Μουσικη

H μουσική κοινότητα αποχαιρετά τον Bill Withers

Brian Wilson, Thom Yorke, Will Smith, Nile Rodgers αποχαιρετούν με αγάπη και σεβασμό τον Βill Withers

Γιώργος Δημητρακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aπό τον Stevie Wonder μέχρι τον Τhom Yorke όλη η διεθνής μουσική σκηνή αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο soulman Bill Withers

H μουσική κληρονομιά ενός σπουδαίου μουσικού. Μέσα στο νοσηρό κλίμα της πανδημίας ο θάνατος του Βill Withers από καρδιά έχει συγκινήσει κοινό και δημιουργούς. Με διασκευές, μηνύματα και tributes γνωστοί καλλιτέχνες από τελείως διαφορετικά μουσικά είδη αποτίουν φόρο τιμής στον τραγουδιστή αιώνιων τραγουδιών όπως το «Lovely Day» και «Αin't No Sunshine».  Stevie Wonder, Will Smith, Brian Wilson, Thom Yorke, Nile Rodgers, Fatboy Slim, Chance the Rapper, Lenny Kravitz, Mark Ronson, Portugal. The Man ένιωσαν την ανάγκη να αποχαιρετήσουν τον αμερικανό συνθέτη και τραγουδιστή αναδεικνύοντας την αξία της μουσικής του ιστορίας, συστήνοντάς μας λιγότερο γνωστά τραγούδια, ντοκιμαντέρ, συναυλίες και αποθεώνοντας έναν -δυσεύρετα πλέον- ευγενικό δημιουργό. 
 

Ο παραγωγός των παραγωγών Brian Wilson των Beach Boys έγραψε για μια μεγάλη απώλεια εστιάζοντας στην συνθετική του ικανότητα.

Ο Nile Rodgers των Chic έγραψε στο Twitter: #RIPBillWithers Class, class and more class.

 

O Will Smith διάλεξε το «Just the Two of Us» για να τον αποχαιρετήσει στο Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RIP to a Legend. Thank you Bill.

A post shared by Will Smith (@willsmith) on

 
O Stevie Wonder που συμμετείχε στην τελετή για την είσοδο του Βill Withers στο Rock and Roll Hall of Fame μίλησε για την επικοινωνία τους. Στέλναμε μηνύματα ο ένας στον άλλον. Τον Ιανουάριο μου έλεγε πόσο εκτίμησε ότι ήμουν εκεί για αυτόν. Τον Φεβρουάριο μου έστειλε μήνυμα προτείνοντάς μου να παίξουμε μαζί. Του έγραψα ότι θα ήταν μεγάλη μου χαρά. Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που ανταλλάξαμε. Ενώ ανέφερε ότι κάθε καλλιτέχνης σε κάποιο σημείο της πορείας του θα πρέπει να συμπεριλάβει ένα από τα τραγούδια του στο ρεπερτόριο του. «Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουμε το μύθο του. Το αξίζει.»
 
O Thom Yorke των Radiohead αποθέωσε τη φωνή του Βill Withers επιλέγοντας μια ζωντανή εκτέλεση του «Lean On Me». 
 
Οι αμερικανοί ρόκερ Portugal. The Man διασκεύασαν το κλασικό τραγούδι του Bill Withers «Lovely Day» του 1977 λέγοντας πως η μουσική του Bill Withers έχει αποτυπωθεί στο DNA μας. «Μεγαλώσαμε ακούγοντας τα τραγούδια του στο ραδιόφωνο. Θα μας λείψει αλλά η μουσική του θα ζει για πάντα. Τον αγαπάμε και τον ευχαριστούμε για τα δώρα που μας χάρισε. Σε ευχαριστούμε. Σε αγαπάμε».

Ο αμερικανός ράπερ Τalib Κweli έγραψε στο Instagram πόσο επιδραστικός ήταν ο Bill Withers για το hip hop συστήνοντας το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «Still Bill».

O Lenny Kravitz έγραψε στο Twitter για το πόσο αγάπη, ελπίδα και δύναμη μας χάρισε με τα τραγούδια και τη φωνή του.

Ο Fatboy Slim έγραψε για την μια δυσεύρετη πλέον ευγένεια και ποιητική διάθεση συστήνοντας το τραγούδι του Βill Withers «Gradma's Hands» ενώ ανέφερε πως του έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσει sample από το «I Can't Write Left Handed» στο τραγούδι του «Demons» με τη συμμετοχή της Μacy Gray. 

Η Macy Grey πόσταρε στο Ιnstagram το τραγούδι του Bill Withers «Ain't No Sunshine» γράφοντας για τις σπουδαίες συνθέσεις του. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RIP MR. WITHERS You made the best songs ever #love and #sunshine

A post shared by Macy Gray (@macygray) on

O John Legend έγραψε στο Instagram για τη συνεργασία του με τον Bill Withers τραγουδώντας το «Lean On Me» to 2015 όταν μπήκε στο Rock & Roll Hall Of Fame.

Ο παραγωγός Μark Ronson αναδημοσιεύοντας την είδηση του θανάτου του από το ΑP έγραψε για έναν από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές και συνθέτες όλων των εποχών.

Σε ένα πιο συναισθηματικό tweet ο Chance The Rapper θυμάται να ακούει τους δίσκους του στο σπίτι της γιαγιάς του και επιλέγει τα αγαπημένα του κομμάτια συγκαταλέγοντας το Lovely Day στα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. 

Η ηθοποιός Angela Bassett πόσταρε μια φωτογραφία της με τον Bill Withers και την Sade από το 2011 μιλώντας για την καλύτερη συναυλία της ζωής της.