- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
O Nick Cave για τον χωρισμό του από την PJ Harvey
Εξομολογητικός όσο ποτέ σε ένα ακόμα newsletter από τα Red Hand Files
«Η αλήθεια είναι πως δε χώρισα εγώ την PJ Harvey, αλλά εκείνη εμένα» αποκαλύπτει ο Nick Cave.
Τις πρώτες μέρες του 2019 ο Nick Cave ξεκίνησε να απαντά στις ερωτήσεις των fan του μέσα από μία σειρά newsletter υπό τον τίτλο The Red Hand Files κι έκτοτε όσοι έχουμε κάνει subscribe έχουμε την τύχη να λαμβάνουμε κάθε τόσο ένα κομμάτι από τον μέχρι πρότινος σκοτεινό και μυστηριώδες μουσικό, το έργο του οποίου έχει σφραγίσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Η σχέση του με την εξίσου ταλαντούχα PJ Harvey μπορεί άνετα να θεωρείται σταθμός στην pop κουλτούρα. Οι δύο ιδιοσυγκρασιακοί weirdos που ενώθηκαν, οι Murder Ballads και το πιο βαθύ φιλί που έχει δοθεί επί σκηνής όταν ερμήνευσαν παρέα το Henry Lee στην εκπομπή White Room του Mark Radcliffe το 1996 είναι εδώ και χρόνια το απόλυτο fixation για όσους ακολουθούν την πορεία των δύο δημιουργών, με τους περισσότερους να αναρωτιούνται γιατί αυτή η σχέση τελείωσε.
Είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι ολόκληρο το Boatman’s Call, to 10o άλμπουμ των Nick Cave and The Bad Seeds έχει γραφτεί για την PJ Harvey, “Her widow's peak, her lips I've kissed, her glove of bones at her wrist”, αναφέρει ένας στίχος στο κομμάτι West Country Girl. Ο Nick Cave λοιπόν επιλέγει δύο ερωτήσεις οπαδών που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και για πρώτη φορά μοιράζεται λεπτομερώς με το κοινό τους λόγους που οδήγησαν εκείνον και την Polly Jean στο χωρισμό.
«Γιατί χώρισες με την PJ Harvey στα ‘90s; Λατρεύω τη μουσική της. Πιστεύω ότι είναι ένας φανταστικός άνθρωπος και γράφει εξαιρετική μουσική», ρωτά ο Ramon από τη Βραζιλία, ενώ η Tanya από το Τορόντο αναρωτιέται γιατί το Boatman’s Call την άγγιξε τόσο.
«Αγαπητοί Ramon και Tanya,
Η αλήθεια είναι πως δε χώρισα εγώ την PJ Harvey, αλλά εκείνη εμένα. Κάθομαι στο πάτωμα του διαμερίσματός μου στο Νότινγκ Χιλ, ο ήλιος μπαίνει από το παράθυρο, νιώθω (μάλλον) καλά και έχω μία νεαρή και ταλαντούχα τραγουδίστρια για κορίτσι μου όταν χτυπά το τηλέφωνο. Το σηκώνω και είναι η Polly.
Γεια, λέω.
Θέλω να χωρίσουμε.
Γιατί, ρωτάω.
Έχει απλά τελειώσει, λέει εκείνη.
Ξαφνιάστηκα τόσο που παραλίγο να μου πέσει η σύριγγα από τα χέρια», εξομολογείται ο Cave παραδεχόμενος ότι εκείνο τον καιρό έκανε ακόμα χρήση ηρωίνης και ότι σίγουρα το πρόβλημα εθισμού του υπήρξε ένας από τους βασικότερους λόγους που οδήγησαν την PJ Harvey σε αυτή την απόφαση.
Συνεχίζει ωστόσο λέγοντας πως υπήρχαν κι άλλοι λόγοι. Αρχικά το πρόβλημά του να κατανοήσει πλήρως «το concept της μονογαμίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αλλά και το γεγονός ότι και οι δύο ήταν ακραία δημιουργικοί άνθρωποι και ιδιαίτερα εγωκεντρικοί για να μπορέσουν να συνυπάρξουν με έναν πραγματικά ουσιαστικό τρόπο.
