Μουσικη

Η Μιρέλα Πάχου μας μιλά για το πάρτι της στο Σταυρό του Νότου

Ο αγαπημένος της Λαυρέντης Μαχαιρίτσας που δεν θα λείπει από τις συναυλίες της και η προσμονή της για τις Παρασκευές που έρχονται

Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Μιρέλα Πάχου έρχεται για 4 Παρασκευές στο Σταυρό του Νότου και εξηγεί σε μια συνέντευξη στην ATHENS VOICE πώς έφτασε ως εδώ

Έχει παίξει μαζί με τους κορυφαίους τραγουδοποιούς της νεώτερης -και όχι μόνο- γενιάς. Δεν συμμετείχε απλώς αλλά έβαλε την υπογραφή της σε συναυλίες που έγιναν αμέσως sold out και ο κόσμος ξεκίνησε να ρωτά για αυτήν. Η Μιρέλα Πάχου από την άλλη δεν ρωτάει πολλά, δεν μιλά πολύ και εκτός από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, είναι και δικηγόρος και διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Το χειμώνα αυτό όμως η Μιρέλα θα τα αφήσει για λίγο αυτά και θα στήσει το δικό της πάρτι στον Σταυρό του Νότου.

Καλεσμένοι της Μιρέλας είναι: ο Χρήστος Δάντης (15/11),ο Νίκος Ζιώγαλας και ο Μύρωνας Στρατής (22/11), ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος (29/11) και ο Μάρκος Κούμαρης (Locomondo) (6/12). Οι Παρασκευές στο πάρτι της Μιρέλας θα έχουν ξεχωριστούς ήχους, χρώματα και μουσικές συναντήσεις που δεν είχαμε φανταστεί. Για τα live της, τη μουσική της πορεία και τη συνύπαρξη της με τα «ιερά τέρατα» της ελληνικής ροκ και έντεχνης σκηνής μιλά στην ATHENS VOICE.

Από το καλοκαίρι έχεις ξεκινήσει μια σειρά προσωπικών συναυλιών και τώρα έρχονται και οι δικές σου παραστάσεις στο Σταυρό του Νότου. Είναι αυτά τα δημιουργικά και ώριμα χρόνια της μουσικής ζωής σου;
Σίγουρα είναι τα πιο ώριμα από άποψη ηλικίας (γέλια). Και ναι, νομίζω πως είναι ταυτόχρονα και τα πιο δημιουργικά, με την έννοια της δημιουργικής προσπάθειας, της διαμόρφωσης ιδεών, της απόλυτης ελευθερίας και βέβαια της προσωπικής ευθύνης. Ελπίζω όλη αυτή η δημιουργική δυναμική να αποτυπωθεί και στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Τι θα ακούσουμε αυτές τις 4 Παρασκευές στον Σταυρό του Νότου;
Η κεντρική ιδέα στις παραστάσεις που ξεκινούν από 15 Νοεμβρίου στο Σταυρό του Νότου, είναι να δημιουργήσουμε την ατμόσφαιρα ενός πάρτι. Να μαζευόμαστε σαν μία μεγάλη παρέα που μοιράζει την ίδια αγάπη για τη μουσική, να τραγουδάμε τραγούδια όλων των ειδών, να χορεύουμε και να περνάμε όμορφες βραδιές. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συμμετοχή των εξαιρετικών καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση: του Χρήστου Δάντη (15/11), του Νίκου Ζιώγαλα και του Μύρωνα Στρατή (22/11), του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου (29/11), του Μάρκου Κούμαρη και της Νατάσας Θεοδωρίδου (6/12). Συμμετέχει επίσης σε ρόλο έκπληξη ο Βασίλης Γιακουμάρος, η χορευτική ομάδα “Dare to Dance” και μία εξαιρετική μπάντα.

Οι καλλιτέχνες που θα συνεργαστείς προέρχονται από διαφορετική μουσική αφετηρία. Κάθε εβδομάδα θα ακούσουμε και μια διαφορετική παράσταση;
Κάθε Παρασκευή θα είναι μία διαφορετική παράσταση, και πρέπει να έρθετε όλες τις Παρασκευές, για να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι και ιδίοις ὠσὶ (γέλια). Υπάρχει ένας βασικός κορμός στο πρόγραμμα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε μας δεσμεύει. Θα κινηθούμε ανάλογα με τη διάθεση του επισκέπτη καλλιτέχνη και βέβαια του κοινού!

