Μουσικη

Θεραπευτικές Μουσικές Ακροάσεις: Medicine for Corona Blues

Μουσικά έργα που μπορούν να αποβούν χρήσιμα στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών ζητημάτων στην περίοδο του «Μένουμε Σπίτι»

Θανάσης Δρίτσας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μένουμε Σπίτι: Ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αν. Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, συνθέτης και συγγραφέας προτείνει κλασικά κινηματογραφικά τραγούδια

Σε δύσκολους καιρούς περιορισμών κυκλοφορίας, κοινωνικής απόστασης και αυστηρής παραμονής στο σπίτι η μουσική ακρόαση επιλεγμένης μουσικής μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους, των αρνητικών συναισθημάτων, της ψυχολογικής πίεσης και της καταθλιπτικής διάθεσης. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας χαλάρωση, ηρεμία, ονειρική διάθεση και ένα θεραπευτικό φανταστικό νοερό ταξίδι. Η μουσική ακρόαση μέσω της προσφερόμενης χαλάρωσης προσφέρει επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις σε βιολογικές παραμέτρους όπως στην ελάττωση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης που συχνά αυξάνονται σε καταστάσεις άγχους και ψυχολογικής πίεσης.

Ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, συνθέτης και συγγραφέας είναι αναγνωρισμένος διεθνώς και βραβευμένος για την επιστημονική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως (συμπληρωματικού) θεραπευτικού μέσου στη σύγχρονη ιατρική.

Ο Θανάσης Δρίτσας προτείνει στη συνέχεια μια σειρά μουσικών έργων τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να αποβούν πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών ζητημάτων που σχετίζονται με αυτή την περίοδο μεγάλης ψυχολογικής πίεσης λόγω του «Μένουμε Σπίτι».

Στη σημερινή ανάρτηση προτείνονται όχι οργανικά έργα αλλά κλασικά κινηματογραφικά τραγούδια (κυρίως από ταινίες της Disney) τα οποία παραμένουν αθάνατα και έχουν διαχρονικά εμπνεύσει παιδιά και γονείς, μικρούς και μεγάλους. Αναδίδουν διάχυτη χαρά, αισιοδοξία, φως, παραμυθένια χρώματα, έρωτα, αγάπη και πάντα ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτά τα τραγούδια προσπαθούν να αναθερμάνουν όσες καρδιές έχουν δικαιολογημένα γεμίσει θλίψη, φόβο, απαισιοδοξία και ανησυχία για το αύριο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έμειναν κλεισμένοι στο σπίτι τους, για περίοδο πολλών εβδομάδων, λόγω των περιοριστικών μέτρων (πανδημίας Covid-19) και ανέπτυξαν μιαν αρνητική ψυχολογία η οποία έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως "Corona Blues". Αυτά τα τραγούδια θεωρώ ότι αποτελούν ένα επιτυχημένο αντίδοτο (φάρμακο) του σκοτεινού συνδρόμου Corona Blues. Η μουσική αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την ενίσχυση της ψυχολογίας με τον τρόπο ακριβώς που περιγράφει η Mary Poppins στο κλασικό τραγούδι "A spoonful of sugar". Αξίζει να διαβάσει κανείς τους στίχους του τραγουδιού για να καταλάβει πως η μουσική ασκεί αυτή ακριβώς τη θεραπευτική δράση, είναι ακριβώς The spoon full of sugar helps the medicine go down:

In every job that must be done
There is an element of fun
You find the fun and snap!
The job's a game
And every task you undertake
Becomes a piece of cake
A lark! A spree! It's very clear to see that
A spoonful of sugar helps the medicine go down
The medicine go down, the medicine go down
Just a spoonful of sugar helps the medicine go down, in a most delightful way
A robin feathering his nest
Has very little time to rest
While gathering his bits of twine and twig
Though quite intent in his pursuit
He has a merry tune to toot
He knows a song will move the job along
A spoonful of sugar helps the medicine go down
The medicine go down, the medicine go down
Just a spoonful of sugar helps the medicine go down, in a most delightful way


Η περίοδος «Μένουμε Σπίτι» φαίνεται ότι μάλλον θα τελειώσει σύντομα με την προοδευτική άρση των μέτρων περιορισμού. Ατενίζουμε όλοι το αύριο με μια κοινή ελπίδα για υγεία αλλά η έννοια της "Υγείας" δεν πρέπει να ταυτιστεί με την στοιχειώδη έννοια της βιολογικής επιβίωσης. Η υγεία θα πρέπει να συνοδεύεται αναπόσπαστα από ανθρωπιά, αλληλεγγύη, αισιοδοξία, ελευθερία επιλογών, διάφανες και δροσερές σκέψεις. Το καινούργιο μας μότο-σύνθημα ζωής, κατά τη προσωπική μου άποψη, πρέπει να γίνει το «Ένας για Όλους και Όλοι για Έναν».

Όλες αυτές τις εβδομάδες προσπάθησα να επιλέξω κατάλληλη μουσική έτσι ώστε να βοηθήσω στην πάλη (όλων μας) με την ψυχολογία Corona Blues. Το έκανα με τον δικό μου τρόπο, μέσα από την δική μου μουσική προσέγγιση και εμπειρία, αυτό ήταν και ένα δικό μου ταξίδι, My Way. Με εσάς όμως ευγενείς συνταξιδιώτες και συνοδοιπόρους. Έτσι διάλεξα λοιπόν το τελευταίο κομμάτι σε αυτό το πρόγραμμα ακρόασης να είναι το κλασικό My Way του Σινάτρα σε σύγχρονη ερμηνεία του Robbie Williams. Ελπίζω αυτό το κοινό μας μουσικό ταξίδι να δικαίωσε κάποιες από τις καλές του προθέσεις. Σας ευχαριστώ που υπήρξατε οι ακροατές μου...

Ακολουθεί το πρόγραμμα ακρόασης κατά σειρά των κομματιών και το αντίστοιχο link:

Spoon full of sugar. Mary Poppins

 

 

Beauty and the Beast. Song from the Movie

Can you feel the love tonight. Elton John. From the movie Lion King

A whole new world. Song from the movie Aladin

Colors of the wind. Song from the movie Pocahontas

You' ve got a friend in me. Song from Toy Story movie.

When you wish upon a star. Song from classical Pinocchio movie.

A dream is a wish your heart makes. Song from Cinderella movie.

Beyond the Sea from Finding Nemo movie

My Way. Classical Frank Sinatra song. Performed by Robbie Williams