Μουσικη

Τι συμβαίνει στο μυαλό του Kanye West

Μουσικός πρωτοπόρος, επιχειρηματίας και υποψήφιος πρόεδρος των Η.Π.Α.

dimitris_lilis.jpg
Δημήτρης Λιλής
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kanye West
© EPA / RINGO CHIU

Η μουσική του Kanye West, οι επιχειρηματικές του κινήσεις, οι διπολικές διαταραχές κι η απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των Η.Π.Α.

Θα ψηφίζαμε άραγε μια μουσική ιδιοφυΐα με διπολικές διαταραχές, θέματα ψυχικής υγείας και ego μεγαλύτερο από του Ντόναλντ Τραμπ; Τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό του Kanye West και επιμένει να προκαλεί την τύχη του τόσο ώστε να διεκδικεί την Προεδρία των Η.Π.Α. σε μία από τις δυσκολότερες χρονιές της ανθρώπινης ιστορίας; Και όλος ο ντόρος που γίνεται γύρω από την υποψηφιότητά του έχει όντως βάση ή απλώς προσθέτει εκατομμύρια google αναζητήσεων στο όνομά του και αφήνει χώρο για τη φράση «Αυτός είχε κατέβει μέχρι και για Πρόεδρος» στην υστεροφημία που θα συνοδεύσει το αναμφισβήτητο ταλέντο του στη μουσική (για κάποιους και στη μόδα);

Ο κύριος West θα απαντούσε καταφατικά σε όλα τα παραπάνω, βασισμένος στην αυτοπεποίθηση που του έδωσε η λαμπρή μέχρι τώρα σταδιοδρομία του στη μουσική βιομηχανία.

3 φορές που ο Kanye West άλλαξε τη μουσική όπως την ξέραμε

Με αυτό το sample των Daft Punk εισήγαγε τη γαλλική ηλεκτρονική μουσική στη δημοφιλέστατη τότε ραπ και έκανε αμφότερα τα δύο μουσικά άκρα να φουσκώνουν από περηφάνια κερδίζοντας το Grammy Rap Album του 2008.

Kanye West - Stronger

Με το "Watch The Throne" του 2011 ο West, που έτσι και αλλιώς έγραφε για τον κολλητό του Jay-Z , ήρθε με την ιδέα ένος album όπου οι δύο σημαντικότεροι ράπερ του πλανήτη ενώνονται σε έναν δίσκο ορόσημο.

Ο δίσκος σφραγίζει τη φήμη του με τρία ακόμη Grammy βραβεία και στο περίφημο single - video "Νο Church In The Wild" κάποιος ανερχόμενος R&B star Frank Ocean, που μέχρι το τέλος των 10s θα έγραφε τη δική του ιστορία, συμμετέχει στα φωνητικά την ίδια στιγμή που ο Romain Gavras υπογράφει το video υπερπαραγωγή.

No Church In The Wild

Τα παραπάνω, ακόμα και αν δεν έχουν πέσει στην αντίληψή σας, ορίζουν σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο ιδιοφυΐας που διακρίνει τη μουσική δραστηριότητα του West. Κι εκεί που όλοι τον έχουν νούμερο ένα στη λίστα με τα ονόματα που επηρεάζουν και είναι ικανοί να αλλάξουν τη μουσική, στη μετά-διπολική φάση του (θα διαβάσετε σε λίγο), ο Kanye συναντά τον Θεό και, κόντρα σε όσα όλοι αναμέναμε, παραδίδει το πιο φρέσκο και κοφτερό album σχετικό με τη θρησκεία που έχει ακούσει η αφροαμερικάνικη μουσική κουλτούρα, περιέργως σεβόμενος πάντοτε τη θρησκευτική παράδοση της φυλής του.

Το "Jesus Is King" αναδεικνύει τις gospel ρίζες την ίδια στιγμή που κάνει αυτόματα cool να πιστεύει ο καθένας στον δικό του Θεό και να τραγουδάει για αυτό.

Kanye West: Από τη μουσική, στη μόδα και την επιχειρηματικότητα

Η σύνδεση της ραπ και της street μόδας ήταν, είναι και θα είναι άρρηκτη. Όμως στις αρχές των 10s ο Kanye πάει το πράγμα μερικά βήματα παραπέρα.

Αρχικά παρακολουθεί σχολές μόδας και σεμινάρια στο Παρίσι σαν ταπεινός μαθητής και, παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις διαφορές του με τον κόσμο της υψηλής ραπτικής, το 2015 σε συνεργασία με την Adidas λανσάρει την περίφημη σειρά ρούχων και παπουτσιών Yeezy Season 1.

