Μουσικη

Καινούργιο άλμπουμ Joalz μετά την απώλεια της Μαίρης Τσώνη

Ο Λεωνίδας Σέγκας μιλάει για το “Amazing Moments”

Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την Κυριακή 5 Απριλίου στις 18.00 ανοίγουν τα κομμάτια των Joalz στο Bandcamp. Σε ένα τραγούδι, η φωνή της Μαίρης Τσώνη.

To “Amazing Moments” των Joalz είναι ένα άλμπουμ 5 κομματιών που πραγματικά πήρε το χρόνο του να κυκλοφορήσει μιά και κουβαλάει το συναισθηματικό βάρος της απώλειας της Μαίρης Τσώνη που έδινε τη δική της σφραγίδα στον ήχο του γκρουπ.

Από την Κυριακή το απόγευμα μπορούμε να ακούσουμε και να αποκτήσουμε το νέο αυτό άλμπουμ για το οποίο, ο Λεωνίδας Σέγκας πιο κάτω, μας εξηγεί μερικά πράγματα για το χρόνο και τον ήχο.

Δημήτρης Ζωγράφος Zoggy - Μαίρη Τσώνη

Όπως λέει το promo, το “Amazing Moments” είναι «Αγάπη, θάνατος, γέλιο, σαρκασμός, ελπίδα, ζωή και συγκρούσεις με τους κιθαρίστες...»

Πολύ σωστά. Τα 5 αυτά κομμάτια είναι ένας τοίχος ήχου, κλασικός ηλεκτρικός ήχος Joalz τον οποίο θα διαπερνούσε η φωνή της Μαίρης με τη φορτισμένη, ιδανικά ανθρώπινη δύναμή της που γκρέμιζε τοίχους και αναστολές.

Joalz - "Amazing Moments" © Alexandros Gatos adapted by Katerina Karali - Front cover illustrated by Thinking

Το πρώτο track “One life stand” είναι ακριβώς αυτή η ισορροπία της Μαίρης επάνω σε μία εμμονική κιθάρα με αντήχηση που σε στοιχειώνει την ώρα που λέει: Θα είμαι το ένα (και μοναδικό) stand της ζωής σου. Ερμηνεύει μόνο αυτό το τραγούδι αλλά η παρουσία της είναι εκεί σε κάθε amazing moment, σαν μαγνήτης επάνω σε μέταλλο.
Το “Polly Peck” είναι μία πανδαισία fuzz που εκλιπαρεί για ζωντανή εκτέλεση και φωνή.
Το “Monkey has a gift” είναι ένα αυτάρεσκο κομμάτι προσήλωσης με τη ρυθμική κιθάρα της Gelina Palla.
To “Revamp” με τη φωνή της Γερμανίδας Toni Kater, ελεγειακό και με αφήγηση που κλιμακώνεται σε ένα ψηλό φάσμα ήχου…
...που δίνει λυτρωτικά τη θέση του, σαν φυσική συνέχεια, στο επόμενο “Amazing Moments”, ένα υπέροχο, αργό, απόλυτο μέταλλο, ο μαγικός ήχος του άχθους της ζωής καθώς σέρνεται στην κορύφωσή της. Καταλαβαίνουμε ακριβώς γιατί αυτό το track έδωσε και τον τίτλο του άλμπουμ.

Joalz

Το “Amazing Moments“ ηχογραφήθηκε στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Η παραγωγή και το arrangement είναι του Λεωνίδα Σέγκα, οι συνθέσεις του Λεωνίδα Σέγκα και του Δημήτρη Ζωγράφου. Στο άλμπουμ συμμετέχει η Βερολινέζα μουσικός Toni Kater, ο τζαζ percussionist Ιάκωβος Παυλόπουλος, η Julia Kent στο τσέλο και στο πρώτο κομμάτι η βραβευμένη ηθοποιός/τραγουδίστρια Μαίρη Τσώνη -ένα πολυδιάστατο πλάσμα που χάθηκε πρόωρα και στη μνήμη της είναι αφιερωμένο το άλμπουμ των Joalz.

