Μουσικη

Κορίτσια με σμόκιν

Ακούστε το mixtape που μας έστειλαν λίγο πριν τη συναυλία τους

A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίγο πριν τη συναυλία στον «Παρνασσό», η Idra Kane, η Lia Hide και η Μαρίκα Παπάζογλου ετοίμασαν για την Athens Voice ένα mixtape με τραγούδια που έχουν συνδέσει με σημεία και γειτονιές της Αθήνας:

LIA HIDE:

• The Sonics - Strychnine

Το πρώτο μου live έγινε στις.. μπασκέτες της οδού Ευελπίδων, στα πλαίσια κάποιου φεστιβάλ. Ήμουν 14 (?) και θυμάμαι όλο το playlist απέξω! Το πρώτο μου όμως.. «επαγγελματικό» live, όπου βγάλαμε χαρτζιλίκι, ήταν σε ένα clubάκι στην Ζακύνθου, στην Κυψέλη, το ΨΥΧΩ. Εννοείται πως εδώ και χρόνια έχει λουκέτο. Αυτό το κομμάτι μαζί με το I wanna be your dog, ήταν τα covers της βραδιάς, αφού είχαμε κιόλας (τρομάρα μας) «δικά μας» κομμάτια. Το όνομα της μπάντας ήταν Jettison Flight.

• Lia Hide / Home - Like a lie

Είναι Χριστούγεννα, και πάμε στα Εξάρχεια, live στην πλατεία, σε υπόγειο μπαράκι, που παίζει ο Νομικ, διασκευές αγαπημένα κομμάτια. Θυμάμαι το Mother/Pink Floyd. Θυμάμαι, μετά το 2ο ποτό, άρπαξα μία χαρτοπετσέτα, και άρχισα να γράφω. Το κομμάτι είναι για εκείνο το βράδυ, εκείνα τα πρόσωπα, και τους πέτρινους, ημιφωτισμένους τοίχους, με την κάπνα από τα τσιγάρα, και την μελαγχολία των θλιμμένων τραγουδιών που περπατούσαν στον αέρα που αναπνέαμε.

• Ξύλινα Σπαθιά - Η φωτιά στο λιμάνι

Άνοιξη προς καλοκαίρι. Ραντεβού στο σχολείο για να πάμε με τα πόδια στα «βραχάκια» στην Πλάκα. Να μας παίρνει το ξημέρωμα. Και να φανταζόμαστε από κει πάνω, με κιθάρες, μπύρες, μπουκαλάκια με ούζο και κρουασάν, ότι κάπου στην απέναντι πλαγία του Αιγάλεω, βλέπουμε «στο λιμάνι φωτιά» και «κόκκινα σύννεφα στον ουρανό». Τα παιδιά της Αθήνας, που πάντα ζήλευαν που η πόλη τους δεν ήταν λιμάνι..

• Faith no more - Ugly in the morning

Λύκειο. Παρέα που κάνει κοπάνα, για να ακούσει τον φρεσκο-αγορασμένο δίσκο King for a day, fool for a lifetime, κάνοντας παύση από το εθιστικό Fantasmagoria που παίζαμε στο pc. Σοκ στα πρόσωπα όλων όταν ο δίσκος φτάνει σε αυτό το κομμάτι. Και απερίγραπτη ανάγκη να βιάσουμε το repeat button. Και ξαφνικά, όλη η μουσική στο μυαλό μου, άλλαξε βολή.

• Lia Hide / Home - Sue

Η Sue γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2011 στην Αθήνα, στο μικρό νοικιασμένο σπιτάκι του 1918 που έμενα. Με πολύ ζέστη, και ανυπόφορη σπιτονοικοκυρά. Στους μήνες που ήρθαν, η Sue έκανε τρομερά πράγματα, μα πιο πολύ από όλα, μου τσάκισε την υπομονή, εμένα και όλων, στο στούντιο. 3 διαφορετικοί κιθαρίστες την δοκιμάσανε, 2 μπασίστες, και πάνω από 30 ώρες μίξης για την αφεντιά της. Καλομαθημένη, αλλά και μεγάλο μάθημα.

IDRA KAYNE:

• "Don't walk away" -Idra Kayne

Πρωινός καφές στον πεζόδρομο της Πανόρμου.

• "Sleepyhead" -Fun Lovin' Criminals

Μεταμεσονύχτια βόλτα με το αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας.

