Μουσικη

O Bryan Adams μιλάει στην ATHENS VOICE

Ο θρυλικός τραγουδοποιός απαντά για την παγκόσμια περιοδεία του «Shine A Light», την επιτυχία, τον εαυτό του, αλλά και τις ντομάτες

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 720
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bryan Adams Athens.jpg

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη του Bryan Adams πριν τη συναυλία στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ ΟΑΚΑ, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη του Athens Voice 102.5

Εκατομμύρια πωλήσεις. Βραβεία Grammy. 40 χρόνια μουσική με τραγούδια που σημάδεψαν ανθρώπους. O Bryan Adams δεν έχει μόνο αυτή τη φωνή που μένει στα αυτιά σου. Ακτιβιστής, φωτογράφος, συναισθηματικός αλλά ορθολογιστής σε μια εποχή κυνισμού και τρέλας. Λίγο πριν μας ταξιδέψει χωρίς στερεότυπα με νέα τραγούδια και all time classics, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ ΟΑΚΑ, μοιράστηκε στην ATHENS VOICE μερικές φάσεις από τη ζωή του και πράγματα που πιστεύει πολύ. 

Bryan Adams - Shine A Light

Συγχαρητήρια για το άλμπουμ «Shine A Light» που έχει κερδίσει μεγάλη αποδοχή. Ποια ήταν η έμπνευση; Τι είχες αλήθεια στο μυαλό σου;
Έγραφα το άλμπουμ την περίοδο που συνέθετα το σόου «Pretty Woman» για το Μπρόντγουεϊ. Καθώς έγραφα για την παράσταση ταυτόχρονα έρχονταν ιδέες για κάποια από τα τραγούδια. Ωστόσο χρειαζόμουν κάποια βοήθεια στον δρόμο για την ολοκλήρωσή του, οπότε ήμουν αρκετά τυχερός που «τράκαρα» τον Ed Sheeran και με βοήθησε με κάποιες ιδέες. Το «Shine A Light» ήταν πραγματικά ένα τραγούδι που το εμπνεύστηκα από τους γονείς μου γιατί ήταν και οι δύο το ίδιο διάστημα στο νοσοκομείο. Οπότε το αφιέρωσα σε αυτούς αλλά δεν τελείωσα την ιδέα και ο Ed με βοήθησε πραγματικά να το πάω στο επόμενο επίπεδο. 

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο τραγούδι για να βγει σωστά στο στούντιο;
Δεν μπορώ να πω πως υπάρχει κάποιο «πιο δύσκολο», όλα προκύπτουν από διαφορετικές προκλήσεις οπότε είμαι χαρούμενος που ήμουν ικανός να τα βγάλω πέρα με όλα.

Πώς επαναφορτίζεις δημιουργικά τις μπαταρίες σου;
Μου αρέσει να καλλιεργώ ντομάτες. Ξέρω πως ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά ειλικρινά είναι πολύ χαλαρωτικό.

Όταν βλέπεις υλικό με τον εαυτό σου 30 χρόνια πριν να ερμηνεύει, σου φαίνεται σαν κάποιος άλλος άνθρωπος; Τι βλέπεις;
Λοιπόν, θα πρέπει να πω ότι απολαμβάνω να βλέπω το πώς εξελίχτηκα μέσα στον χρόνο, πώς έχω αλλάξει και πώς έχω προσαρμοστεί.

Bryan Adams Athens Voice.jpg

Αντιμετώπισες ποτέ κάποια κρίση άγχους στη σκηνή; Έχεις κάποια συγκεκριμένη «ιεροτελεστία» πριν βγεις;
Ίσως στο ξεκίνημα της καριέρας μου, που μοιάζει αιώνες πριν. Τώρα αισθάνομαι απλά ευγνώμων που ερμηνεύω τόσο πολύ και ψυχαγωγώ τους ανθρώπους, και χαρούμενος κάθε φορά που το κάνω.

Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγόρασες;
Δεν μπορώ να θυμηθώ τον πρώτο, αλλά ένας από τους πιο αγαπημένους μου είναι το «Kaya» του Bob Marley.