Kanye West on Being The Robin Hood of Fashion | TIME 100 | TIME

Αυτοχαρακτηριζόμενος ως ο Robin Hood της μόδας, η φίρμα ρούχων "Yeezy" πλέον έχει τζίρο εκατομμυρίων και μόλις την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε νέα συμφωνία συνεργασίας για τα επόμενα δέκα χρόνια με την GAP

Και αν τα παραπάνω σημαίνουν μυθικά ποσά για το fashion επιχειρείν του Kanye, η μεγαλύτερη συμβολή του εξακολουθεί να είναι η τοποθέτηση του πρώην στιλίστα του, στενού φίλου και συνεργάτη Virgil Abloh στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Louis Vuitton, μια θέση που ονειρεύονταν μαζί με τον Kanye όταν το 2009 είχαν πάει σαν ασκούμενοι στον οίκο Fendi.

Kanye West gets emotional as he congratulates new Louis Vuitton designer Virgil Abloh

Η ιστορία θα δικαιώσει από κοινού το δίδυμο Kanye και Virgil, με τον δεύτερο να είναι η επιδραστικότερη fashion φιγούρα με δύο ισχυρά ονόματα όπως o οίκος Louis Vitton και η δική του Off White να σημειώνουν μεγάλες αυξήσεις στις πωλήσεις και ασφαλώς τον πρώτο να χρησιμοποιεί την επιτυχημένη στον χώρο της μόδας και της επιχειρηματικότητας πορεία του για να αποδείξει ότι έχει το οικονομικό μυαλό που χρειάζονται δημόσια αξιώματα, όπως άλλωστε από τον χώρο των επιχειρήσεων προήλθε και ο Τραμπ.

Ο παράγοντας Kim Kardashian και η επιρροή στα social media

Στο μυαλό του ο Kanye West, ακριβώς όπως −υποθέτω− πολλάκις στην ζωή του έκρινε ανάλογα και ο Τραμπ, παντρεύτηκε την πιο «συζητημένη» γυναίκα του κόσμου, τον Μάιο του 2014, σε μια τελετή που θα έβαζε για τα καλά το ζευγάρι στο επίκεντρο του κίτρινου τύπου.

Kim Kardashian & Kanye West's Wedding: Behind the Scene Pics | E! News

Στην παρούσα φάση του Kanye ως υποψήφιος πρόεδρος είναι αδύνατο να παραβλάψει κανείς ότι απο τον γάμο του με την Kim έχει πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνει retweet και repost σε πάνω από 179 εκατομμύρια ακολούθους της στα social media.

Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι το ισχυρότερο επικοινωνιακό όπλο που διαθέτει όχι απλώς για να διεκδικήσει την Προεδρία, αλλά και για να διαχειριστεί, όπως επιθυμεί, τις μάζες. Αν υποθέσουμε ότι ζούμε στις εποχές που οι κυβερνήσεις ανεβαίνουν και κατεβαίνουν από τα social media, τότε ο Kanye μέσω της Kardashian και της οικογένειάς της (με χαρακτηριστικό το παράδειγμα αυτό του συνεργάτη του Travis Scott που έχει παιδί με την Kylie Jenner, η οποία είναι ετεροθαλής αδερφή της Kim Kardashian, η νεαρότερη δισεκατομμυριούχος του πλανήτη και ενεργή στο instagram με 185 εκατομμύρια ακολούθους) έχει κυριολεκτικά έναν παγκόσμιο στρατό από social media followers και, αν οι συνθήκες απαιτήσουν επιθετικές καμπάνιες, να είστε σίγουροι ότι μπορεί να τις ενεργοποιήσει.

Ο διπολικός Kanye West και το ιστορικό της πολιτικής του φιλοδοξίας

Ο Kanye West δεν είναι ούτε ο πρώτος και σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος υποψήφιος από τον χώρο του θεάματος, με τους ηθοποιούς Reagan και Schwarzenegger να οδηγούν τη λίστα.

Μπορεί η ποπ φιγούρα και συνάδελφος του West, Katy Perry, να δηλώνει ξεκάθαρα ότι «η θέση του POTUS είναι για κάποιον με εμπειρία» και o ηθοποιός Jamie Foxx, μία από τις προσωπικότητες με σοβαρή επίδραση στην αφροαμερικανική κουλτούρα, να τουιτάρει ότι έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να ασχολείται με την υποψηφιότητα West, αλλά η αλήθεια −όσο και αν πονάει τον κόσμο του θεάματος− είναι ότι ο Kanye επιθυμεί να κατέβει για πρόεδρος και βάση δημοσκοπήσεων που τρέχουν αυτή την εβδομάδα το 2% των Αμερικανών ενδέχεται να τον υποστηρίξει.

