Μουσικη

Όταν ο Tricky γράφει την αυτοβιογραφία του, θα σέβεσαι

Ο αινιγματικός παραγωγός από την trip-hop συμμορία του Mπρίστολ καταγράφει την ιστορία πίσω από τον αστικό ήχο που θα μας σημαδεύει για πάντα

Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tricky: Το πρώην μέλος των Massive Attack έχει έτοιμη την αυτοβιογραφία του «Hell Is Round the Corner»

Τίποτε δεν θα ήταν ίδιο σήμερα χωρίς το πραγματικά αντισυμβατική κολλεκτίβα από το Μπρίστολ. Aπό κάθε άποψη οι Massive Attack είναι το big bang που διαμόρφωσε το μέλλον. Βreakbeat, sampling, dub, soul σε ένα πρωτοποριακό ψηφιδωτό που άλλαξε την ηλεκτρονική και dance σκηνή με μια ουσιαστική μετατόπιση από ένα ευφορικό παραλήρημα σε ένα downtempo pre-millennium σύμπαν γεμάτο ένταση, ουσία και εσωτερικότητα. Τον ήχο της γενιάς μας. Τον ήχο που διαμόρφωσε το μέλλον της ηλεκτρονικής μουσικής όπως την ξέρουμε σήμερα θέτοντας ένα νέο χρονικό ορόσημο-αναφορά πέρα από την κυριάρχη ροκ μυθολογία.

30 χρόνια σχεδόν μετά το διορατικό downtempo κολάζ του «Blue Lines» ο Τricky έχει έτοιμη την αυτοβιογραφία του. Έρχεται λίγους μήνες μετά το βιβλίο της Melissa Chemam «Μassive Attack: Out Of The Comfort Zone» με τις ιστορίες πίσω από τον ήχο του Μπρίστολ, μια μελέτη που εστιάζει περισσότερο στην επίδραση της πόλης καθεαυτής με συνεντεύξεις από τους 3D, Daddy G, Mushroom, Portishead, Smith & Mighty, Tricky και Roni Size.

Ο Τricky στα 51 του χρόνια έχει ήδη ανακοινώσει τη δική του καταγραφή πίσω από την προσωπική διαδρομή που ξεκίνησε με τον brand new you’re retro φωτισμό του «Maxinquaye» στα μέσα του ’90. Η αυτοβιογραφία του Tricky «Hell Is Round the Corner» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Blink στις 31 Οκτωβρίου. Παίρνοντας τον τίτλο από το ομώνυμο τραγούδι του «Maxinquaye» που είδαμε αρκετές φορές και ζωντανά στην Αθήνα με τον Tricky γυρισμένο πλάτη. Mέσα στα μαύρα σκοτάδια. Χρησιμοποιώντας το sample του Isaac Hayes που στοίχειωσε και το «Glory Box» των Portishead.

Γραμμένο με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Andrew Perry καταγράφει μια ζωή γεμάτη απώλειες, άλλωστε πριν λίγους μήνες έχασε την 24χρονη κόρη του Mina Mazy, και προσωπικές μάχες από το γκέτο του Μπρίστολ και την αυτοκτονία της μητέρας του Maxine Quaye στα τέσσερα του χρόνια μέχρι το νέα του ζωή στο Βερολίνο.

Λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία θα δώσει 2 συναυλίες σε Λονδίνο και Μπράιτον ενώ σκηνοθέτησε ένα video trailer για το βιβλίο.