Μουσικη

Diam’s: Το αγαπημένο παιδί της γαλλικής ραπ φόρεσε μαντήλα

Η ιστορία της αθυρόστομης ράπερ που τα άφησε όλα πίσω της και ασπάστηκε το Ισλάμ

Μυρσίνη Λιοναράκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αφιέρωμα στη ζωή της διάσημης Γαλλίδας ράπερ Diam’s που τα άφησε όλα πίσω της και ασπάστηκε το Ισλάμ

Από τις μεγαλύτερες συναυλιακές σκηνές και τα εξώφυλλα διάσημων περιοδικών, από τους χρυσούς δίσκους και τα τηλεοπτικά στούντιο, βρέθηκε κάπου (άγνωστο πού ακριβώς) στη Σαουδική Αραβία να ζει σαν μία πιστή μουσουλμάνα σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών.

Ο τρόπος που η Diam’s χάθηκε από όλους και όλα για χρόνια και αποφάσισε να ρίξει πίσω της μαύρη πέτρα, εξέπληξε όχι μόνο τους φαν της αλλά και όσους την παρακολουθούσαν έστω και από μακριά σε όλη τη διάρκεια της πετυχημένης καριέρας της.

Η μινιόν ταλαντούχα τραγουδίστρια, συνθέτρια και στιχουργός, έβγαλε τα καυτά σορτς και τα φαρδιά παντελόνια, φόρεσε μαντήλα και μακριά μανίκια και προσπάθησε να μας κάνει να την ξεχάσουμε. Για επτά ολόκληρα χρόνια κανείς δεν είχε νέα της και μόνο φήμες κυκλοφορούσαν. Πρόσφατα έδωσε μία αποκλειστική συνέντευξη στα αγγλικά στο Arab News και αποκάλυψε λίγα από τα όσα αναζητούσαν να μάθουν οι θαυμαστές της.

Η Diam's ή αλλιώς Melanie Georgiadis με καταγωγή από την Κύπρο, ήταν το μεγάλο αστέρι της γαλλικής ραπ τα χρόνια του 2000. Όταν αποσύρθηκε ήταν μόλις 32 ετών αλλά ήδη θεωρούταν η εκπρόσωπος μίας ολόκληρης γενιάς. Έδειχνε να τα έχει όλα: λεφτά, φήμη, επιτυχίες, δόξα και την αγάπη του κόσμου. Κι όμως εκ των υστέρων δήλωνε δυστυχισμένη, βυθισμένη στη μοναξιά και πληγωμένη από την αναζήτηση της αγάπης.

Η επιτυχία
Γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1980 από Eλληνοκύπριο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Γρήγορα οι γονείς της χώρισαν και έφυγε με την μητέρα της για τη Γαλλία. Έζησε στο Παρίσι και σε μικρότερες πόλεις περιφερειακά της πρωτεύουσας. 

Όταν ήταν 10 χρονών άκουσε τυχαία μία κασέτα, τη «Rapattitude» που ήταν ουσιαστικά μία πρώτη συλλογή της γαλλικής ραπ που κυκλοφόρησε το 1990.
 
Το 1995 αποφασίζει να «φορέσει» το όνομα Diam's και ξεκινάει δειλά την καριέρα της. Για την επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος έχει δηλώσει ότι της άρεσε όταν έμαθε ότι ένα διαμάντι αποτελείται αποκλειστικά από φυσικά υλικά και μπορεί να κοπεί μόνο από ένα άλλο διαμάντι.

Συμμετέχει σε διάφορα γκρουπ και το 1999 κυκλοφορεί το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Πρώτη Θητεία» (Premier mandat). Πουλάει μόνο 8.000 αντίτυπα αλλά η δυναμική της έχει ξεκινήσει. Τα επόμενα άλμπουμ της γίνονται αμέσως επιτυχίες, το κοινό την αποθεώνει και τα μέσα τη λατρεύουν.

Η ίδια όμως ούτε λατρεύει, ούτε αποθεώνει τον εαυτό της. «Όλα αυτά τα πράγματα, η επιτυχία, τα χρήματα, η εξουσία... δεν με έκαναν ευτυχισμένη. Έψαχνα την ευτυχία, τη χαρά και ήμουν αλήθεια δυστυχισμένη. Ήμουν μόνη και αναρωτιόμουν γιατί βρισκόμουν σε αυτόν τον κόσμο».

Η πίστη
Στην πρόσφατη συνέντευξή της σε μέσο ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας αναφέρθηκε διεξοδικά στην περίοδο που άλλαξε ριζικά την προσωπικότητά της. Μία μέρα του Δεκεμβρίου του 2008 είχε επισκεφθεί μία φίλη της μουσουλμάνα η οποία κάποια στιγμή γονάτισε να προσευχηθεί. Ασυναίσθητα κάπως η Diam’s γονάτισε δίπλα της και την ακολούθησε σε ό,τι έκανε και ό,τι έλεγε. Την ακολουθούσε χωρίς να κάνει ερωτήσεις. «Ενώ προσευχόμουν μαζί της κοιτώντας χαμηλά με τη μύτη μου να ακουμπάει το πάτωμα, ένιωσα αμέσως τη σύνδεση με τον Θεό. Ήταν μία αποκάλυψη. Πείσθηκα ολοκληρωτικά για την ύπαρξη του Θεού».