Βέβαια, αν το πιάσουμε σχεδόν μια οκταετία πίσω θα καταλάβετε ότι, έχοντας ξεκάθαρο masterplan στο μυαλό του, o Kanye έπεισε τον κόσμο ότι πρέπει να ασχολείται μαζί του με μία σειρά από on camera παραληρήματα.

Στο μυαλό δε όσων παρακολουθούσαν τις μουσικές και επιχειρηματικές του δραστηριότητες, το πρώτο σοβαρό «κλικ» έγινε το 2013, όταν κέρδισε τον χαρακτηρισμό «εντυπωσιακή προσωπικότητα» παραμιλώντας γύρω από την περίφημη "I Am God" θεωρία του.

Kanye Explaining "I Am A God" from Yeezus

Το ένα εκατομμύριο προβολές του video είναι μόνο η αρχή για αυτό που θα ακολουθούσε και καθόλου τυχαία τα μουσικά βραβεία του MTV το 2015 αποδείχτηκαν η τέλεια πλατφόρμα ώστε ένας εκ των 5 σπουδαιότερων ράπερ - παραγωγών του πλανήτη να αποκαλύψει τα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια που μπορούσε να κάνει δεδομένης της μαζικής του απήχησης.

Εκεί ακούστηκε για πρώτη φόρα το «Έχω αποφασίσει να θέσω υποψηφιότητα το 2020» και έτσι η εντυπωσιακή προσωπικότητα» που είχε αρχίσει να ζητάει προσοχή το 2013, μέχρι το 2018 είχε μετατραπεί σε άνθρωπο με διπολική διαταραχή και θέματα ψυχικής υγείας με τη βούλα, αλλά ιδιαίτερα λαλίστατο όταν το πράγμα ερχόταν σε γενικά πασαλείμματα περί θρησκείας, πολιτικής και κοινωνικού ρατσισμού.

Kanye West for president in 2020?

 Σε ελεύθερη μετάφραση, σχεδόν ολόκληρο το 2018, η πιο «κούκου» περίπτωση μουσικού celebrity που υπήρχε στον πλανήτη ήταν αυτή του Kanye West και στην πρόσφατη social media ιστορία έχουν μείνει δύο video που επιβεβαιώνουν την «παράνοιά» του.

Αρχικά αυτή η κατάθεση ψυχής και όχι μόνο στο TMZ τον Μάιο του 2018 οδήγησε στα σπουδαία album "Ye" (με την φράση "I Hate Being Bi-Polar, It’s Great" στο εξώφυλλο) και "Kids See Ghosts" σε συνεργασία με τον Kid Kudi την ίδια χρονιά.

Kanye West's Rant In TMZ Office (Extended Cut) | TMZ

Λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, ήρθε και επίσημα μπροστά στις κάμερες η ανοιχτή υποστήριξή του στην "dragon energy" που τον συνέδεε με τον Τραμπ δημιουργώντας μία από τις πιο περίεργες συναντήσεις που είχε ο Τραμπ με υποστηρικτή του, ένα meeting στο οποίο ο Kanye West δήλωσε ότι αισθάνεται σαν "superman" κάθε φορά που φοράει το κόκκινο καπέλο "Make America Great Again”, της καμπάνιας του αμερικανού Προέδρου (σ.σ. Το ίδιο καπέλο που επίσημα 6 μέρες πριν ανέφερε ότι δεν τον εκφράζει πλέον).

President Donald Trump Meets Kanye West For Lunch At The White House | TIME

Η WTF απορία της μουσικής βιομηχανίας στην προσωπικότητα του Kanye έκτοτε ήρθε για να μείνει. Ακόμα και αν έβγαλε ή συνεχίζει να βγάζει εξαιρετικούς δίσκους, όπως το περσινό gospel "Jesus Is King", και σινγκλ όπως το πρόσφατο "Wash Us In The Blood" ή το "Donda", αφιερωμένο στη μητέρα του (για πολλούς η απώλεια της μητέρας του πίσω στο 2007 υπήρξε το περιστατικό που έχει τροφοδοτήσει όσο κανένα άλλο τις διπολικές διαταραχές του), η συνειδητοποιημένη μουσική κοινότητα αρνείται να τον πάρει στα σοβαρά.

