Μουσικη

La Maestra: Ένας διαγωνισμός για γυναίκες μαέστρους

«Η διεύθυνση ορχήστρας είναι γένους θηλυκού»

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ECHO και οι Philharmonie de Paris και Paris Mozart Orchestra διοργανώνουν έναν διαγωνισμό για γυναίκες μαέστρους

Τα τελευταία χρόνια, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) κάνει όλο και περισσότερα βήματα προς την ισότητα των δύο φύλων εντός των ορχηστρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την περίοδο 2017-2022 εφαρμόζει ποσόστωση 50/50 ανδρών-γυναικών στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη σειρά συναυλιών Rising Stars, αλλά και το γεγονός ότι έχει ζητήσει να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον ένα έργο γυναίκας συνθέτριας στο πρόγραμμά της.

Τώρα, ο φορέας στον οποίο συμμετέχει και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έρχεται να κάνει ακόμα ένα βήμα, ώστε να «φωνάξει» πως «Η διεύθυνση ορχήστρας είναι γένους θηλυκού». Το βήμα αυτό είναι ο διεθνής διαγωνισμός LA MAESTRA, ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες αρχιμουσικούς.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός, του οποίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου, καλεί γυναίκες αρχιμουσικούς με αποδεδειγμένη επαγγελματική σταδιοδρομία στον χώρο της διεύθυνσης ορχήστρας, χωρίς να θέτει κανέναν ηλικιακό περιορισμό. Οι τρεις πρώτες νικήτριες που θα προκύψουν δεν θα λάβουν μόνο τα χρηματικά έπαθλα των 20.000 ευρώ, των 10.000 ευρώ και των 5.000 ευρώ αντίστοιχα, αλλά θα έχουν και την ευκαιρία να δουλέψουν για δύο χρόνια με συνεργάτες των Philharmonie de Paris και Paris Mozart Orchestra, τα δύο σύνολα που διοργανώνουν τον διαγωνισμό με την υποστήριξη του ECHO.

Ο LA MAESTRA θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στο διάστημα από τις 16 έως και τις 19 Μαρτίου του 2020. Την αρχική επιλογή των διαγωνιζομένων θα κάνει μία επιτροπή, που θα αποτελείται από τους François-Xavier Roth, Claire Gibault, Laurent Bayle και Graciane Finzi, ενώ για τις τελικές νικήτριες θα αποφασίσουν οι Deborah Borda, Claire Gibault, Pablo Heras-Casado, Valentina Peleggi, Yutaka Sado, Sian Edwards και Atso Almila.

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες του LA MAESTRA και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.