Μουσικη

Θεραπευτικές Μουσικές Ακροάσεις: Relax and Sleep

Έργα κυρίως κλασικού ρεπερτορίου με στόχο τη χαλάρωση και τη διευκόλυνση ύπνου σε άτομα με προβλήματα αϋπνίας

Θανάσης Δρίτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μένουμε Σπίτι: Ο Θανάσης Δρίτσας προτείνει έργα κλασικής μουσικής που βοηθούν στις διαταραχές ύπνου.

Καρδιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, συνθέτης και συγγραφέας, ο Θανάσης Δρίτσας είναι αναγνωρισμένος διεθνώς και βραβευμένος για την επιστημονική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως (συμπληρωματικού) θεραπευτικού μέσου στη σύγχρονη ιατρική. Εδώ μας προτείνει μια σειρά μουσικών έργων τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να αποβούν πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών ζητημάτων που σχετίζονται με αυτή την περίοδο μεγάλης ψυχολογικής πίεσης λόγω του (ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ).


Σε δύσκολους καιρούς περιορισμών κυκλοφορίας, κοινωνικής απόστασης και αυστηρής παραμονής στο σπίτι η μουσική ακρόαση επιλεγμένης μουσικής μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους, των αρνητικών συναισθημάτων, της ψυχολογικής πίεσης και της καταθλιπτικής διάθεσης. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας χαλάρωση, ηρεμία, ονειρική διάθεση και ένα θεραπευτικό φανταστικό νοερό ταξίδι. Η μουσική ακρόαση μέσω της προσφερόμενης χαλάρωσης προσφέρει επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις σε βιολογικές παραμέτρους όπως στην ελάττωση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης που συχνά αυξάνονται σε καταστάσεις άγχους και ψυχολογικής πίεσης.

Σήμερα προτείνονται έργα κυρίως κλασικού ρεπερτορίου με στόχο τη χαλάρωση και τη διευκόλυνση (εισαγωγή) ύπνου σε άτομα με προβλήματα αϋπνίας. Προτείνεται επίσης, ως ειδικό ακρόαμα, ένα επιστημονικό πρόγραμμα για χαλάρωση και εισαγωγή ύπνου με τίτλο ΜΟΡΦΕΑΣ. Το πρόγραμμα ΜΟΡΦΕΑΣ (Sleep CD) χρησιμοποιεί μουσική και εμβρυικούς ήχους (womb sounds) και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Θανάση Δρίτσα με τον πρωτοπόρο ( αντικείμενο music medicine) Αμερικανό αναισθησιολόγο Dr Fred Schwartz και την εταιρεία TRANSITIONS.

Όσον αφορά τη διευκόλυνση του ύπνου, πέραν της προαπαιτούμενης χαλάρωσης, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ημερήσιας ποσότητας καφέ (καφεΐνης) και η αποφυγή γαστρικού φόρτου – όχι πλούσια γεύματα πριν από την κατάκλιση. Η συστηματική φυσική άσκηση (ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση) όπως και η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους συνεισφέρουν ιδιαίτερα στο να έχει κάποιος καλό ύπνο. Η παχυσαρκία σχετίζεται συχνά με προβλήματα ύπνου και άπνοια ύπνου. Δυστυχώς η μεγάλη (πολλές ώρες) επίσης καθημερινή έκθεση των ματιών στις οθόνες κινητών τηλεφώνων-υπολογιστών έχει συσχετισθεί με συχνά προβλήματα αϋπνίας.

Η ακρόαση των μουσικών έργων προτείνεται να γίνεται με ποιοτικά ακουστικά, καθιστή χαλαρή στάση σώματος, ιδανικά κλειστά τα μάτια, η ακρόαση να γίνεται σε ήσυχο χώρο (απαλλαγμένο εξωτερικών θορύβων) με πολύ χαμηλό φωτισμό (ή και σκοτεινά).

Προτείνονται για ακρόαση τα εξής έργα:

(1) Air from Orchestral Suite no. 3 by JS Bach



(2) Bach Medicine, Arioso by JS Bach, ερμηνεύει με ένα πολύ ιδιαίτερο ύφος το σύνολο Archangelos Chamber Ensemble (Music to Relax by ABT). Οι φωτογραφίες στο βίντεο είναι των Νίκου Κανελλόπουλου και Θανάση Δρίτσα.
Στο ακόλουθο link:



(3) Gymnopedie no. 1 by Erik Satie. 



(4) Spiegel Im Spiegel for cello and piano by Arvo Part. 



(5) Lullaby, Wiegenlied op. 49 (no. 4) for cello and piano by J. Brahms. 



(6) ΜΟΡΦΕΑΣ-A Sleep induction Program. Ενα επιστημονικό πρόγραμμα ακρόασης για χαλάρωση και εισαγωγή ύπνου, συνεργασία των Θανάση Δρίτσα και Fred Schwartz/ Transitions Music B & J Wolf. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τεχνικές mind and body relaxation, χρήση μουσικής mixed με womb sounds.