Μουσικη

Γνωρίστε τους Ānemi

Ένα ονειρικό αθηναϊκό γκρουπ για το οποίο θα μιλάμε το 2020

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
color.jpg

Η πρώτη μουσική έκπληξη για το 2020 είναι οι Ānemi, μια αθηναϊκή μπάντα downtempo, electro-dream pop. Γνωρίστε τους.

Έσκασαν στο mail μου σαν μία ευχάριστή, πρωινή έκπληξη. Πρώτο όνομα που σταμπάρισα, ο σκηνοθέτης του βίντεο-κλιπ τους, ο Πέτρος Καλφαμανώλης – ένας νεαρός φωτογράφος/κινηματογραφιστής που γνωρίζω, παιδί με φρέσκια και μοντέρνα ματιά, λίγο ποιητής της πόλης. Το connection ήταν αρκετό: θέλησα να ακούσω αμέσως αυτό το γκρουπ με το δύσκολο (από άποψη keyboard) πρώτο γράμμα του ονόματός τους.

Οι Ānemi λοιπόν, είναι μία ονειρική, αθηναϊκή μπάντα με θηλυκό πρόσημο, ένας είδος Portishead για τους πιο meta ακροατές. Είναι ολόφρεσκοι, ανέγγιχτοι, αγαπημένα αθώοι, απείραχτοι από μολυσματικές κριτικές και βαριεστημένα live, άκαπνοι – γι’ αυτό και ενδιαφέροντες. Θα έχει σημασία να τους ξαναδούμε, σκέφτομαι, έναν χρόνο μετά, να παρατηρήσουμε τι επιδράσεις έχει η αθηναϊκή σκηνή επάνω στους νεόκοπους.

Ανάμεσα στο downtempo, electro-dream pop και τον νεορομαντικό σαρκασμό, οι Ānemi απάντησαν στις ερωτήσεις μας και έδωσαν το πρώτο τους ραντεβού με το κοινό στο six d.o.g.s. στις 27/12, ντάλα Χριστούγεννα, καλός καιρός για ξωτικά και αλαφροίσκιωτα live.

Τα τρία κύρια μέλη είναι: Amaria - Φωνή/μουσική, Chop Juggler - Παραγωγή, JLogo - Κιθάρα. Ο Λευτέρης (Chop Juggler) κάνει τη μουσική παραγωγή καθώς και την ηχογράφηση, μίξη και mastering των κομματιών toyw, ο Γιάννης (JLogo) γράφει κιθάρα και η Αμάρια (σκέτο) γράφει τη μουσική, στίχους και ερμηνεύει.
Η μπάντα δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2019 και μέσα σε ένα καλοκαίρι ηχογράφησε το πρώτο τους EP (SWIM), το οποίο θα αναρτήσουν σταδιακά μέσα στο 2020. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο τραγούδια τους, εκ των οποίων το ένα είναι Music Video, και ένα cover. 

Ānemi - Monkeys in a Cage (Official Music Video)

To highlight σας μέχρι σήμερα.
Μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες δεν έχουμε προλάβει να έχουμε highlight ακόμα, αλλά ελπίζουμε το πρώτο μας live να αφήσει εντυπώσεις.

Το Ā κλωτσάει στα πληκτρολόγια όταν πας να κάνεις save το όνομά σας, το ξέρετε ε; (Discuss)
Ο τόνος στο A, πέρα από το stylize που δίνει στο όνομα, χρειάζεται ώστε να καταλάβεις πως τονίζεται το όνομά μας. Είμαστε οι Άνεμοι...δεν έχουμε καταλάβει ακόμα γιατί υπάρχει σύγχυση για το που τονίζεται το όνομα (γέλια).
Ωστόσο εάν το γράψεις χωρίς τόνο στα Social Media και στο Spotify θα μας βρεις!

Πάντως, επιμένω: το «Ānemi» δεν θυμίζει «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη…» όπως στα παραμύθια;
Είναι Άνεμοι. Γιατί ο άνεμος μπορεί να είναι χαλαρός και μετά να σε συνεπάρει... σαν και τη μουσική μας.

Μιλήστε μου για το video clip σας. Μοιάζει με ένα πικ-νικ που είχε θαυμάσια εξέλιξη.
Η βασική ιδέα του “Monkeys in cage” είναι πως ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα αδιάκοπο καρουζέλ όπου πρέπει να πραγματοποιεί την ίδια ρουτίνα μέχρι που πια είσαι ανήμπορος να συνεχίσεις. Ακόμα και όταν για κάποιον έχει διακοπεί ο ατέρμονος κύκλος της αποβλάκωσής του, είναι καταδικασμένος να τον ξεχάσει. Το βασικό ερώτημα που θέλουμε να φλερτάρουμε καθόλη την διάρκεια του video είναι το αν στην πραγματικότητα αντιλαμβάνεται κανείς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και-ακόμα πιο βαθιά- ακόμα και αν το καταλαβαίνει, θέλει πραγματικά να φύγει από αυτό, ή απολαμβάνει την “ευνοϊκή” κατάσταση του να μην έχεις επιλογή... άρα του να μην έχεις καμία ευθύνη και ελεύθερη βούληση. Όταν ο κύκλος που μας περιορίζει μια ολόκληρη ζωή-τις κινήσεις μας, την σκέψη μας τον τρόπο που υπάρχουμε-εξαφανίζεται, χαράζουμε τον δικό μας δρόμο ή προσποιούμαστε πως δεν έφυγε ποτέ;