Και η αλήθεια είναι ότι για τον πόλο του Kanye West που θέλει να γίνει POTUS ίσως δεν του καίγεται καρφί για το τι λένε οι άλλοι, πόσο μάλλον η μουσική κοινότητα για αυτόν − ακόμα και αν τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να συνιστά έστω υποψία υποψηφιότητας για την Προεδρία των H.Π.Α., ειδικά όταν ο προηγούμενος και ιδανικός για την θέση αφροαμερικανός Πρόεδρος ήταν ο Ομπάμα.

Πολιτικό όραμα ή ακόμα ένα παιχνίδι δημοσιότητας για τον Kanye West

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Kanye West στα πρώτα του εικοσιτετράωρα σαν υποψήφιος (με πολλούς να αμφιβάλλουν αν έχει καν συμπληρώσει την απαραίτητη «χαρτούρα» που χρειάζεται για να είναι εντός των νομοθετικών πλαισίων η υποψηφιότητα) έχει υπάρξει γενικός και οριακά «ρηχός» με αποκορύφωμα την ονομασία του κόμματος ή του "party" (όπως είναι ο όρος στην αμερικάνικη γλώσσα) το οποίο ο Kanye απλά ονόμασε "Birthday party" γιατί, όπως συνηθίζει να αναφέρει, όποτε «η ομάδα του κερδίζει, είναι σαν έχουν όλοι party γενεθλίων», σε δικούς του ραπ όρους "Because when we win, it’s everybody’s birthday".

Στα σοβαρά όμως, ποια θα είναι η επίσημη πολιτική γραμμή που θα υποστηρίξει τον Kanye αν όντως κατέβει; Σίγουρα όχι οι Δημοκρατικοί, αν και ο τρόπος με τον οποίο έχει υπάρξει μονίμως καινοτόμα η πορεία του στη μουσική και την επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να ταυτιστεί με το ήθος των Δημοκρατικών, παρά το γεγονός ότι ο West το ξεκαθάρισε, «Ο Biden δεν είναι στη λίστα με τους σπουδαίους», ακόμα και αν κάποιοι θεωρούν ότι με τέτοιες δηλώσεις «ψάρευε» μια πιθανή υποστήριξη. 

Από την άλλη, ο ίδιος φρόντισε την τελευταία τετραετία να συσχετιστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, με τον ίδιο τον Τραμπ, την ώρα που δείχνει να χάνει την όποια ελάχιστη αξιοπιστία τού είχε απομείνει, να μην βλέπει την West υποψηφιότητα αρνητικά. Επίσης, η ιστορία έχει δείξει ότι οι ανεξάρτητοι ή τρίτου κόμματος υποψήφιοι με ισχυρή κοινωνική επιρροή έχουν κατά καιρούς επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών, με σημαντικότερο το 20% που είχε αποσπάσει τόσο από τον Clinton, όσο και από τον Bush τον πρεσβύτερο το 1992, ο ανεξάρτητος Ross Perot.

Και αυτό που προαναφέρθηκε σχετικά με τη «χαρτούρα» που πρέπει να συμπληρώσει ένας ανεξάρτητος υποψήφιος δεν είναι μικρή υπόθεση, ειδικά όταν πρόκειται για το −ήδη− χαοτικό μυαλό του Kanye West. Σημειώστε ότι έχει χάσει μέρος των προκριματικών εκλογών σε πολιτείες κλειδιά όπως το Τέξας, ενώ στις προκριματικές που έρχονται για πολιτείες όπως Florida, New York, Illinois, Pennsylvania, όπου πρέπει να μαζέψει αριθμό χιλιάδων υπογραφών μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες για να είναι πραγματικά έγκυρος και μέρος της Εθνικής ψηφοφορίας, καθιστά για πολλούς το σενάριο αδύνατο. 

Αλλά υπάρχουν παράθυρα, ειδικά για προσωπικότητες σαν τον Kanye, και μάλιστα αν η υποψηφιότητα υποστηριχθεί οικονομικά (με τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk να έχει δηλώσει υποστηρικτής, ακόμα και δεν συμφωνεί με όλα όσα λέει ο West) υπάρχει μια πιθανότητα όντως να δούμε το "Birthday Party" του West να γίνεται το πιο «ιδιαίτερο» ίσως κόμμα και με μεγάλη social media επιρροή στην ιστορία των Αμερικάνικων εκλογών.