Το τηλεφώνημα τον πλήγωσε, αναφέρει, όμως θυμάται τις μέρες τους μαζί με αγάπη, «ήταν ευτυχισμένοι καιροί» και επειδή δεν είναι κάποιος που θα άφηνε «μία τόσο καλή κρίση» ανεκμετάλλευτη αφοσιώθηκε στο να γράψει το Boatman’s Call, το άλμπουμ που όπως λέει άλλαξε τον τρόπο που γράφει μουσική. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε πράγματα όπως «οι ραγισμένες καρδιές» ευθέως και όχι μέσα από πλασματικούς χαρακτήρες και φανταστικές ιστορίες και επένδυσε σε πιο μαλακούς ήχους, ένα μουσικό ύφος που δεν τον εγκατέλειψε έκτοτε. «Οι Bad Seeds έκαναν ένα βήμα πίσω και άφησαν το πιάνο να μιλήσει. Υπάρχουν πολύ λίγες μπάντες στον κόσμο που κατανοούν ότι το να μην παίζεις (σ.σ. μουσική) είναι εξίσου σημαντικό όσο το αντίθετο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έργο από κεραμικό και γυαλί τιμά τον «θρύλο του Σάλφορντ» και τη μουσική του κληρονομιά
Ο τίτλος του έβδομου άλμπουμ "ENCORE" δεν επιλέχθηκε τυχαία
Λίγο πριν από τη συναυλία στο Floyd, το συγκρότημα μιλάει για τη δεκαετία του 1990 και όσα τους κρατούν ακόμα μαζί
Οι καλλιτέχνες θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τον 71ο Διαγωνισμό Τραγουδιού
Η σεζόν 2026- 2027 ξεκίνησε δυναμικά
Δεκατέσσερις φωνές δίνουν ραντεβού στις 18 Νοεμβρίου στο Telekom Center Athens για μια μεγάλη συναυλία με ξεχωριστό σκοπό και μιλούν για όσα τους ενώνουν
Θεσσαλονίκη και ντουνιά, ξύπνα: Οι M.A.t.E. κυκλοφόρησαν το απόλυτο άλμπουμ
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Καλιφόρνια
Μουσικός αποκάλυψε ότι ηχογράφησε πρόσφατα με τον Μικ Τζάγκερ, τροφοδοτώντας τις φήμες για νέο υλικό
Στις 24 Οκτωβρίου στο Fuzz, το καλλιτεχνικό τους στοίχημα ζυγίζει πάνω από 200 κιλά — και κρατά τη μορφή του μυστική
Ένα νέο χορευτικό ραντεβού ηλεκτρονικής μουσικής για τα Σαββατόβραδά μας
Το «Bass Persuades» έκανε ντεμπούτο στο Νο1 του Billboard, αλλά τη δεύτερη εβδομάδα κατρακύλησε στο Νο157
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον περασμένο μήνα και θα είναι διαθέσιμη στο Disney+ από σήμερα
«Ύδατα: Μελωδίες από τις πηγές των ατμών»: Μια ιαματική μουσική παράσταση
Δύο χέρια, τέσσερις μπαγκέτες, ασταμάτητο γκρουβ
Ο καιρός σήμερα φωνάζει πάρτι και εμείς σας έχουμε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη στο Φάληρο
Eλάτε στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο, «Πιαστείτε στα Χέρια» και ανακαλύψτε το
Η Maria «Masha» Alyokhina και ο Eric Breitenbach συζητούν για την εξορία, την Ουκρανία και όσα κρατούν όρθιο έναν άνθρωπο, πριν φέρουν το «Riot Days» στην Αθήνα
Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μαντολίνου και το «Between Worlds» σε μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση με την Alessia Tondo και μουσικούς της Κ.Ο.Θ.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.