Μουσικη

Sun Ra Arkestra: Η θρυλική τζαζ ορχήστρα στο ΚΠΙΣΝ

Γιορτάζει τα 95α γενέθλια του μουσικού διευθυντή της, Marshall Allen

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sunraarkestra_2.jpg

Η τζαζ ορχήστρα Sun Ra Arkestra στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής της περιοδείας

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο πρωτοπόρος της τζαζ, αλλά και του ρεύματος του Αφρο-φουτουρισμού, Sun Ra, ιδρύει την τζαζ ορχήστρα Sun Ra Arkestra και συνεχίζει να τη διευθύνει μέχρι και το τέλος της ζωής του, το 1993. Δύο χρόνια αργότερα ο άλτο σαξοφωνίστας Marshall Allen αναλαμβάνει τα ηνία της στη θέση του.

sunraarkestra_marshallallen_.jpg


Ο Allen δεν συνέχισε απλά το έργο του Sun Ra, αλλά πήγε την ορχήστρα και γενικότερα το κίνημα της free jazz, που γεννήθηκε στα 60s, ένα βήμα παραπέρα, με την δημιουργία όλο και περισσότερων συνθέσεων και ενορχηστρώσεων. Η επίδρασή του στο είδος, μάλιστα, ήταν τέτοια, ώστε να επηρεάσει κάποιους από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της avant-garde.

Το αποτέλεσμα είναι η Sun Ra Arkestra να έχει πλέον δημιουργήσει μία αποκλειστικά δική της φυσιογνωμία, την οποία δύσκολα κάποιος θα καταφέρει να μιμηθεί. Οι ήχοι της δεν περιορίζονται στις free jazz και αφρικάνικες βάσεις της, αλλά έρχονται να ενωθούν με το κλασικό big band swing, την ηλεκτρονική μουσική, την θεατρική έκφραση, αλλά και μία ιδιαίτερη κοσμολογική φιλοσοφία.

Η πρωτοποριακή ορχήστρα τώρα, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής περιοδείας της, επισκέπτεται την χώρα μας και συγκεκριμένα την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αφορμή για την συναυλία-εξερεύνηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου, είναι τα πραγματικά, αλλά και επαγγελματικά γενέθλια του Marshall Allen, ο οποίος γιορτάζει τα 95 χρόνια ζωής του και τα 60 χρόνια συμπόρευσης με την Sun Ra Arkestra. Δίπλα του, βέβαια, θα βρεθούν όλα τα μέλη της μπάντας, με την σκηνή να καταλαμβάνεται από τους Elson Nascimento, Emmett Orvictor McDonald, Wayne A. Smith, Tara Middleton, Stephen Tyler Mitchell, Cecil H. Brooks, Vincent Chancey, George Burton, Noel Scott, Danny Ray Thompson και James E. Stewart.

sunraarkestra_1.jpg


Περισσότερες Πληροφορίες:

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 15€ και 10€ (κανονικό), 5€ μειωμένο)

Προπώληση εισιτηρίων (από τις 17 Σεπτεμβρίου): SNFCC.org, ταμεία ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ταμεία της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