Το χειμώνα συνεργάστηκες με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά που μοιράστηκες τη σκηνή με τον Λαυρέντη. Τι σου έχει χαραχθεί στη μνήμη από τον Λαυρέντη; 
Με τον Λαυρέντη συναντηθήκαμε το 2010. Ό,τι και να πω ακούγεται «λίγο» για να περιγράψω τη λύπη μου από την απώλεια ενός τόσο σπουδαίου και τόσο αγαπημένου ανθρώπου. Εκτός του ότι δίπλα του έμαθα πάρα πολλά σε όλα τα επίπεδα, του οφείλω κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καλλιτεχνική μου πορεία. Όταν έκανα τον πρώτο μου δίσκο έγραψε μουσική σε στίχους μου στα τραγούδια «Κι εμείς καλύτερα» και «Δύο και κάτι», με τίμησε με τη συμμετοχή του στο video clip του τραγουδιού «Λίγο χρώμα» και όταν τολμούσα κάτι καινούργιο, ήταν πάντα εκεί.

Θα ακούσουμε κομμάτια του;
Δεν μπορώ να φανταστώ παράστασή μου χωρίς τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Παπακωνσταντίνου, Πασχαλίδης, Μαχαιρίτσας, Νταλάρας, Σαββόπουλος, Κότσιρας και τόσοι άλλοι. Πώς τα έχεις καταφέρει δίπλα σε όλα αυτά τα «ιερά τέρατα»; Περίγραψε μας με μια πρόταση τον καθένα.
Νιώθω όχι απλά τυχερή, αλλά ευλογημένη για αυτές τις συνεργασίες. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες, εκπληκτικοί δάσκαλοι -πολλοί από αυτούς φίλοι και «οικογένεια»-. Παπακωνσταντίνου: Όλο και πιο ροκ, όλο και πιο έφηβος.

Πασχαλίδης: Μεγάλος καλλιτέχνης, του οφείλω πολλά και τον εκτιμώ απεριόριστα.

Μαχαιρίτσας: Σπουδαίος ερμηνευτής και συνθέτης και εξαιρετικής ποιότητας άνθρωπος. Νιώθω πολύ τυχερή που βρέθηκα πλάι του στη σκηνή.

Νταλάρας: Ταλέντο, μελέτη, συvεχείς αvαζητήσεις και μια διαδρoμή που έχει από καιρό ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα.

Σαββόπουλος: Χαρισματικός, ευφυής και πρωτοπόρος, πάντα μας μαγεύει και μας αφυπνίζει.

Όχι μόνο επιβίωσες από αυτές τις συνεργασίες, αλλά ο κόσμος πλέον έχει μάθει και αγαπήσει την Μιρέλα. Πλέον έρχεται να ακούσει την Μιρέλα και όχι «και την Μιρέλα». Τι νομίζεις ότι τους κέρδισε σε σένα αυτά τα χρόνια;
Εντελώς ειλικρινά… Δεν ξέρω! Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι το τι έχω κερδίσει εγώ μέσα από την επαφή και την επικοινωνία με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Δυνατές συγκινήσεις, εμπιστοσύνη, αποδοχή, μοίρασμα, έμπνευση, δημιουργία, μια μεγάλη γκάμα από συναισθήματα, αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα τον ίδιο μου τον εαυτό. Να συνειδητοποιήσω πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν τα ίδια πράγματα, ακούν τις ίδιες μουσικές και βιώνουν κοινές με μένα ανασφάλειες και ανησυχίες.

Τι θα ήθελες να πεις στον κόσμο που θα έρθει να σε ακούσει αυτόν τον Νοέμβριο στο Σταυρό του Νότου;
Θα αφιερώσω ένα τραγούδι που έγραψε η Χάρις Αλεξίου:

«Σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ, που είσαστε μαζί μου απόψε στη γιορτή μου, σας ευχαριστώ»


Από τις 15/11 και για 4 Παρασκευές στο Σταυρό του Νότου Plus
Ώρα έναρξης  22:00

Καλεσμένοι στο πάρτι της Μιρέλας στο Σταυρό του Νότου Plus είναι οι:

  • Χρήστος Δάντης 15/11
  • Νίκος Ζιώγαλας και ο Μύρωνας Στρατής 22/11
  • Γιάννης Χριστοδουλόπουλος 29/11 και
  • Μάρκος Κούμαρης (Locomondo) 6/12

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

  • Δημήτρης Σινογιάννης: ηλεκτρική κιθάρα
  • Δημήτρης Μουτάφης: ηλεκτρικό μπάσο
  • Γιώργος Παππάς: παραδοσιακά έγχορδα
  • Παύλος Λογαράς: τύμπανα