Από τα εφηβικά χρόνια που αγόραζες βινύλια από το δισκάδικο, σε αυτές τις μέρες της ψηφιακής εποχής, βλέπεις διαφορές στη μουσική βιομηχανία;
Απολύτως! Ακόμα και ο τρόπος που καταναλώνουμε τη μουσική είναι τελείως διαφορετικός, όπως και το πώς άλλαξαν οι συναυλίες. Πάνω από όλα η μουσική βιομηχανία αλλάζει και εξελίσσεται, μπορεί να είναι καλό και άσχημο αυτό που συμβαίνει αλλά σίγουρα είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στη μουσική βιομηχανία, τι θα ήταν αυτό;
Νομίζω θα ήθελα πολύ να διώξω όλους τους σκοτεινούς τύπους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους νέους καλλιτέχνες.

shine_a_light_2-min.jpg

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ροκσταριλίκι που έχεις κάνει;
Ανέκαθεν προωθούσα την ιδέα του να είσαι ταπεινός γιατί ξεκίνησα από το τίποτα. Και πιστεύω πως ακόμα κι αν είμαι πολύ αναγνωρίσιμος είναι σημαντικό πάντα να δείχνεις σεβασμό στον καθένα.

Πώς έπεισες την Κέιτ Μος να βγει από τα ρούχα της;
Είναι επαγγελματίας, και μάλιστα πολύ καλή επαγγελματίας. Η τέχνη της φωτογραφίας είναι εκείνη που την έπεισε να με εμπιστευτεί με μια τέτοια εικόνα.

Ποια πιστεύεις πως είναι η δύναμη της φωτογραφίας;
Μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Αλλά ένα από τα πιο σημαντικά είναι πραγματικά πως μπορείς να ρίχνεις φως σε θέματα που βρίσκονται γύρω μας στον κόσμο και μπορεί να μη γνωρίζουμε ή ακόμα και να αγνοούμε σε καθημερινή βάση.

bryan-min.jpg

Πώς οικοδομείς τη σχέση σου με τα θέματα που φωτογραφίζεις;
Κάθε θέμα είναι διαφορετικό, οπότε πολλές φορές μου αρέσει απλά να σπάω τον πάγο και να τους κάνω να αισθάνονται άνετα με κάθε πιθανό τρόπο που θα βρω τη συγκεκριμένη στιγμή.

Πώς ορίζεις την επιτυχία;
Νομίζω επιτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς καθημερινά ανεξάρτητα από τα υλικά πράγματα που μπορεί να σου φέρει ή όχι.

Ήθελες να γίνεις διάσημος; Όταν άρχισες να γίνεσαι περισσότερο επιτυχημένος φοβήθηκες μη χάσεις επαφή με τον εαυτό σου;
Βασικά, όταν ξεκίνησα δεν είχα σχεδόν τίποτα. Έπρεπε να δανειστώ χρήματα από τον συνεργάτη μου ώστε να καταφέρω να πηγαινοέρχομαι. Μια μέρα αρχίσαμε να πουλάμε άλμπουμ και όλα άλλαξαν για εμάς. Παρ’ όλα αυτά πάντα κρατούσα κοντά τους κολλητούς μου, οπότε ακόμα κι αν οι ζωές μας είναι διαφορετικές νομίζω πως πάντα υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλον από πού αρχίσαμε.

ba-003-rgb-min.jpg

Ας μιλήσουμε για τις περιοδείες. Ποιο ήταν το πιο απίθανο πράγμα που είδες ή έκανες;
Το να περιοδεύεις είναι πάντα παράλογο. Δεν μπορώ να πω πραγματικά πως υπάρχει η πιο απίθανη φορά επειδή κάθε φορά κάτι παράλογο και τρελό συμβαίνει και ίσως αυτός είναι ο λόγος που απολαμβάνω να το κάνω τόσο πολύ.

Ποια πτυχή των περιοδειών αγαπάς περισσότερο και λιγότερο;
Αυτό που με κάνει χαρούμενο είναι να συναντώ διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικά μέρη και να εξερευνώ διαφορετικές κουλτούρες. Αυτό που με κάνει να αισθάνομαι μίζερα είναι πόσο κουραστικό μπορεί να είναι στο τέλος να ταξιδεύεις για ώρες.

Είναι το «Summer of ’69» ένα τραγούδι για την αγάπη και το σεξ;
Το τραγούδι είναι για το σεξ και το να κάνεις έρωτα το καλοκαίρι. Το «69» είναι αναφορά στη συγκεκριμένη σεξουαλική στάση.

ba_promo_2019-min.jpg

Ποιο είναι το μότο με το οποίο ζεις;
Πάντα να επιμένεις και να κάνεις τα πράγματα που αγαπάς.

Τι εύχεσαι να κρατήσουν οι fans από αυτή τη βραδιά στην Αθήνα;
Ελπίζω να απολαμβάνουν το νέο μου άλμπουμ και να έχουν μια απίθανη νύχτα μαζί μου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