Μουσικη

10 αξέχαστες στιγμές της Μαρί Φρέντρικσον και των Roxette

Η τραγουδίστρια με τη χαρακτηριστική φωνή και το ξεχωριστό look πέθανε σε ηλικία 61 ετών

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
marie_fredriksson_1.jpg
Μαρί Φρέντρικσον, Photo by Don Arnold/Getty Images

10 σταθμοί από τη ζωή της Μαρί Φρέντρικσον, τραγουδίστριας των Roxette, η οποία πέθανε σε ηλίκια 61 ετών.

«Με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι ένας από τους μεγαλύτερους και αγαπημένους μας καλλιτέχνες έχει φύγει από τη ζωή. Η Μαρί Φρέντρικσον πέθανε το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου προδομένη από την παλιότερη ασθένειά της» αναφέρει η δήλωση της οικογένειας της Μαρί Φρέντρικσον, της τραγουδίστριας της δημοφιλούς σουηδικής μπάντας Roxette.

marie_fredriksson_4.jpg
Photo by Don Arnold/Getty Images

Η Μαρί Φρέντρικσον άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη μουσική σκηνή. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με την ποπ των 90s, σήμερα νοιώθουν πως μαζί με την Μαρί Φρέντρικσον πέθανε και ένα μέρος της εφηβείας τους.

Roxette - Listen To Your Heart (Official Music Video)

Oι Roxette υπήρξαν ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα και στην Ελλάδα. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει και αγαπήσει κομμάτια όπως τα «It Must Have Been Love», «The Look», «Listen to Your Heart», «Dangerous», «Dressed for Success» και «Joyride»;

Αποχαιρετάμε την Μαρί Φρέντρικσον με δέκα στοιχεία και πληροφορίες για τη ζωή της και μέσα από την καριέρα της με τους Roxette.

marie_fredriksson_2.jpg
Roxette, Photo by Marco Prosch/Getty Images

Η συναυλία των Roxette στην Ελλάδα
Ήταν 27 Μαΐου 2011 όταν οι Roxette έπαιξαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Terra Vibe στην Μαλακάσα. Για ένα συγκρότημα που μεσουράνησε στα τέλη των 80s και 90s και χάρισε τόσες μεγάλες επιτυχίες, η συναυλία του 2011 φαντάζει πως άργησε να έρθει κάποια χρόνια. Έπρεπε να τους είχαμε δει στα 90s αλλά ποτέ δεν ήταν αργά. Οι περίπου 5000 χιλιάδες τυχεροί που βρέθηκαν εκεί (με τον καιρό όσοι θυμούνται να αφήνει αρκετούς στο σπίτι τους, αν και Μάιος), απόλαυσαν μία μεγάλη συναυλία, με την μπάντα να «τα δίνει όλα».

ROXETTE - "The Look" | Live in Athens (Terra Vibe)

To MTV τους έβαλε σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα
Ήταν τα τέλη του 1988 όταν το MTV άρχισε να εκπέμπει σε κάθε μεγάλη πόλη στην Ελλάδα, ένα από τα δορυφορικά κανάλια που είχαν αναμετάδοση και άδεια από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  Ήταν ακριβώς η χρονιά που κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Look Sharp!» των Roxette και κάθε σπίτι στην Ελλάδα άρχισε να ακούει και να βλέπει τα βίντεο κλιπ των smash hits τραγουδιών «The Look», «Listen to Your Heart», «Dangerous» και «Dressed for Success».

Η Μαρί Φρέντρικσον είχε σημαντική καριέρα πριν τους Roxette
Όπως και το άλλο μισό των Roxette, ο Περ Γκέσλε, κυκλοφόρησαν προσωπικούς δίσκους και δίσκους με άλλες μπάντες πριν τη δημιουργία του διδύμου τo 1986, μετά από προτροπή της δισκογραφικής τους εταιρίας. Μπορείς να πεις πως ο Περ Γκέσλε είχε μεγαλύτερη επιτυχία με την πρώτη του μπάντα, Gyllene Tider, αλλά τίποτα δεν κατάφερε να ξεπεράσει την επιτυχία των Roxette.

Roxette - Joyride (Official Video)

Joyride
Μετά το άλμπουμ «Look Sharp!» του 1988 ακολούθησε το επίσης υπερεπιτυχημένο τρίτο τους άλμπουμ «Joyride» που κυκλοφόρησε το 1991. Αρχές των 90s, η ποπ στα καλύτερά της, με ένα άλμπουμ με επίσης μεγάλες επιτυχίες όπως το ομώνυμο «Joyride» που βρέθηκε στο νούμερο ένα στα charts πολλών χωρών, όπως και «Fading Like a Flower (Every Time You Leave)», «The Big L.», «Spending My Time» και «Church of Your Heart».

