Φεστιβάλ η χρήση ουσιών και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι δημόσιας τάξης. Η χρήση ουσιών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται βάση την επικινδυνότητά τους. Διαφορετική επικινδυνότητα έχει ο καπνός, το αλκοόλ η κάνναβη και η ηρωίνη».

Σε ένα φεστιβάλ με κρουστά, djs και κόσμο που χόρευε και περνούσε καλά, το μήνυμα της αποποινικοποίησης έγινε σαφές. Μένει να δούμε αν η Ελλάδα μπορεί να υιοθετήσει τη νομοθεσία που προστατεύει αντί να καταδικάζει.

n

n

n

n