Μουσικη

PJ Harvey: Όταν έβαλα την μπούρκα, ένιωσα ελεύθερη (video)

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια μιλά για το ταξίδι της στο Αφγανιστάν και την εμπειρία να κυκλοφορεί σε δρόμους της Καμπούλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
PJ Harvey
PJ Harvey/©EPA/Balazs Mohai

«Απελευθερωτική» χαρακτήρισε η PJ Harvey την εμπειρία να κυκλοφορεί με μπούρκα σε δρόμους του Αφγανιστάν.

«Ξέρετε δεν υπήρχε τίποτα πάνω μου που να θυμίζει PJ Harvey. Ήταν απλώς δύο γυναικεία ζευγάρια μάτια». Η Βρετανίδα τραγουδίστρια χαρακτηρίζει «απελευθερωτική» την εμπειρία να κυκλοφορεί με μπούρκα σε δρόμους της Καμπούλ. Όπως μετέδωσε το BBC, η PJ Harvey χρειάστηκε να ταξιδέψει σε Αφγανιστάν, Κόσοβο και στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, για τις ανάγκες της νέας της ταινίας «Α Dog Called Money». Το φιλμ παρουσιάζει το πώς δημιουργήθηκε το άλμπουμ της «The Hope Demolition Project». Σκηνοθέτης είναι ο φωτογράφος Seamus Murphy.

«Το να φορέσω μπούρκα ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία» εξηγεί σε δηλώσεις της στο BBC Radio 6 Music, καθώς -όπως λέει- «δεν το είχα ξανακάνει στο παρελθόν». Για το πώς είναι η αίσθηση του να κυκλοφορεί μια γυναίκα με μπούρκα σε δημόσιο χώρο, ανέφερε: «Μοιάζει σχεδόν σαν να φοράς μια μάσκα. Σε κάνει να νοιώθεις τόσο ελεύθερη, καθώς κανένας δεν μπορεί να σε δει».

Με περνούσαν για Αφγανή

Για εκείνη, το καλύτερο κομμάτι των γυρισμάτων ήταν όταν χρειάστηκε να περπατήσει στους δρόμους της Καμπούλ, έχοντας ακάλυπτα μόνο τα μάτια της.

«Το θυμάμαι σαν χθες. Μια εκπληκτική αίσθηση του καινούργιου. Δεν είχα βρεθεί ποτέ εκεί στο παρελθόν. Η μπούρκα πήρε οτιδήποτε σχετιζόταν με εμένα. Μάλιστα, πολλές φορές με πέρασαν για Αφγανή -ίσως λόγω των σκούρων ματιών μου» τόνισε.

PJ Harvey
PJ Harvey/©EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Το «The Hope Demolition Project» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2016 και χάρισε το πρώτο No1 LP στην 50χρονη τραγουδίστρια. Η PJ Harvey κέρδισε μάλιστα και μια υποψηφιότητα για το καλύτερο alternative άλμπουμ στα βραβεία Grammy του 2017.

PJ Harvey: A Dog Called Money - Official Trailer

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