Μουσικη

Ματούλα Ζαμάνη

«Βλάχα και Εξαρχιώτισσα»

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 476
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64742-143871.jpg

Ματούλα. Το λέει το όνομά της. Κόμικ φιγούρα, μαμούνι, φουλ εξωστρέφεια, καραφούλ αγάπη, «Βλαχάρα» και Εξαρχειώτισσα, ασταμάτητα πέρα-δώθε, πολυακουσμένη Burger Tσιγγάνα, φυσικά όργανα και σαμπλ, Φολέγανδρος και «αρνήσου το αρνί σου», φαντασία και ωραία τρέλα. Πρώτη επίσημη του νέου της άλμπουμ «Muma», που σημαίνει μαμά στα βλάχικα, στο Gagarin με τους τζαζεμένους Burger Project και τον Eισβολέα, πρώτης τάξης ευκαιρία να μας τα πει ένα χεράκι.


Πού συναντιέται η βλάχα και η εξαρχιώτισσα Mατούλα;

Παντού. Τα Εξάρχεια είναι μικρή αποικία βλάχων. Η διαφορά είναι ότι αντί να κάνω βόλτα στα ποτάμια και στα έλατα, κάνω στο λόφο του Στρέφη (pas mal) κι έπειτα στην κίνηση, τις κόρνες και τις πολυκατοικίες (mal).

Τι σου αρέσει στα Eξάρχεια;

Η λαϊκή, ο λόφος, όλα τα σκαλάκια περιφερειακά με θέα το Λυκαβηττό, οι ατέλειωτοι καφέδες στην Καλλιδρομίου με Υδραίο, Σιου και Ίφι.

Tι θυμάσαι πιο έντονα από την παιδική σου ηλικία;

Γιαγιά, παππούς, πίτα από κασάτα, ψωμί στο φούρνο, αργαλειό, βόλτες στο Πάρτσι, χτυπημένα γόνατα, ποδήλατο, τοστ στου Πασώτα, ετοιμασία στο σπίτι Κυριακή πρωί για εκκλησία, ποτέ δεν προλαβαίναμε γιατί η μαμά μας ετοίμαζε και δεν πρόφταινε, ήλιος περιπέτεια, δέντρα κι άλλα κι άλλα πολλά..

Mε τι μουσική μεγάλωσες;

Κυρίως με κλαρίνα, αλλά τα βαριά, τα μετσοβίτικα. Είχε ο μπαμπάς μια κασέτα του Ζούκα, ενός τοπικού τραγουδισταρά, και το ακούγαμε ολ σίζον. Η αδερφή της μαμάς μου μού έβαζε Χατζιδάκι, Θοδωράκη, Λοΐζο και Μοσχολιού. Και παράλληλα κάτι Beatles, Pink Floyd, καμενιά Rick Astley, Phil Collins και άλλα της εποχής.

Υπάρχουν στιγμές που θα ήθελες να επιστρέψεις στο μέρος που μεγάλωσες;

Παρά πολλές φορές και νομίζω κάποια στιγμή θα επιστρέψω, ή θα μοιραστώ νησί, χωριό και λίγο Αθήνα.

Ισχύει η ιστορία με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο όπως έχει δημοσιευτεί;

Είχα ένα «τρυφερό» τετ-α-τετ με τον ΓΑΠ στο Βερολίνο, αλλά παραποιήθηκε τόσο πολύ μια αυθόρμητη πράξη που έπαιξαν μόνο αναληθείς πληροφορίες και χαλασμένο τηλέφωνο.. ουφ!

Πώς βλέπεις την κρίση;

Από μέσα, απέξω, σαν ψέμα, σαν βλακεία, σαν φάκα, σαν λάθος, σαν αποκάλυψη, σαν παγίδα, σαν παιδί, σαν αιτία κι αφορμή για αλλαγή κι αλληλεγγύη, σαν ότι κι η Ακρόπολη δε φτάνει πια για να μιλάμε για την αξία μας σα λαός, σαν ανάγκη για αισθητική και όραμα για την ποιότητα ζωής, σαν αλλαγή πλεύσης με ρότα έναν πιο όμορφο κόσμο.

H αγάπη σώνει;

Η αγάπη είναι το βάλσαμο.. όχι η αγάπη σώνει και ντε και ντεμέκ.. η αληθινή κι ανιδιοτελής αγάπη.

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο;

Να ήμουν βοηθός του Antonio Gaudi, που οραματίστηκε τη sagrada familia και όλα του τα αριστουργήματα.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έδωσε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου;

«Προχώρα και μη φοβάσαι τίποτα».