[[{"fid":"766813","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

Το “Amazing Moments” κυκλοφορεί την Κυριακή 5 Απριλίου στις 18.00, αρχικά στη σελιδα των Joalz στο Bandcamp (https://joalz.bandcamp.com/ ) και μετέπειτα στις υπόλοιπες ψηφιακές πλατφόρμες.
Tην Κυριακή το απόγευμα μετά τις 17.00 όλα τα κομμάτια θα είναι ανοικτά και στο youtube σε αυτό το κανάλι: https://www.youtube.com/user/manyscribes

Λεωνίδας Σέγκας

Ο Λεωνίδας Σέγκας μας έδωσε το στίγμα του αυτή την εποχή:

Το άλμπουμ
«Όλα τα άλμπουμ των Joalz έχουν πάρει πολύ καιρό για να ηχογραφηθούν. Το “Monkshood” π.χ. γράφτηκε και ηχογραφήθηκε από το 2006 μέχρι το 2010. Υπάρχουν δύο λόγοι, συνεχώς αλλάζω τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται με αποτέλεσμα να μελετάω πολύ το κάθε όργανο πριν απευθυνθώ για ηχογράφηση στους συμμετέχοντες μουσικούς. Σημαντικότερο, το Joalz είναι καταγραφή της ζωής μου και των ανθρώπων που συνταντώ μέσα από τη δημιουργία μουσικής».

Δημήτρης Ζωγράφος Zoggy

Το σχήμα
«Έπειτα από το “Hello darkness my friend”, το σχήμα εξελίχθηκε σε μια λάιβ φόρμα φτάνοντας να παίζουμε στη σκηνή 6 άτομα. Παράλληλα με την προετοιμασία του “Amazing Moments” ήρθε η απώλεια της Μαίρης Τσώνη. To album είχε υπογραφεί σε μεγάλη ανεξάρτητη εταιρεία , η συμφωνία όμως ακυρώθηκε λὀγω της απώλειας και εγώ πήρα χρόνο μακριά από παραγωγή, σύνθεση, πρόβες ώστε να ασχοληθώ με το Homcore».

Τι είναι το "Amazing Moments"
«Σαρκασμός, ίσως και το πώς μπορούμε το παράδοξο των ημερών μας να το χρησιμοποιήσουμε ως κάτι θετικό»

Πέντε λέξεις που θα περιέγραφαν τον ήχο του "Amazing Moments"
«To αφήνω πάντα στον ακροατή».

Ο Λεωνίδας σαν άτομο και σαν μουσικός.
«Tα τελευταία 3 χρόνια ασχολούμαι με το Homcore, έναν χώρο που στην πρώτη επαφή κάποιος το αναγνωρίζει σαν ένα μουσικό κατάστημα. Το έχω στήσει σύμφωνα με τον τρόπο που ζω εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχουν μέρες που καλωσορίζω τους επισκέπτες με τις κάλτσες... τους προτείνω μουσική, τρόπους ηχογράφησης και ακρόασή της, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι.
Ως μουσικός έχω ήδη ξεκινήσει τον επόμενο δίσκο των Joalz, θέλω να δημιουργήσω έναν country-ambient δίσκο».

Η καραντίνα
«Να σου πω την αλήθεια δεν νοιώθω ότι είμαι σε καραντίνα, η μόνη διαφορά για μένα είναι ότι βγαίνω έξω στη γειτονιά 2 και όχι 3 φορές την ημέρα. Σκέφτομαι ίσως λίγο περισσότερο και προετοιμάζω για άλλη μία φορά τη ζωή μου σε διαφορετική πόλη».

5 κομμάτια που προτείνεις για playlist του #Μένουμε-Σπίτι:
David Sylvian: When poets dreamed of Angels
Linear Movement: I think i am by you
Jeff Mills: “Woman in the moon” full album
Bob Seger: Against the wind
Kat Minogue: Boy from the North (Dylan cover)