Τα κομμάτια σας είναι ονειρική pop με μικρές δόσεις δηλητήριου (νομίζω). Ποια είναι τα θέματά σας; Τι σας ενέπνευσε σε αυτά;
Δεν το βλέπουμε σαν δηλητήριο... πιο πολύ σαν αντίδοτο ή σαν μια μικρή προσπάθεια αφύπνισης...ας πούμε. Η θεματολογία μας αφορά κατά βάση κοινωνικά και ατομικά ζητήματα που απασχολούν την Αμάρια (γέλια).  Το Near για παράδειγμα, το πρώτο μας κομμάτι,  μιλάει για mental health προβλήματα και πως τα αγνοείς ή μένεις μαζί τους, έχει γραφτεί για έναν δικό της άνθρωπο.

Ānemi - Near

Πείτε μου πέντε πράγματα (αντικείμενα) που θα μπορούσαν να είναι θέματα τραγουδιών σας.
Στολή αστροναύτη, χαρτονόμισμα, καθρέπτης, φακός κάμερας, χρονόμετρο.

Ο δίσκος της ζωή σας για τον καθένα ξεχωριστά, και γιατί:
Λευτέρης: J Dilla - Donuts. Πέρα από το ότι με έχει εμπνεύσει μουσικά, με συγκινεί πολύ το γεγονός ότι τον έγραψε στο νοσοκομείο λίγο πριν αποβιώσει και κατάφερε, μάλιστα, και έβγαλε νόημα μέσα από samples.
Γιάννης: Παύλος Σιδηρόπουλος - Τα τραγούδια του Παύλου. Πιστεύω πως οι στίχοι του, δίνουν την δυνατότητα στον ακροατή να δημιουργήσει την δικιά του ιστορία.
Αμάρια: Amy Whinehouse - Frank. Είναι ένας δίσκος που μπορώ να ακούω από την αρχή μέχρι το τέλος και δεν θα άλλαζα ούτε μια νότα. Είναι ό λόγος που ξεκίνησα να τραγουδάω.

Ποια ταινία θα μπορούσε να έχει για soundtrack τη μουσική σας; Και γιατί;
Cloud Atlas.

bw.jpg

Σαν μπάντα στοχεύετε σε δισκογραφία; Σε ζωντανές εμφανίσεις; Σε κίνηση προς το εξωτερικό; Πώς βλέπετε την εξέλιξή σας, δηλαδή;
Είμαστε μπάντα που γράφει ενεργά μουσική, επομένως η δισκογραφία είναι φυσικό επόμενο για εμάς. Fasten your seatbelt. It's time to travel.

Η Αθήνα είναι μέσα στις αναφορές και τις επιρροές σας; Και με ποιον τρόπο;
Έχουμε μεγαλώσει στην Αθήνα, οπότε σίγουρα μας επηρεάζει υποσυνείδητα, αλλά κατά βάση η πηγή έμπνευσής και ο ήχος μας δεν έχει σύνορα.

Αγαπημένα σας σημεία της Αθήνας.
Το studio μας στο σπίτι του JLogo, εκεί που γεννιέται η μουσική μας.

Η πρώτη μουσική, αθηναϊκή ανάμνηση του καθένα σας;
Αμάρια: Θυμάμαι στα 15 μας είχαμε στήσει live σε μια αποθήκη και δεν χωρούσε να μπει ο κόσμος... Ακόμα δεν ξέρουμε από που ήρθε όλος ο κόσμος.
Λευτέρης - Γιάννης: Ήμασταν κάπου 15 χρονών και είχαμε πάει σε μια συναυλία σε εξωτερικό χώρο και επειδή οι μουσικοί που παίζανε ήταν γνωστοί μας, μας πρότειναν να παίξουμε επιτόπου. Πήραμε τηλέφωνο τον ντράμερ μας, πήρε τις μπακέτες του και μέσα σε 10 λεπτά ήρθε. Επειδή ο μπασίστας  μας δεν μπόρεσε, βρήκαμε έναν άκυρο (από τις μπάντες που παίζανε) και απλά ανεβήκαμε και αυτοσχεδιάσαμε (γέλια).

Τι θα μας δείξετε στο six d.o.g.s.;
Σίγουρα θα δούμε... λαμπάκια (πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις). Ο κόσμος θα ακούσει το SWIM.

swim_ep_artwork.jpg

Δείτε περισσότερα στο City Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