Οι κερδισμένες μάχες
Ήταν το 2002 όταν η Μαρί Φρέντρικσον κέρδισε την πρώτη της μάχη με τον καρκίνο. Είχε διαγνωσθεί με όγκο στον εγκέφαλο, αλλά κέρδισε πολλές μάχες και βρέθηκε λίγο αργότερα να συνεχίζει να παίζει ζωντανά και να περιοδεύει. Δυστυχώς, από το 2016 η υγεία της άρχισε να κλονίζεται και πάλι, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί οριστικά από τις ζωντανές εμφανίσεις και αρχίζει να αφοσιώνεται στη ζωγραφική.

marie_fredriksson_5.jpg
Μαρί Φρέντρικσον και Μίκαελ Μπόλιος στο γάμο της πριγκίπισσας Μαντλίν της Σουηδίας, 2013 Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Προσωπική ζωή
Καθώς οι Roxette περιόδευαν στην Αυστραλία με το άλμπουμ «Joyride» το 1992, η Μαρί Φρέντρικσον γνώρισε τον Σουηδό τραγουδοποιό και μουσικό, Μίκαελ Μπόλιος. Λίγο αργότερα αρραβωνιάζονται, μακριά από τη δημοσιότητα. Η Μαρί γέννησε την Ινέζ Τζοσεφίν το 1993 και παντρεύτηκε τον Μίκαελ το 1994. Το δεύτερο παιδί τους, ο Όσκαρ Μίκαελ, γεννήθηκε το 1996 και ακολουθεί τα μουσικά χνάρια των γονιών του.

Roxette - It Must Have Been Love (Official Music Video)

Η ταινία «Pretty Woman» και η επιτυχία του «It Must Have Been Love»
Η ρομαντική ταινία «Pretty Woman» με πρωταγωνιστές τον Ρίτσαρντ Γκιρ και την Τζούλια Ρόμπερτς υπήρξε ορόσημο για τις αρχές των 90s και καθόρισε ολόκληρες rom com γενιές. Οι παραγωγοί της Touchstone Pictures ζήτησαν από τους Roxette να γράψουν ένα τραγούδι για την ταινία και οι δεύτεροι τους έδωσαν το «It Must Have Been Love», μία ηχογράφηση δύο χρόνων. Αφού απέρριψαν το τραγούδι αρκετές φορές, τελικά δέχτηκαν να μπει στην ταινία και «τα υπόλοιπα είναι ιστορία». Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τω 90s, μέσα από το soundtrack της ταινίας «Pretty Woman».

Τα τελευταία άλμπουμ
Μετά από 10 χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, οι Roxette επέστρεψαν το 2011 με το άλμπουμ «Charm School» και το «Travelling» το 2012, με το δέκατο – και τελευταίο τους – άλμπουμ με τίτλο «Good Karma» να κυκλοφορεί το 2016. Ήταν τότε που η Μαρί Φρέντρικσον αποσύρεται οριστικά από τη μουσική. Τα άλμπουμ δεν έτυχαν της επιτυχίας του παρελθόντος, αλλά «χτύπησαν» ψηλά στα τσαρτ στη χώρα τους, Σουηδία, στην Αυστραλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Βρετανία και ΗΠΑ τους ξέχασε.

marie_fredriksson_3.jpg
Photo by Don Arnold/Getty Images

Η πόλη του Χάλμσταντ
Η Μαρί Φρέντρικσον γνώρισε τον Περ Γκέσλε στο Χάλμσταντ, μία παραθαλάσσια πόλη στα δυτικά της Σουηδίας. Βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες πόλεις Γκέτεμποργκ και Μάλμο και με πληθυσμό μικρότερο των 100 χιλιάδων κατοίκων, βρίσκεται στην 20ή θέση με τις μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας. Δεν θεωρείς το Χάλμσταντ σαν το επίκεντρο της μουσικής και των τεχνών της Σουηδίας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις από πού θα ξεπεταχτεί το επόμενο μεγάλο ταλέντο, ειδικά σε μία χώρα που υποστηρίζει τους καλλιτέχνες όσο καμία άλλη.

Roxette - Dangerous (Official Video)

Ρεκόρ πωλήσεων δίσκων
Με περισσότερα από 75 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων, οι Roxette θεωρούνται σαν ένα από τα πιο επιτυχημένα μουσικά δίδυμα όλων των εποχών. Αν μιλάμε για τη γενέτειρά τους, Σουηδία, μόνο οι ABBA τους ξεπερνάνε σε δημοφιλία και πωλήσεις. Ειδικά τα άλμπουμ «Joyride» και «Look Sharp!», έγιναν πλατινένια σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα. Μόνο στη Βρετανία, οι Roxette είχαν δεκαεννιά τραγούδια στα UK Top 40 charts.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