• "1977" Anna Tijoux

Εξάρχεια.

• "Last dance" –Rhye

Γκάζι

• "What is going on" -Idra Kayne

Άνω Κυψέλη στα 90's και σήμερα

MARIKA PAPAZOGLOU :

• The end of the world -Positive Red

Αθήνα, Άνοιξη 2013, Είμαι στο αμάξι και οδηγάω για να πάω στο στούντιο για να αποχαιρετήσω τον παραγωγό μου που φεύγει από Αθήνα και μετακομίζει Κύπρο. Στό cd του αμαξιού ακούω για πολλοστή φορά το "The end of the world" στην διαπασών ενώ τραγουδάω το ριφάκι του "Τα ρα ρα, τα ρα ρα", διασχίζοντας την παραλιακή, βλέποντας την θάλασσα και τα ανθισμένα δέντρα και λουλούδια και αναλογίζοντας πόσο όμορφη είναι η φύση της Αθήνας αυτή την εποχή και πόσο η "μουσική υπόκρουση" ταιριάζει απόλυτα με το χαρούμενο τοπίο.

• The way your heart beats -Positive Red

Βραδάκι καλοκαιριού του Αυγούστου, 2013. Βρίσκομαι στο αγαπημένο μου στέκι με ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο και συζητάμε βλέποντας την θάλασσα που είναι ακριβώς από κάτω. Παράλληλα στο μυαλό μου παίζει το τραγούδι που έγραψα ένα χρόνο, ένα τραγούδι που μου ενέπνευσε το άτομο που είναι απέναντί μου εκείνη την στιγμή και γελάω μόνη μου γιατί δεν έχει ιδέα.

• Shape of my heart - Sting

Σεπτέμβριος, τέλη και μια υπέροχη ζεστή μέρα. Είμαι στην παραλία δίπλα από το σπίτι μου, λίγο έξω από την Αθήνα. Εγώ και άλλα 5-6 άτομα. Μαζί μου έχω τον αγαπημένο μου τριχωτό φιλαράκο, τον σκύλο μου τον Γκουστάβο. Περπατάμε στην άμμο και βλέπω μια μεγάλη καρδιά ζωγραφισμένη. Αμέσως μου έρχεται στο μυαλό το αγαπημένο μου τραγούδι του Sting "Shape of my heart" και αρχίζω να το σιγοτραγουδάω.

• Gravity - Sara Bareilles

Καλοκαίρι του 2009, Los Angeles. Είμαι στο μικρό διαμερισματάκι μου στο Glendale, ψάχνοντας παραγωγό για την ηχογράφηση του άλμπουμ μου "Outside the box" και κάνω practice τα φωνητικά τραγουδώντας το "Gravity" . Καθώς τραγουδάω σκέφτομαι πόσο μου λείπει η χώρα μου, η πόλη μου η Αθήνα που τόσο αγαπώ και έχω να την δώ πολύ καιρό. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι μου λείπει ακόμα περισσότερο.

• Hurt -Christina Aguilera

Αθήνα, Μάρτιος του 2012. Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Βγαίνω στην σκηνή και αρχίζω να τραγουδάω αυτό το κομμάτι. Ξαφνικά βρίσκομαι μόνη με την ψυχή μου που με γυρίζει χρόνια πίσω. Τότε που έχασα τον πατέρα μου. Του τραγουδάω και μετα βίας συγκρατώ τον εαυτό μου μην ξεσπάσω σε κλάματα, γιατί το τραγούδι μιλάει για την ίδια απώλεια. Σκέφτομαι "Μακάρι να σε κάνω περήφανη μπαμπά. Και μακάρι να με βλέπεις από εκεί ψηλά και να χαμογελάς".


Info:

Η Idra Kane, η Lia Hide και η Μαρίκα Παπάζογλου δίνουν στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», τη μουσική παράσταση «Κορίτσια με σμόκιν». Τρία κορίτσια από τον κόσμο της ποπ, αναδομούν τραγούδια αγαπημένων τους αντρών: από Sting και Marvin Gaye, μέχρι David Bowie και Smiths. Μαζί τους, μεγάλη γυναικεία ορχήστρα μουσικών.

26/2, ώρα 20.30 - Πλ.Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, τηλ.2103221917 - Τιμές εισιτηρίων 12 ,16 , 20 ευρώ.

https://www.facebook.com/xeimwnasstonparnasso