Εύλογα, βέβαια, δημοσιογράφοι όπως ο Καλιφορνέζος Andrian Spinelli αντιμετωπίζουν την υποψηφιότητα σαν μία επιπλέον προσπάθεια του ζεύγους για περισσότερη δημοσιότητα. Και είναι μόνο αναμενόμενο, ακόμα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα άρθρα στο διαδίκτυο να πυκνώνουν και να διχάζονται για το κατά πόσο ένας από τους δημοφιλέστερους ανθρώπους στον πλανήτη είναι όντως κατάλληλος για τη δουλειά. Υπάρχουν συνεντεύξεις όπως αυτή δύο εβδομάδων πριν στο Forbes που επιβεβαιώνουν τις υποψίες όλων ότι ο Kanye είναι ικανός όχι μόνο να εκλαϊκεύσει τον θεσμό του POTUS, αλλά να το κάνει με τις ευλογίες ενός λαού που έχει ανεχτεί την περίπτωση Τραμπ να στηρίξει την υποψηφιότητά του σε μπαράζ γραφικών δηλώσεων για να εκμεταλλευτεί όσο μεγαλύτερο μέρος της απαίδευτης πολιτικά αμερικάνικης μάζας. Ίσως αυτό το μέρος που ήδη ελέγχει μέσω της social media και reality τηλεόρασης η γυναίκα του.

Τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι όποτε ο Kanye θέλει να κερδίσει προσοχή, ξέρει τον τρόπο και έχουν υπάρξει φορές που ανάμεσα σε break down διπολικών κρίσεων και δημόσιες ομιλίες ή τραγούδια του έχει πάρει τη θέση που πρέπει τοποθετήμενος πότε στα άκρα και πότε στο πλάι της αφροαμερικανικής κουλτούρας που τον ανέδειξε. Από την άλλη, είναι μόνο βέβαιο ότι η εμμονή του για την καρέκλα του POTUS συνδέεται και με μια νέα τάση ή τακτική σε αποσυντονισμένες κοινωνίες όπου πλέον ο καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Και πριν κρίνεται,σκεφτείτε ότι αυτή η τάση και η τακτική είναι δικής του εφεύρεσης, πιθανόν με λίγα δάνεια από το παρελθόν. Δηλαδή, όπως ο Kanye έκανε παγκόσμια γνωστή και cool τη rap μουσική, κυρίως γιατί δανειζόταν τα σωστά samples (από τους Daft Punk μέχρι τον Otis Redding), έτσι και στην πολιτική, όταν συνειδητοποίησε ότι έχει δουλέψει στο παρελθόν το σενάριο όπου σημαντικές για το κοινό του θεάματος φιγούρες με λιγότερη πολιτική πείρα (από τον Τραμπ μέχρι τον Schwarzenegger και πιο πριν τον Ρίγκαν) εκμεταλλεύτηκαν την εύνοια των πολιτών, το βρίσκει μόνο φυσικό και επόμενο να διεκδικεί όπως και οι προκάτοχοί το υπέρτατο δημόσιο αξίωμα. Πιθανόν με καταστροφικές συνέπειες. Για παράδειγμα όλος ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει πλέον την κρίση που δημιούργησε, στην Αμερική τουλάχιστον, η περίπτωση Τραμπ και αμφιβάλλω αν οι παλαιότεροι έχουν να θυμούνται καλά τη θητεία Ρίγκαν. Αλλά το θέμα είναι ότι η πολιτική ιστορία της Αμερικής, αποδεδειγμένα ανοιχτή σε «θαύματα» και «περίεργες» καταστάσεις, δέχτηκε τους τολμηρούς και ίσως σε ένα «γιατί όχι» σενάριο να ποντάρει και ο Kanye West.

Παρ' όλα αυτά, κυρίως λόγω θεμάτων ψυχικής υγείας και διπολισμού που ο ίδιος και το περιβάλλον του επιβεβαιώνουν (ακόμα και για την πρόσφατη επιβεβαίωση της υποψηφιότητας), η περίπτωσή του αν μη τι άλλο χρήζει παρακολούθησης από κάθε άποψη. Από σοβαρές κοινωνικές θέσεις που παίρνει με κομμάτια όπως το "Wash Us In The Blood" μέχρι την αλληλεπίδραση του κόσμου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αλλά και στη χώρα που εύστοχα βρίσκουν κάτι αστείο από την πολιτικό πόλο της προσωπικότητας του πλέον.

Kanye West – Wash Us In The Blood feat. Travis Scott (Official Video)

Καλοκαίρι είναι και στην Αθήνα όντως «Kanye Ζεστ», αλλά το στοίχημα είναι να δούμε αν όντως μπορεί ο σπουδαίος αφροαμερικανός μουσικός και επιχειρηματίας να γίνει και πολιτικός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