Μέχρι τότε, η σχέση της με το Ισλάμ ήταν ανύπαρκτη και η σχέση της συνολικά με τη θρησκεία, αυτό που θα λέγαμε «χαλαρή». «Πριν το Ισλάμ δεν πίστευα παρά μόνο σε έναν Θεό. Ήμουν χριστιανή στην καρδιά αλλά χωρίς να γνωρίζω ότι είχα ανάγκη να μιλήσω στο Θεό. Τώρα για κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μου, είτε καλό είτε κακό, ξέρω ότι ο Αλλάχ με ακούει και απαντάει στις επικλήσεις μου. Μπορώ να περιμένω και ξέρω ότι ο Αλλάχ είναι κοντά στους ανθρώπους που έχουν υπομονή».

Η αποκάλυψη
Ενώ όλα φαινόντουσαν φυσιολογικά και η Diam’s μία αγριεμένη ράπερ με πολύχρωμα κασκέτα, κοντά, αγορίστικα μαλλιά και σέξι στυλ, κυκλοφορούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες της με μαντήλα που έβγαλαν κρυφά παπαράτσι κατά την έξοδό της από ένα τζαμί του Παρισιού.

Αποφασίζει να δώσει μία τηλεοπτική συνέντευξη για να αποκαλύψει την αλήθεια της και να ξεκαθαρίσει τις υποψίες και τις φήμες. Αυτή η παρουσία της το 2012 σε prime time εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, θα έμελλε να ήταν και η τελευταία της δημόσια παρουσία πριν χαθεί στη σιωπή. Μέσα στο στούντιο ανακοινώνει στο κοινό ότι η καριέρα της έφτασε στο τέλος της.

Το ιστορικό
Η ζωή της Diam’s, όπως τουλάχιστον την περιγράφει σήμερα πια, ήταν μία μεγάλη, ανοιχτή πληγή. Τα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίς. Στα 15 της είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας καταναλώνοντας υπερβολική δόση χαπιών. Στα 17 της κακοποιήθηκε από τον σύντροφό της, μία ιστορία που θα διηγηθεί χρόνια αργότερα στο τραγούδι της «Ma souffrance».

Το 2007, θύμα μίας βαθιάς κατάθλιψης, νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική αρκετές φορές. Η επίσημη διάγνωση κάνει λόγο για διπολισμό και η Diam’s αποφασίζει βγαίνοντας από το νοσοκομείο να διακόψει τη θεραπεία και να καταπιεί χούφτες υπνωτικών για να βάλει τέλος στη ζωή της.

Στην Αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε το 2012, μιλάει για τα σκοτεινά αυτά μονοπάτια της ζωής της και παραδέχεται ότι η απουσία του πατέρα της στα παιδικά της χρόνια τη σημάδεψε στον τρόπο που αναζητούσε την αγάπη. «Ήθελα να με αγαπούν γιατί ένιωθα ότι σε όλη μου την ζωή μέχρι τότε, μου έλειπε η προσοχή των άλλων. Η απουσία του πατέρα μου ήταν ένα κεντρικό πρόβλημα στη ζωή μου».

Παραδέχεται επίσης διπολικές συμπεριφορές. «Περνούσα συχνά από μία κατάσταση σε μία άλλη, χωρίς προφανή λόγο. Αυτές οι εναλλαγές διάθεσης καθόριζαν την καθημερινότητά μου. Συχνά έκλαιγα μόνη μου σαν μικρό παιδί όταν πήγαινα για ύπνο. Είχα αυπνίες και ένιωθα να με βασανίζουν χιλιάδες σκέψεις».

Ο επίλογος
Η 39χρονη σήμερα Diam’s ζει κάπου πιθανότητα στη Σαουδική Αραβία χωρίς να αποκαλύπτει όμως πολλές λεπτομέρειες. Ζει μία ήσυχη ζωή με τα δύο της παιδιά, τη Μαριάμ και τον Αμπραάμ. Δίπλα της ο άντρας της, ένας επίσης πρώην ράπερμε καταγωγή από την Τυνησία και μεγαλωμένος στη Γαλλία.

«Δεν θα πω ποτέ ότι αυτή που γνωρίζει ο κόσμος δεν ήμουν εγώ. Ήμουν εγώ αυτή αλλά τώρα έχω αλλάξει. Το όνομά μου είναι Melanie Georgiadis. Πριν ασπαστώ το Ισλάμ ήμουν γνωστή με το όνομα Diam's. Ήμουν μία ράπερ που πούλησε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άλμπουμ στη Γαλλία και είχε 200 εκατομμύρια views στο Youtube. Σήμερα είμαι μία άλλη», δηλώνει.