Μουσικη

Βρέθηκαν άγνωστα τραγούδια του Λου Ριντ σε στίχους Άντι Γουόρχολ

Πώς μια ξεχασμένη κασέτα στο «Andy Warhol Museum» αλλάζει ό,τι ξέραμε για τη συνεργασία των δύο καλλιτεχνών

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντι Γουόρχολ
Άντι Γουόρχολ/ ©EPA/ERIK S. LESSER

Ένας μικρός θησαυρός κρυβόταν σε μια ξεχασμένη κασέτα στο αρχείο του Άντι Γουόρχολ. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The New York Times», η κασέτα περιέχει ακυκλοφόρητα τραγούδια του Λου Ριντ (ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «The Velvet Underground») σε στίχους που έχουν αντληθεί από το βιβλίο του Άντι Γουόρχολ (The Philosophy of Andy Warhol: From A to B and Back Again).

Το συγκρότημα «The Velvet Underground», αν και δεν γνώρισε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά στην ιστορία της ροκ. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’60. Το 1965 ο Άντι Γουόρχολ έγινε ο μάνατζερ τους και οργάνωσε συναυλίες σε Αμερική και Καναδά. Ωστόσο, η επιμονή του να μπει η Γερμανίδα τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο, Niko, στο γκρουπ, προκάλεσε εντάσεις, με τον Λου Ριντ να αποχωρεί τελικά το 1970, ακολουθώντας solo καριέρα. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια συναυλιών τόσο ο Ριντ όσο και ο Τζον Κέιλ έπαιζαν σκόπιμα πάνω από τη φωνή της Niko ή χαμήλωναν την ένταση του καναλιού της στην κονσόλα για να μην ακούγεται.

«The Velvet Underground»: Σε κύκλο ο Λου Ριντ
«The Velvet Underground»: Σε κύκλο ο Λου Ριντ/© wikipedia

Η κασέτα που βρέθηκε στα αρχεία του Andy Warhol Museum στο Πίτσμπουργκ (Πενσιλβάνια),  ηχογραφήθηκε το 1975. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη ανακάλυψη έρχεται να ανατρέπει την άποψη που ήθελε τον Άντι Γουόρχολ και τον Λου Ριντ να μην συνεργάζονται ποτέ σε μουσικό επίπεδο.

Το δημοσίευμα στην εφημερίδα «The New York Times»
Το δημοσίευμα στην εφημερίδα «The New York Times»

Η μία πλευρά της κασέτας περιέχει live ηχογραφήσεις από τις περιοδείες του Λου Ριντ το 1975 και η άλλη 12 ολοκληρωμένα ακυκλοφόρητα τραγούδια και ένα κομμάτι ηχογράφησης από ένα 13ο με στίχους από το βιβλίο του Γουόρχολ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