Πώς τα πας με τα social media; Σοσιαλίζεσαι;

Είναι περίεργο το σοσιαλάιζινγκ για μένα, αν σκεφτείς ότι το μόνο που ξέρω να κάνω είναι να ανεβάζω μουσικούλες. Πιστεύω χρειάζεται στη δουλειά μας, αλλά με πιάνει και μια άσχετη συστολάιζινγκ. Το πιο ωραίο είναι να παίζεις με φίλους και να έρχονται οι άνθρωποι να νιώθουν και να συμμετέχουν κι αυτοί.

Πώς βλέπεις τη νέα ελληνική μουσική σκηνή;

Γίνονται πολλές ομορφιές και για τα γούστα του καθενός. Νομίζω ότι κάθε προσπάθεια είναι τίμια γιατί είναι αυτό που θέλει να καταθέσει η ψυχή ενός ανθρώπου. Είναι δύσκολο να κρίνω, εγώ κιόλας… ό,τι κρατηθεί στην αστραπή.

Aπό το «Varligali» στο καινούργιο «Muma» τι άλλαξε;

Άλλαξαν οι εικόνες, απλώθηκαν τα όνειρα, δυνάμωσαν οι φιλίες και ερωτεύτηκα σφόδρα… χιχι. Δεν είναι προωθητικό με την έννοια προβάλλω τις δυνατότητες της φωνής μου ή τη συνθετική μου ιδιότητα.. Tο «Muma», όπως και το «Varligali», είναι ένα ταξίδι προς το άγνωστο με σκέψεις για τη φύση, τις σχέσεις, το χθες, το τώρα και την αγάπη…ακούγεται σαν άρλεκιν.

Τι ετοιμάζεις για το Gagarin;

Το Gagarin είναι κάπως σαν μια μικρή γιορτή ενός γαλατικού χωριού. Εκεί παίξαμε με τους Βurger πρώτη φορά την Τσιγγάνα, εκεί βγήκα από το φέρετρο πέρυσι, εκεί θα μαζευτούμε φίλοι που πιστεύουμε στην ηρεμία και τον όμορφο δρόμο της μουσικής μακριά από κακοτοπιές και κακώς κείμενα εν γένει. Είναι σπουδαίο να παίζεις και να μοιράζεσαι ευγενικά συναισθήματα με την ένταση της εκάστοτε αληθινής στιγμής… θα παρουσιάσουμε το «Muma», θα κάνουμε μια βόλτα από το «Varligali», θα παίξουμε τραγούδια που μου έχουν κάνει κλικ για διάφορους λόγους, τραγούδια του ποιητή εκ Mεταξοχωρίου, και έπειτα θα ανέβουν οι Burger να ψηθούμε μαζί, καπάκι ο Εισβολέας για μπανιστήρια και θέματα και στο κλείσιμο θα χορέψουμε μαζί με την μπάντα του Παγώνη just dance! Αλλά και πάλι ακριβώς τι θα συμβεί δεν γνωρίζω. Καθε λάιβ είναι άλλος γαλαξίας..

Ποιο είναι το πιο περίεργο που σου έχει τύχει σε συναυλία;

Έχουν γίνει διάφορα κατά καιρούς αλλά αυτό που μου σκάει τώρα είναι: Σε ένα φεστιβάλ κάναμε πρόβα ήχου, όλα ωραία και καλά, και καθόλη τη διάρκεια ήταν ένας άνθρωπος επάνω στη σκηνή που έπαιζε μαζί μας τζουρά, χωρίς να ακούγεται, χωρίς να τον ξέρουμε, αλλά που αν τον έβλεπες θα ορκιζόσουν ότι παίζαμε χρόνια μαζί!

Tι ακολουθεί;

Πάσχα στο χωριό φουλ οικογένεια και Χάιδω-Χιόνι, καλοκαίρι μαζί με τον Θανάση και κάποια live με τη δική μου μπάντα.

Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Σίγουρα ωκεανολόγος.

Λαστ γουόρντς;

Ν ανοίξουμε όλοι τα παραθύρια μας να βγουν η αγάπη, η ευγένεια και τα χάδια στον ήλιο, τώρα που καλοκαιριάζει..

n


Info: Gagarin 205, Λιοσίων 205, 2114112500 Είσοδος € 10 με CD. Προπώληση: Θέατρο Ακροπόλ, 210 3643700, Public, Seven Spots, viva.gr, Παπασωτηρίου. Στις 6/4.\


Φωτό: Stagespotting, Concert Photography

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